Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 12., hétfő

Vérzés terhesség alatt



Vérzés terhesség alatt

Minden várandós nő rémálma a vérzés. Rögtön a lehető legrosszabb jut az eszünkbe, és pánikba esünk, hogy elveszíthetjük a babánkat - rossz ómennek tartják. Lehet, hogy csak kisebb probléma áll a háttérben, nemcsak vetélés miatt léphet fel vérzés. Számos oka lehet, amiről kevés ismerettel rendelkezünk. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, a lehető legjobb, ha felkeresünk egy szakembert.

 

Menstruáció vagy hüvelyi vérzés?

A menstruációs ciklust néhány hormon szabályozza, ezek segítik a petefészkekből kiszabaduló petéket a petevezetőkbe jutni. Egy érett petesejt 12-24 óráig életképes. Ha 24 órán belül nem termékenyítik meg, a szervezetben a hormonszint fokozatosan csökken, ez pedig a méhnyálkahártya vedléséhez, azaz a menstruációhoz vezet. A terhesség egyik egyértelmű jele, ha a menstruáció kimarad. A várandósság idején szünetel, mert egy másikfajta hormon termelődik, ugyanakkor, annak az esélyét, hogy a kismama menstruáljon, nem lehet teljességgel kizárni. Előfordulhat, hogy a terhesség alatti vérezgetések éppen az esedékes menstruáció(k) idejében jelentkeznek. Ez gyakori jelenség a kismamáknál, ami akár úgy is tűnhet, mintha a méh egészen egyszerűen emlékezne a havi ritmusra. Egyes esetekben a ciklusért felelős hormonok erősebbnek bizonyulnak és vérzést okoznak, ezt azonban nem lehet menstruációs ciklusnak nevezni - hüvelyi vérzés a hivatalos neve. Vér folyik a hüvelyből, rossz időben és nem megfelelő mennyiségben - terhesség bármelyik szakaszában előfordulhat, de leginkább az első trimeszterre jellemző.

A vérzés okai

Számos oka lehet a terhesség alatti vérezgetésnek, de ezt mindenképpen orvosi segítséggel kell kideríteni. Legbiztosabb mód az ultrahangos vizsgálat, amivel az okra is fény derülhet, valamint figyelemmel lehet kísérni a baba fejlődését a vérzés mellett. Nagyon fontos, hogy a méhen kívüli terhesség lehetőségét is ellenőrizni kell. Akkor is jelentkezhet vérzés, ha a teherbeesés előtt, valamilyen fogamzásgátlási módszerrel éltünk, de származhat akár gyulladásból, fertőzésből eredően is. Felszívódásban lévő ikerterhesség esetében is előfordulhat.

Leggyakoribb okok

1. Beágyazódás

Ez a terhesség legkorábbi szakaszában jelentkezik. A megtermékenyített petesejt méhbe ágyazódása okozza, néhány órától egy-két napig eltarthat. Mennyisége jellemzően kevesebb a normális menstruációnak.
2. Érzékeny méhnyak

Vaginán keresztül végzett ultrahangvizsgálat után, vagy éppen intim együttlét után előfordulhat, hogy a méhnyak irritációja barnás-sötét vöröses, enyhe vérzést okoz. A megoldás, ha a kellemetlenséget kiváltó tevékenységet abbahagyod.


3. Vetélés

Minden negyedik ismert terhesség végződik vetéléssel. Legtöbbször az anya által befolyásolhatatlan okból. Gyakran olyan korán történik, hogy a nő nem is veszi észre, hogy terhes volt. Jelei között van az élénkvörös vérzés, valamint a menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalmak. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, aki megállapítja, hogy rendben van-e a magzat szívverése.
4. Vérömleny

A sűrűn erezett méhben a beágyazódás során, vagy épp a lepény kialakulásánál egy apró ér elpattanhat, ezáltal kialakul egy kis vérrel teli edény. Ezek a terhességek 20 százalékában kialakuló rögök egy sereg problémát okozhatnak, de olyan is előfordul, hogy teljesen ártalmatlannak bizonyulnak. Az első trimeszterben elválaszthatják a méhlepényt a méh falától, ami vetéléshez vezet, de az is előfordul, hogy maguktól felszívódnak. Ha azonban a harmadik trimeszterben még mindig fennáll a diagnózis, akkor súlyos komplikációk mellett koraszülés is történhet. Pecsételő vérzést és barnás maszatolást okoz. Erre sajnos nincs gyógyszer, szigorú ágynyugalom és házasélet tilalom a bevett kezelési mód.
5. Placenta rendellenes elhelyezkedése

A méhlepény megtapadása nem jó helyen történik. 200 terhesség közül egyben fordul elő. Részben és egészben is elfedheti, vagy pedig csak elérheti a méhszájat. Nem feltétlenül jár fájdalommal, de az orvos ultrahangvizsgálattal kiszűrheti. Gyakori, hogy vérzést okoz. Amennyiben bebizonyosodik, hogy erről van szó, ágynyugalmat rendelnek el, valamint tartózkodást a szexuális élettől. Amennyiben szükséges, a szülés ilyenkor császármetszéssel történik. Azonnal fordulj orvoshoz, ha intenzív vérzést észlelsz, ez akár életveszélyes is lehet mindkettőtök számára.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése