Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 20., kedd


Diéta beteg gyerekeknek


Általában akkor kell diétát alkalmazni, ha a gyermek beteg, lázas, vagy hasmenése van, ami járhat hányással vagy anélkül. A hasmenés lényege, hogy a béltartalom gyorsan halad át a beleken, és így a bélfalon keresztül kevesebb víz, só szívódik fel belőle.

A folyadékpótlás

Legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, amely rendszerint forralt víz vagy lehűtött tea legyen. Nem fontos, hogy valóban tea színe legyen folyadéknak, a hangsúly a forralt vízen van, még akkor is, ha ma már a vezetékes ivóvíz szinte mindenütt egészséges, és nem tartalmaz baktériumot. Kevés cukrot, decinként 1 csapott kávéskanál cukrot, és minimális mennyiségű sót (egy kis csipet) is érdemes beletenni. Ettől még nem lesz sós ízű, de az elvesztett folyadék sótartalma miatt akár hányás, akár láz miatt a sót pótolni kell.
A kiszáradás elkerülhető, ha gyakran kevés hűvös folyadékkal itatjuk meg a kisgyermeket, és közben azt is figyeljük, hogy mennyi folyadékot veszít a hányás és hasmenés során. Ennél kicsit többet kell beleimádkozni, ami rendszerint nem könnyű feladat, de kitartással rendszerint sikerül.

Hasmenés, hányás idejére

Hígabb széklet esetén minden életkorban lehet répalét, majd sárgarépapépet készíteni. Legegyszerűbb módon úgy készül, hogy egy kisebb sárgarépát meghámozunk, majd apró kockákra összevágva kb. 2 dl vízben kevés sóval addig forraljuk, míg puhára fő, majd a főzőlével összeturmixoljuk. Az ilyen répaléből kanállal vagy kis pohárból 3-5 kortyonként itatva a csecsemőt többször meg lehet kínálni, akár minden etetés előtt is, amíg a széklete rendbe nem jön, azaz ún. "répás kakit" nem látunk.
Hasonló módon általában fogó hatása van az almalének, almapépnek és a banánnak is. A gyári, szűrt almalé készítményekre ez a megállapítás nem vonatkozik. Ezeket nem célszerű adni, ugyancsak tartózkodjunk az édes, szénsavas és színezéket, tartósítószert tartalmazó italoktól.

Kímélő étrend

Hasmenés, híg széklet esetén átmenetileg kerülni kell a fehérjék adását. Mindenképpen jó, ha a beteg gyerek egy napig csak teázik, ez vonatkozik a csecsemőkre is. Ilyenkor a bélrendszer kiürül, megterhelése csökken. Második nap könnyen emészthető diétát vezetünk be, a következők adhatók:

  • Nyers, reszelt alma
  • Sós vízben főtt répa
  • Banán
  • Ezt egészíthetjük ki nagyobb gyereknél, háztartási keksszel, kétszersülttel
Következő nap könnyen emészthető, de már tápértéket képviselő étellel folytatjuk a diétát:
  • Száraz sajt
  • Rizsköret
  • Sós vízben főtt burgonya
  • Zsírtalan sovány húsleves
  • Csirkehús
A megszokott étrendet fokozatosan vezessük be, alkalmazkodva a gyermek étvágyához.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése