Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 29., csütörtök

10 tanács az éjszakai ágybavizelés kezelésére

10 tanács az éjszakai ágybavizelés kezelésére

1. Figyelj oda az érzékenységre. Az ágybavizelés legjobban lelkileg okozhat gondokat, tehát tudnod kell, hogy a család minden tagja tisztában van-e gyermeked problémájával. Nem kell kigúnyolni őt azért, ami történt, nem szabad hagyni, hogy rosszul érezze magát emiatt. Minél többet mondják ezt neki, annál nehezebb lesz áthidalni a bajt. Ráadásul minél nagyobb a gyerek, annál jobban fogja szégyellni magát. Nagyon fontos ebben az esetben a türelem, hiszen szégyene lelki traumát okozhat, ami csak ront majd a helyzeten.
2. Légy megértő. Fontos, hogy megértő légy ebben a helyzetben. Természetesen bosszankodhatsz a bepiszkolt (vagy tönkrement) ágynemű miatt, amivel csak munkád van, de azért próbálj meg minden esetben nyugodt maradni. Figyelj oda erre, mert egyetlen dühkitörés is nagy hatással lehet a kicsire, rossz értelemben véve. Ha reggel nem érsz rá kitakarítani az ágyat, húzd le csak az ágyneműt, majd később gondoskodsz a többiről. Ha anyagi gondot okoz az ágynemű gyakori cserélgetése, vegyél olcsóbb lepedőket, legalább egy ideig. Tarts néhány tisztítószert bent a gyerek szobájában, hogy kéznél legyenek szükség esetén. Próbáld mérsékelni az ezzel járó stresszt és ezzel elkerülheted a veszekedést vagy, hogy esetleg ráripakodj a gyerekre.
3. Tájékozódj. Például erről  az oldalról is sokmindent megtudhatsz majd az éjszakai ágybavizelés okairól. Azután pedig közölj minden szükséges információt a családdal. Ha több gyermek van a családban, a testvérek piszkálják majd egymást. El kell magyaráznod a többi gyereknek, hogy az ágybavizelés egy komoly problém és ők is így álljanak hozzá.
4. Beszéld meg gyermekeddel a problémát. Sok esetben segít neki, ha megérti, mi is történik vele. Sokszor hallanak igazságtalan megjegyzéseket gyermektársaiktól, például, hogy „csak a kisbabák pisilnek be az ágyba”. Ezek nagyon rossz hatással vannak rá. Ha sikerül megértetned vele, hogy az ágybavizelés egy probléma, de kezelhető, meggyőzheted arról, hogy meg fog gyógyulni. Ezáltal ő is a megoldásra fog koncentrálni, és nem a szégyenérzet kerekedik felül rajta.
5. Kérj tanácsot egy orvostól. Jó lesz ha mindenekelőtt kivizsgáltatod a kicsit, hiszen az ágybavizelés mögött betegség is rejtőzhet, mint például a cukorbetegség vagy allergiás valamire. Ha az orvos betegséget állapít meg, akkor azt kikezelve vége szakad az éjszakai problémának.
6. Mérlegelj. Fontos mérlegelned, hogy mennyi problémát okoz a kicsi gondja, ami a családot illeti és azt is, hogy hányszor fordul elő. Ha nagyon sokszor történik meg, és szégyent, veszekedést, könnyeket is okoz, sokkal agresszívebben kell kezeld a problémát, mintha csak néha fordulna elő és néhány szennyes ruha lenne az eredménye.
7. A különböző ágybavizelési problémák különböző kezelésre szorulnak. Különbséget kell tenni az elsődleges és a másodlagos enurézis (orv. ágybavizelés) között. Az elsődleges ágybavizelésnek nincsen egészségügyi háttere. A másolagosnál viszont már a gyerek hólyagzáró izmainak problémájáról beszélünk. Ebben az esetben mindenképp gyerekorvoshoz kell fordulni, mert majdnem biztos, hogy szervi probléma lépett fel (vagy akár pszihikai).
8. Ne stresszelj. Miután felmérted a probléma súlyát, rögtön hozzá is foghatsz a megoldásához. Írd le a gyermekednek egy lapra, hogy milyen lépéseket kell követni, ha már megtörtént a baj. Először is keressen meg téged, hogy ki tudd takarítani az ágyat. Ezt a dolgot is könnyítheted azzal, hogy speciálisan erre problémára kifejlesztett lepedőket vásárolsz, vagy tartasz csere-ágyneműt a gyerekszobában.
9. Valóban ekkora lenne a baj? A szülő azt kívánja, hogy minél gyorsabban nőjjön a kicsi, de az az igazság, hogy az ágybavizelés „természetesnek” mondható körülbelül 3 éves korig, ugyanis ebben a korban tanulják a meg gyerekek tartani a vizeletet. Akár 5 éves korukig is tarthat ez a probléma, de akkor sem kell túlaggódni a dolgot. A szakemberek éjszakai ágybavizelésben (éjszakai enurézisben) szenvedőknek könyvelik el azokat a gyerekeket, akiknél gyakran fordul az elő. A betegség örökletes, és eltarthat a serdülőkorig is. Tehát, mindenekelőtt figyelembe kell venned a gyermek korát. Ha még kicsi, pár hónap múlva számíthatsz arra, hogy magától elmúlik a probléma. Ha már 5 éven felül jár, gondolkozz el azon, hogy volt-e már erre példa a családban. Néha az egyszerű tény, hogy örökölte a betegséget, meg tud nyugtatni téged is és a gyermeket is. Számba kell venni azt is, hogy milyen gyakran fordul elő az ágybavizelés. Ha azután történik, hogy valami ijesztőt látott a gyerek, vagy izgul a következő nap miatt, nem kell kétségbe esned emiatt.
10. Miután megnyugodtál, megoldást kell találni. A fentebb leírt tanácsok segítenek abban, hogy megnyugodjatok, ami az ágybavizelést illeti, ugyanis igencsak aggasztó tud lenni ez a probléma, úgy a szülőnek, mint a kicsinek. Miután megegyeztetek a családdal abban, hogy ez egy  valós probléma, próbáljatok meg együtt megoldást keresni, ugyanis hiába várjátok, hogy magától oldódjon meg minden. Létezik minden esetben megoldás és nem kell a kisgyermeknek sem szenvedni emiatt. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése