Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 17., szombat

Az újszülöttek gyakori bőrirritációi

    Az újszülöttek gyakori bőrirritációi

    • A rosaceát gyakran az anyaméhben fellépő anyai hormonokkal való érintkezés okozza. Nincs szükség semmilyen kezelésre, csak türelemre. Ez a bőrpír hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.
    • A toxikus eritéma (erythema jelentése: bőrvörösség, kipirulás) egy másik gyakori allergia az újszülöttek körében, ami úgy néz ki, mint a szúnyogcsípés vagy a csalánkiütés. Ennek a jelenségnek még nem ismerik az okát és néhány nap vagy hét elteltével magától eltűnik.
    • A száraz bőr lelökődését gyakran a túlhordott terhesség okozza. Az érintett bőr alatti réteg teljesen normális, finom és hidratált.
    Milia – az apró fehér, hámló foltokat az orr és az arc felületén a faggyúmirigyek elzáródása váltja ki. Amikor a baba faggyúmirigyei néhány nap vagy hét múlva kiszélesednek és kinyílnak, a fehér foltok eltűnnek.
    • Ha lazac színű foltok (ha a nyak környékén vannak, akkor “gólyacsípések”-nek nevezik, ha pedig a szem környékén találhatóak, akkor “angyali csók”-nak) jelennek meg a bőrön, olyan értorlódásokról van szó (valószínűleg az anyai hormonok okozzák őket), amelyek pár hét vagy hónap múlva maguktól eltűnnek. Időnként a ” gólyacsípés” állandósulhat.
    • A csecsemőkori sárgaság a baba bőrének és szemének sárga színére utal. Ennek kiváltó oka a bilirubin (a vörös vérsejtek által termelt anyag) túltermelődése. Ha a bilirubin magas szintet ér el, akkor a baba bőrét kék vagy fehér fénynek kell kitenni, hogy ez a szint csökkenjen, mert a fölösleges bilirubin néha igen ártalmas az egészségre nézve.
    • A mongol foltok igen gyakoriak a csecsemő testének bármely részén, főleg a sötétebb bőrű babáknál. Laposak, szürkés-kék színűek (majdnem úgy néznek ki, mint egy zúzódás) és méretük változó. Egy olyan pigment okozza, amely nem érte el a felső réteget, amikor a baba bőre kialakult. Ártalmatlanok és általában eltűnnek, amíg a gyermek iskolába megy. Az első napokat vagy heteket követően, újabb bőrallergiák is kialakulhatnak.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése