Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 15., csütörtök

7 legfontosabb előny, amellyel egy fejlett humorérzékű gyermek rendelkezik

7 legfontosabb előny, amellyel egy fejlett humorérzékű gyermek rendelkezik


„Tizenöt éves koromban állandóan szorongások, félelmek és elfogódottság kínzott. Koromhoz képest nagyon magas voltam és olyan sovány, mint egy karó. 185 centi magas, de csak 60 kiló. Magasságom ellenére gyenge voltam, és nem versenyezhettem a többi fiúval a kosárban és más labdajátékokban. Kinevettek és „halálfejnek” csúfoltak. Annyira szorongós és visszahúzódó voltam, hogy féltem bárkivel is találkozni.”

Oszd meg mással is!
Azt hiszem, nap mint nap találkozhatunk ilyen és hasonló történetekkel, amelyek olyan sok nehézséget árasztanak magukból, hogy nem látni, hogyan lehetne egy ilyen „csapdába” esett gyereknek segíteni. Semmire sem vinnék az ilyen gyerekek az életben, hacsak valami nem tudja őket átsegíteni ezeken a nehéz időkön, mint például a humorérzék.

Van egy olyan készségünk, amely azok közé tartozik, amelyek fejlesztésére a hétköznapi ember ügyet sem vet.

Egyszerűen nem foglalkozunk vele. Pedig csodákra képes az ember a segítségével. Sok ember a nehéz helyzeteit ennek a készségének a segítésével élte túl.
Mi szülők nap mint nap adunk vitaminokat gyermekeinknek, hogy védjük az egészségüket, esti mesét olvasunk nekik, sportoltatjuk őket, nyelvórákat fizetünk, fejlesztjük logikájukat, zenére járatjuk őket. Utazunk velük, hogy világot lássanak, de erre a bizonyos készségre nem fordítunk elég figyelmet.
Pedig a szóban forgó készséggel gyermekünk olyan kincs birtokába jut, amely olyan, mint egy talizmán. Amikor szüksége van rá, csak előveszi, és máris a megoldás útjára lépett, mert hozzásegíti őt ahhoz, hogy átlendüljön az élet nehéz pillanatain. Kitaláltad, miről van szó? Igen, a humorérzékre gondolok.

Vajon ez egy velünk született adottság?

Sok szülőnek eszébe sem jut, hogy ő maga is jelentősen hozzájárulhat és segítheti gyermeke humorérzékének fejlődését. A legtöbben azt hittük: ez egy veleszületett adottság, amely vagy van, vagy nincs. De szerencsére ez nem igaz. A gyerekek képesek arra, hogy fejlesszék és megtanulhatják, hogyan használhatják a humort az életükben. Ennek a legelső stációja, amikor a csecsemőre visszamosolygunk és különböző grimaszokat vágva nevetünk. A legtöbben azonban itt be is fejezzük gyermekünk humorérzék fejlesztését, vagy legalábbis nem tudatosan tesszük bármit is ez ügyben.
A nagy humanista Morus Szent Tamás (1478-1535) imádságba foglalta a humorérzéket: „…Uram, adj nekem humorérzéket s kegyelmet, hogy megértsem a tréfát, s így ismerhessem azt az örömet, amit az élet nyújt és azt továbbadhassam másoknak is….”

Szerencsére azonban vannak egyszerű, a mindennapokba becsempészhető technikák

a csecsemők, tipegők, óvodások, kisiskolások, vagy kiskamaszok humorérzékének fejlesztésére. A humorérzék fejlesztéséről és annak fontosságáról senki nem beszél, és sehol nem olvashatunk (kivéve az Életrevaló Gyerek magazint). Ez egy hasonlóan elhanyagolt téma, mint a gyerekek pénzügyi nevelése. De álljunk csak meg egy pillanatra! Mi értelme van egyáltalán foglalkozni azzal, hogy a gyereknek legyen humorérzéke?

Miért kellene ebbe energiát fektetni? – merül fel benned a kérdés.

Azért, mert egy jó humorérzék egy gyermek számára olyan egyedi és eredeti képességet jelent, amely erős pozitív önképet biztosít számára. Csak hogy egy példát említsek, az a gyerek, aki élvezi a vicceket és továbbmeséli azokat, egy olyan képességet gyakorol, amely eredménye a jó kapcsolatok és a mély barátságok. Megnevettetni másokat, a gyerekek számára határtalan sikerélményt jelent. A jó kapcsolat egyik alapja a humor – ahogy mondani szokás. De nézzük meg, mi az a 7 legfontosabb előny, amellyel egy fejlett humorérzékű gyermek rendelkezik.

A humorérzék 7 legfontosabb előnye


  • Az a gyerek, aki tud nevetni az élet „vicces oldalán”, az rendelkezik egyfajta belső boldogsággal. A tudósok azt állapították meg, hogy ezek a gyerekek kevésbé sebezhetőek és sérülékenyek. Ezért a felnőttkori önbecsülés hiányából származó félénkség és depresszió kevésbé fenyegeti őket.
  • A pszichológusok úgy tartják, hogy a fejlett humorérzék jelentősen hozzájárul a gyerek magas intelligenciaszintjéhez. Az ilyen gyerekek kreatívak, rugalmasak, jól szocializálódnak, megfelelő az önbecsülésük és az önkontrolljuk.
  • A jó humorérzékkel megáldott gyerekek könnyebben építenek kapcsolatot és barátságokat, jobban el tudják fogadtatni magukat mind a szüleik, testvéreik, valamint más felnőttek és gyerekek által.
  • A humorérzéknek köze van az érzelmek megfelelő kifejezési képességéhez is, a beleérző és együttérző képességekhez is, amely a jó emberi kapcsolatok karbantartásának az alapja.
  • A humorérzék egyben nagyobb stressztűrő képességet is biztosít, amely következtében a gyermek könnyebben túl tudja tenni magát egy-egy nagyobb traumán. (Láttam Drezda pusztulását. Láttam a várost előtte, aztán kijöttem az óvóhelyről, és láttam utána, és kétségtelen, hogy az egyik reakcióm a nevetés volt. Isten a megmondha­tója, így próbál a lélek egy kicsit megkönnyebbülni. Kurt Vonnegut)
  • Ezek a gyerekek vidámabbak, több örömet találnak az életben és a mindennapokban és általában nem betegszenek meg súlyosan, valamint hosszabb ideig élnek.
  • Könnyebben konfrontálódnak, a zavarba ejtő helyzeteket jól tudják kezelni.
A humor tehát a kudarcok elviselésének eszköze is. A humorral kezelhető gyermeked félénksége és legyőzhetőek a csúfolások keltette rossz érzések. Ahelyett, hogy gyermeked maga alatt lenne a csúfolások miatt és elkezdene irtózni a közösségektől, a humorérzékének segítségével sokkal inkább képes lesz feloldani ezeket a nehéz helyzeteket és elfogadtatni magát a közösséggel. Ez lehet tehát a cikk elején leírt történetben szereplő fiú helyzetének is a megoldása.
Amint láthatod, rengeteg előnye van annak, ha valakinek fejlett a humorérzéke, ezért érdemes erre egy kicsit jobban odafigyelned, hogy gyermeked nemcsak boldog és sikeres, de egy vidám felnőtt is legyen. A februári számban tovább boncoljuk ezt a témát és megnézzük, milyen konkrét lépéseket tehetsz annak érdekében, hogy a humor egyre inkább befészkelje magát otthonotokba.
A fejlett humorérzék – megfizethetetlen kincs. Nemcsak attól óv meg, hogy veszélyesen komolyan végy ügyeket és embereket – beleértve önmagadat is -, de jelentősen hozzájárul, hogy tárgyilagosan ítélj meg dolgokat. Segít abban is, hogy higgadtan fogadj csapásokat, amelyek egyébként a kétségbeesésbe kergetnének. Percy H. Whiting, író

Nálatok hogy van ez?
Kérlek, írd meg kommentben!


1) Mennyire vagytok vidám család?
2) Mennyit nevettek egy nap?
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése