Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 21., szerda

Mitől félünk mi szülők, és mitől fél egy gyerek?

Mitől félünk mi szülők, és mitől fél egy gyerek?

Egyetlen perc alatt igen hosszú listát tudnánk írni azokról a dolgokról, amiktől féltjük a gyerekünket. Mindeközben a gyerek is fél egy csomó dologtól, de azok meglepően eltérhetnek a mieinktől.
És ez így is van jól, nagy bajban lennénk, ha egy hétéves vagy tízéves ugyanazoktól félne, mint az anyukája. Ő nem aggódik azon, miből fogja kigazdálkodni a család a gázszámlát, mi pedig nem alszunk zseblámpával a hónunk alatt ágy alatt rejtőző szörnyektől rettegve. A gyerekek félnek az orvostól, mi attól félünk, hogy nem érjük el a dokit, ha baj van. Miközben anyaként a teljesítménykényszertől leblokkoló gyerek elveszett gyerekkorát siratjuk, ő azon pityereg, ha fekete pontot kapott. Alig várjuk, hogy jó barátságokat kössön, amikkel kapcsolatban nem kell aggódnunk, ő meg attól fél, hogy mások nem szeretik, és az egész osztály elismerésére vágyik. Ezen túl pedig a gyerek attól is félhet, amitől megtanítjuk félni.
Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Rosszul kérünk?

Teljesen természetes, hogy anyaként aggódunk, és személyiségünktől, saját gyerekkorunktól, egy sor más indokból kifolyólag féltjük a gyerekünket. Gond inkább akkor lehet belőle, ha elővigyázatosságból annyira sokat figyelmeztetjük a veszélyekre a gyereket, hogy a végén semmihez sem marad bátorsága. Nagy valószínűséggel nem fogják elrabolni a normál óvintézkedések ellenére sem, de ha sok ilyen történettel riogatjuk, köszönni se mer majd idegeneknek, vagy nem áll szóba a tanáraival sem. Ha mindig úgy kérjük, hogy El ne ess!, Neki ne menj!, El ne üssenek!, azzal csak félni tanítjuk. Helyette ültessünk el pozitív gondolatot, például vigyázz, amikor felmászol a padra, nézz körül alaposan, ha átmész az utcán, gondold át még egyszer, biztos jó ötlet ez? Egy mondás szerint nem az a jó anya, aki egy fára sem engedi felmászni a gyerekét, nem is az, aki magasról tesz rá, mekkora, esetleg veszélyes fákra mászik a csemete, hanem az, aki meg tudja tanítani szülőként, hogy a gyerkőc felmérje a fákat, és csak olyanra másszon fel, amiről biztonságosan le is tud jönni.

Szorongó anya, szorongó gyerek?

Alapvetően semmi baj a félelmekkel egészen addig, amíg kezelni tudjuk őket magunkban és a gyerekben is. Na de mi van akkor, ha szorongunk, és magunknak se merjük bevallani, mitől rettegünk a gyerekkel kapcsolatban? Ilyenkor történhet meg, hogy ki nem mondott gyötrelmeinket a gyerek megérzi, és ő is szorongani kezd – csak azt se tudja, mitől. Ha ez már különböző testi tünetekkel is jár, érdemes elmenni pszichológushoz egy vizsgálatra.
Fotó: iStock.com/monkeybusinessimagesd

Az online világ veszélyei

Amióta létezik internet és okostelefon, a legtöbb szülő attól fél, hogy a gyerek neki nem való felnőtt tartalmakkal, képekkel, zaklatókkal, vírusokkal, csalókkal találkozik, ahogy kattintgat, vagy éppen cyber bullying áldozatává válik. Teljesen jogosan, hiszen tényleg léteznek netes ragadozók, és meg kell tanítanunk a gyereknek, hogy az online világ nem egy következmények nélküli nagy játszótér, hanem ugyanúgy veszélyeket rejthet, mint a kézzel fogható, valódi változata. Csak akkor engedjük net elé a csemetét, ha beállítottuk a megfelelő szűrőprogramokat, és többször is elbeszélgettünk arról, miért nem szabad megadni személyes adatainkat, miért ne töltsünk fel meggondolatlanul képeket, videókat, és miért ne ismerkedjünk csetszobákban. Mindezek tudatában a gyerek mégis leginkább attól fél, hogy kortársai mit szólnak az ő online jelenlétéhez, nem ciki-e, nem fogják-e kiközösíteni. Ha mégis ez történik, hogyan őrizze meg az önbecsülését? A szakértők szerint nem baj, ha egy egészséges mértékű gyanakvást elültetünk a gyerekünk fejében a túl jól hangzó ígéretekről, a hamis mosolyokról és a mások véleményéről is. Nem félni tanítjuk, hanem eligazodni.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése