Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 10., szombat

Innen tudhatod, hogy a kisbabád is szeret téged

Innen tudhatod, hogy a kisbabád is szeret téged


Legyünk őszinték. A kisbabák nem mutatják ki annyira egyértelműen a szeretetüket, mint ahogy azt a gyötrelmes vajúdás és a hosszú, álmatlan éjszakák után érezni szeretnénk.


De ahogy te és a kisbabád egyre jobban megismeritek egymást, rá fogsz jönni, melyek azok a jelek, melyek többet érnek a legnagyobb szerelmi vallomásnál is. Ha gondoskodsz a kisbabádról, napról napra egyre jobban fog szeretni téged, háláját pedig a saját kis babanyelvén fogja elmondani neked - írja a parenting.com.
Melyek ezek a jelek?

1. Tudja, hogy te te vagy

Néhány héten belül a kisbabák meg tudják különbözteti az őt gondozó édesanyjuk arcát az idegen arcoktól. Az orruk is segít nekik abban, hogy tudják, ki az, akit a legjobban szeretnek. Egy kutatásban két melltartóbetét közé fektettek egy anyatejes kisbabát, az egyik melltartóbetét az édesanyjáé volt, a másik egy idegené. Édesanyja tejének illata elég volt ahhoz, hogy a kisbaba abba az irányba forduljon.
A baba sírásáról is csak az őt gondozó édesanyja tudja megállapítani, mit jelent. A könyörtelen, kétségbeesett sírás arra utal, éhes a baba. A hirtelen sírás azt jelenti, fáj valamije, ha panaszosan sír, akkor egyszerűen nem érzi jól magát. Édesanyaként te is idővel szakértővé válsz, és tudni fogod, mikor mire van szüksége a kisbabádnak. De akkor se aggódj, ha nem mindig sikerül eltalálnod a sírás okát és nem tudod őt azonnal megvigasztalni: nem kell tökéletesnek lenned. Az a legfontosabb, hogy ott legyél és reagálj arra, ha a babád sír, mert rád van szüksége. Ezzel azt tudatosítod benne, hogy számíthat rád.

2. Incselkedik veled

Születése után kevesebb, mint egy hónappal már reagál a kisbabád az arckifejezéseidre, úgyhogy játssz vele! Mosolygj rá, grimaszolj, pillants el szemérmesen, majd vissza rá (gondolj arra, milyen voltál a fiúkkal gimi elsőben). Ezek a játékok megalapozzák a kötődést kettőtök között.
Incselkedj vele és ne félj túlzó arckifejezéseket használni. Az arcjátékok segítik őt abban, hogy megtanulja, milyen adni és kapni. És idővel rájön, hogyan tudja kimutatni szeme egyetlen pillantásával, hogy mennyire boldog attól, hogy te ott vagy vele.

3. Mosolyog, még ha csak egy fél pillanatig is

Ne hallgass azokra, akik úgy gondolják, a baba mosolya pusztán önkéntelen reflex. A legújabb kutatások szerint a csecsemő mosolya sokkal több ennél. Még ha picit esetlennek is tűnik az újszülött mosolya, lehet, hogy a te mosolyodat akarja visszatükrözni. Ösztönösen építi a kapcsolatát veled.
Az első igazi, minden nehézséget feledtető mosolyra azonban 6-8 hetes koráig tényleg várnod kell. A kisbabád rád mosolyog majd, amikor meglátja az arcodat, ez azt jelenti, hogy összekapcsolja a jó érzés fogalmát a te látványoddal.

4. Ragaszkodni kezd egy tárgyhoz

A kisbabák nagyjából egyéves koruk környékén gyakran kiválasztanak maguknak egy kedvenc tárgyat, plüsst vagy takarót. Ezek a tárgyak téged és a hozzád való ragaszkodást szimbolizálják, ezért is van az, hogy ha ne adj' isten megpróbálnád kimosni a kedvencét, pánikolni kezd. Ez mind az irántad érzett szeretetéről árulkodik.
Engedd, hogy legyen egy kedvenc tárgya, amit magával is vihet bárhová, ahová csak szeretné, így mindig biztonságban érzi majd magát. Ne vedd el tőle, hadd legyen egy kabalája addig, amíg csak szüksége van rá. Ne aggódj, az esküvője napjára már biztos nem viszi majd magával.

5. Bámul téged

A kisbabák születésüktől kezdve felismerik édesanyjuk arcát, hangját és illatát. A következő lépés, hogy összekapcsolják a hangot és illatot azzal, amit látnak. Ezért van az, hogy folyamatosan téged bámul, próbálja megjegyezni, amit lát, mert ez jelenti számára a biztonságot, kényelmet és szeretetet. Szóval ha legközelebb azon kapod, hogy le sem veszi a szemét rólad, engedd, hogy a tekintete beigya arcod minden vonását.

6. Puszilgat (vagy valami olyasmi)

Egyéves kora környékén a kisbabád elkezd téged puszikkal elhalmozni (vagy valami olyasmivel, sokszor tűnik inkább harapásnak). A puszik nedvesek, tested, arcod bármelyik részére kaphatsz belőlük. Imádni fogod őket, még akkor is, ha néha kicsit fájni fognak, akkora lendülettel kapod őket.
A vad puszilgatással a kisbabád viszonozni szeretné azokat a szeretetteljes puszikat, amiket te adsz neki. Engedd, hogy rajtad gyakoroljon.
6 hónapos korára a kisbabád nagyon szórakoztatóvá válik. Ekkora már tisztában van az őt körülvevő világgal, szépen fejlődik, új képességeket sajátít el szinte nap mint nap. És egyre aranyosabb módon fejezi ki irántad érzett szeretetét is.

7. Felemeli a karjait, hogy fel tudd venni

Te is tapasztalhatod, hogy amikor másnál van a kisbabád, de meglát téged, kinyújtja a karjait a te irányodba. Ezzel azt szeretné, ha te vennéd őt át.
Sok baba szereti nyújtogatni a karjait, de tudatossá 6 hónapos korukban válik ez a viselkedés. Ez a testbeszéd arról árulkodik, hogy a kisbaba benned bízik, téged szeret a legjobban.

8. Otthagy téged, majd visszamegy hozzád

Ezt akkor fogod tapasztalni, amikor a kisbabád mászni kezd. A kisbabád tudja, hogy te vagy számára a melegség, a biztonság. De aztán rájön, hogy tud mászni. És elindul felfedezni a világot. Aztán elbizonytalanodik, és rögtön visszaindul hozzád, hogy megnézze, megvagy-e még.
Tedd biztonságossá a környezeteteket, és engedd őt szabadon. Hidd el, vissza fog hozzád menni.

9. Bohóckodik neked

A kisbabád nevetni kezd, amikor néhány óra vagy akár néhány perc szünet után újra találkozik veled? A vidámság annak a jele, hogy szoros közöttetek a kapcsolat.
Azt is észreveheted, hogy a kisbabád nagyon szomorú lesz és sírni kezd, ha "elhagyod" őt. De ez a is a fejlődése része, meg kell tanulnia, hogy ha el is mész valahová, vissza fogsz menni hozzá. De ettől függetlenül rossz érzés neki, hogy az a személy, akit nagyon szeret, eltűnik mellőle és nincs kihez odabújnia.
A kisbabáknak ebben a korban nagyon erőteljesek az érzelmeik. Akár arról van szó, hogy el kell menned és emiatt sírni kezd, akár arról, hogy visszatérsz és újra vidámmá válik, ez mind azt jelenti, hogy szeret téged.
Ahogy nő a gyermeked, egyre bonyolultabbá válik a kifejezőképessége. Kisgyermekként felfedezi a világot, teszteli a határait és téged is. Nagyon elfoglalt időszak ez a számára, az érzelmei is közvetettebbé válhatnak.

10. Utánoz téged

Az utánzás az egyik legőszintébb kifejezése a hízelgésnek. Mindegy, hogy táskát cipel vagy játék babát gondoz, azt gondolja, te vagy a legmenőbb az egész világon. Mint minden ember - igen, még a felnőttek is -, a kisgyerekek is azt utánozzák, ami vagy aki tetszik nekik.

11. Hozzád rohan, ha megsérül

Ha a kisgyermeked lehorzsolja a térdét és hozzád rohan, hogy az öledbe vedd, az annak a jele, hogy az számára a legbiztonságosabb hely.
Persze, nem kell feltétlenül megsérülnie ahhoz, hogy a gyermeked neked siránkozzon. Egy apró megbotlásból is hatalmas drámát tud csinálni, ha a közelében vagy. Odarohan hozzád, sír és hatalmas szemekkel bámul rád: "szegény én" - gondolja közben. Igen, van ebben egy kis színészkedés is, de mindez azt bizonyítja, hogy nagyon szeret téged.

12. Csak akkor rosszalkodik, amikor vele vagy

"Egy angyal volt" - meséli a bébiszittered, amikor a gyermekedért mész. Aztán eltelik pár perc, és a korábbi angyalból előbújik a kisördög. A kisgyerekek szeretik tesztelni a határaikat, főleg azokkal, akiket a legjobban szeretnek. Ez nem épp a legszebb módja a szeretetet bizonyításának, de ez van.
Nyilvános helyen jól viselkedik a gyermeked, ha kettesben vagytok, akkor viszont sokat rosszalkodik? Akkor jól csinálod! Tudja, hogy veled bármit megtehet, te akkor is szeretni fogod. Úgyhogy ha legközelebb hisztizik, tudd, hogy nem akar kiborítani téged, csupán nagyon szeret.

13. Kiborul, ha elmész

Nagyjából egyéves korában kezdődik, és hároméves koráig tart az az időszak, amikor a kisgyerekek hajlamosak arra, hogy kiboruljanak, amikor ott hagyja őket az édesanyjuk, és nagyon örülnek, amikor visszatér. A szeparációs szorongás annak a jele, hogy van egy személy számukra a világon, akit megkülönböztetnek másoktól, aki az állandóságot jelenti számukra.
Nagyon rossz hallgatni a gyermekünk sírását. Mit tehetsz, amikor ott kell hagynod a bölcsiben vagy oviban? Mondd neki ezt: "tudom, hogy nagyon fogok neked hiányozni, de itt vigyáznak rád, és hamarosan visszajövök érted". Nyugtasd meg, hogy minden rendben lesz és tanítsd meg neki, hogy számíthat rád és visszamész érte később.

14. Feleségül akar menni az egyik ovistársához

3-4 éves kora környékén rájön, hogy feleségül menni valakihez azt jelenti, szeretsz valakit. Észreveszed, hogy elkezdi megszeretni egyik óvodástársát, ami annak a jele, hogy kiterjeszti azt a szeretetet, amit korábban csak irántad, irántatok érzett. Ahogy a gyermeked óvodás lesz, a barátság élete nagyon fontos részévé válik. Ha feleségül akar menni valakihez, az azt jelenti, hogy biztonságos, szeretetteljes otthona van.
Néhány kisgyerek túlzásba viheti az érzelmek kifejezését. Tanítsd meg neki, hogy ne fojtson meg mindenkit az ölelésével, mert az nem jó érzés, hanem tartsa tiszteletben mások határait.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése