Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 14., szerda

Intim kellemetlenségek Mcd.hu

Intim kellemetlenségek

Ez a cikk 16 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A nőgyógyászati rendeléseket a nők többsége valamilyen hüvelyi fertőzés, illetve annak tünetei miatt keresi fel. Ilyen esetekben nemcsak a kellemetlen panaszok miatt tanácsos szakorvoshoz fordulni. Mivel a fertőzések különböző fajtái más-más kezelést igényelnek, a kellően hatékony gyógyszer kiválasztása csak nőgyógyászati vizsgálat alapján történhet.
A hüvely normális állapotában is nagy számban tartalmaz baktériumokat. Egészséges nők hüvelyében az úgynevezett tejsavbaktériumok vannak túlsúlyban, melyek hatására a hüvelyváladék savanyú vegyhatású lesz. Ez a savas környezet a hüvelyben védő hatású a fertőzések ellen. Hüvelyfertőzés akkor jön létre, amikor az említett tejsavbaktériumok száma valamilyen okból lecsökken és a kis számban mindig jelenlévő egyéb baktériumok elszaporodnak.
A tünetek. Leggyakrabban bővebb és a normálistól minőségében is eltérő, rendellenes hüvelyi folyás jelentkezik. Ehhez kellemetlen szag, viszketés, hüvelyi diszkomfortérzés, esetenként fájdalmassá váló közösülés társulhat.
Mikroorganizmusok és a fertőzés
Legtöbbször különböző baktériumok kóros elszaporodása áll a háttérben (bacterialis vaginosis). Emellett gomba- (candidiasis) és protozoon fertőzés (trichomoniasis).
Mi a kiváltó ok?
A szexuális úton is terjedő fertőzéseknél - lásd candidiasis, trichomoniasis - elsősorban a fokozott szexuális aktivitás, a partnerek gyakori cseréje. A candidiasis kiváltó oka: gyakran valamilyen előzetes antibiotikus kezelés. A bakteriális hüvelyfertőzések (bacterialis vaginosis) kialakulását minden olyan körülmény elősegítheti, amely közvetlenül vagy közvetve a hüvelyváladék vegyhatását kevésbé savas irányba tolja el, és ezáltal a kis számban mindig jelenlévő kórokozó baktériumok elszaporodását lehetővé teszi. Ilyen például a terhesség, vagy a gyakori hüvelyöblögetés.
Melyik a leggyakoribb?
A nem terhesek és terhesek körében egyaránt a bakteriális hüvelyfertőzés, ami az összes hüvelyi fertőzés csaknem egyharmada. Előfordulása tág életkori határok között mozog.

Melyik a veszélyesebb?
Nem terhes nőknél                        Terhes nőknél
Kóros elváltozás a méhnyakon  Magzatburok-gyulladás 
Gennyes méhnyakgyulladás  Idő előtti burokrepedés
Kismedencei gyulladások  Koraszülés
Műtéteket követő fertőzések
Húgyúti fertőzések  
Szülést, császármetszést
illetve abortuszt követő méhgyulladás
Tekintettel a vele kapcsolatos gyakori és esetenként igen súlyos következményekre, itt is első helyen a bakteriális hüvelyfertőzés áll. A bacterialis vaginosishoz kapcsolódó szövődményeket részletezi a mellékelt táblázat.
Mikor gondoljunk fertőzésre?
A fentebb már említett panaszok jelentkezésekor mindenképpen. Mindamellett akár jelentéktelennek látszó tüneteknél is felmerülhet a gyanúnk. Sajnos az igazsághoz tartozik, hogy a hüvelyfertőzések jó része akár teljesen tünetmentes is lehet. Ilyenkor esetleg csak egy más okból végzett nőgyógyászati vizsgálat - például rákszűrés - során derülhet rájuk fény.
A hüvelyfertőzések különböző fajtái biztosan csak szakorvosi vizsgálat alapján különíthetők el.
Hogyan segíthet az orvos?
Az Ön nőgyógyásza a szükséges vizsgálatok elvégzése alapján felállítja a diagnózist, vagyis pontosan meghatározza a fennálló hüvelyfertőzés fajtáját. Ez feltétlenül szükséges a megfelelően hatékony kezelés megválasztásához. Ezután felírja Önnek a megfelelő gyógyszert és utasításokkal látja el, illetve tanácsokat adhat, hogy hogyan előzheti meg a jövőben az újabb hüvelyfertőzést. A kezelés megfelelő antibiotikum adását jelenti. Az utóbbi időben forgalomba került korszerű készítmények segítségével hatékony helyi, vagyis hüvelyi kezelés is megvalósítható. Kapható már kifejezetten erre a célra kifejlesztett gyógyszer, amelyhez a gyártó a szer hüvelybe juttatását megkönnyítő egyszer használatos eszközöket is mellékel.
Mit tehet, hogy egészségesebb legyen?
- Tegyen meg mindent a hüvelyfertőzések megelőzéséért.
- Ha gyakran változtat partnert, használjon gumióvszert! Ezzel megakadályozhatja a szexuális úton is átvihető fertőzéseket.
- Nem jó a gyakori hüvelyöblögetés, mert megszüntetheti a normálisan savas vegyhatású hüvelyváladék természetes védőhatását.
- Továbbá ügyeljen a személyi és a szexuális higiénia szabályaira is.
- Amennyiben már létrejött a hüvelyfertőzés, a fentebb említett panaszok és tünetek észlelésekor forduljon mielőbb orvosához! Merjen részletesen beszélni erről az "intim kellemetlenségről"! Csak ilyen módon előzhető meg az esetenként igen súlyos kihatásokkal járó szövődmények kialakulása.
- Az orvosi vizsgálat után, gondosan tartsa be a gyógyszer-szedéssel kapcsolatos utasításokat.
- A kezelés végén, ha  panaszai nem múltak el, akkor is jelentkezzen kontrollra, ha erre orvosa külön nem kérte.
- A hüvelyfertőzések gyakran tünetmentesek, javasolt az évente egyszeri nőgyógyászati vizsgálat. Erre a rákszűrés miatt minden nőnek szüksége lenne. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése