Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 25., vasárnap

4 hatékony módszer, amivel fejlesztheted a gyerek önbizalmát

4 hatékony módszer, amivel fejlesztheted a gyerek önbizalmát
Sok gyerek viselkedik túlontúl szerényen, pedig nagy baj lehet, ha ez rögzül!


A gyámoltalanság hátterében sok minden állhat. Lehet, hogy gyermekednek valóban szüksége van a támogatásodra az adott körülmények között, ám az sem kizárt, hogy viselkedésével irányítani, netán manipulálni próbál, illetve ily módon igyekszik kihúzni magát valamilyen kötelezettsége alól.

Ám bármi álljon a jelenség hátterében, ne hagyd, hogy anyámasszony katonája módra viselkedjen csemetéd, ez ugyanis rögzülhet nála, minek következtében visszahúzódó és önbizalom-hiányos lesz. Inkább neveld arra, hogy magabiztosan megállja a helyét bármilyen helyzetben.

Ne óvd a széltől is!

Amennyiben gyermeked egyedül is meg tudná oldani, ne azonosulj a problémájával. Inkább mondj valami ehhez hasonlót: - Látom, valami bajod van. De ügyes fiú vagy, fogadni mernék, hogy hamar rájössz a megoldásra.
Engedd, hogy a saját bőrén érezze a következményeket. Ha túl gyámoltalan, hogy elkészítse az uzsonnacsomagját, akkor anélkül megy iskolába. Ha túl gyámoltalan, hogy visszamenjen a szobájába, és megkeresse a szvetterét, akkor fagyoskodni fog egész úton. Ha túl gyámoltalan, hogy cipőt húzzon, jegyezd meg: - Akkor megyünk a parkba, ha van rajtad cipő. Mennyi időre van szükséged? Ha öt percnél több kell, akkor töltök még magamnak egy csésze kávét.

Neveld önállóságra!

Soha ne csúfold ki, ne büntesd meg a gyermekedet, ha tutyimutyi. Csak annyit érsz el vele, hogy a továbbiakban egy-egy döntési helyzetben a külső tényezőkre összpontosít majd. Amikor valóban a segítségedre van szüksége, ne hagyd, hogy a hírhedt nem tudom megcsinálni szavakkal siránkozzon neked.

Neveld rá, hogy mondjon helyette olyat, hogy segíts, légy szíves. Ebben az esetben ugyanis abból indul ki, amit jól csinál, nem abból, ami egyáltalán nem megy neki. Vagyis részleges önállósága jár az eszében a teljes függőség helyett. Utána próbáld meg rávenni, hogy legalább annyit végezzen el a feladatából, amennyit tud.
Támogasd gyermeked önállóságát, hogy kiskorától kezdve vigyen véghez apróbb tetteket. Ne végezd el helyette, amit ő maga is meg tudna csinálni, ha venne egy kis fáradságot.

Hagyd választani!

Nem mindig jó az, ha te mondod meg a gyereknek, hogy mi a jó, milyen úton induljon tovább. Ha azt szeretnéd, hogy az önbizalma növekedjen, és bátran vállaljon minden helyzetet, akkor kínálj választási lehetőséget: - Ha megtaláltad a kabátodat, akkor kimehetsz a hóba játszani. Miután rendet csináltál, átmehetsz a szomszédba játszani.
Időnként nemcsak a kijelentés, hanem a kérdés is segíthet a cél elérésében: - Mi a szabály a biztonsági övvel kapcsolatban? Tegnap este még be tudtad kapcsolni, mi történt azóta?

Tréfálj!

Amikor tehetetlenkedik a gyerkőc, adj a kezébe botokat vagy egy csomó kötszert. Kapd fel, és cipeld körbe a lakásban. Ha kuncogni kezd, mondd neki, hogy rettentően sajnálod a tehetetlen kis fiókákat, és mindenáron meg akarod menteni őket. Majd természetesen követeld meg, hogy nekigyürkőzzön a feladatnak.
2/9
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése