Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 25., vasárnap

A vesebeteg gyermek étrendje

A vesebeteg gyermek étrendje

A vesebetegségek változatos jellegűek lehetnek, kialakulásuk oka is többféle, tehát nem egységes kórképekről van szó.
- hirdetések -
Az alábbi étrendi javaslatok általánosságban tartalmazzák az elégtelen veseműködésű gyermekek számára a diétás irányelveket, de mielőtt gyermeke étrendjét átalakítaná, feltétlenül konzultáljon a gyermek gondozó nephrológusával vagy a gyermek háziorvosával. A vesebeteg gyermek kiválasztása elégtelenül működhet, ezért fontos, hogy betartsa a diétás szabályokat. A legfontosabb odafigyeli a folyadék-, a fehérje-, a kálium-, a nátrium- és a foszforbevitelre.
Folyadékbevitel
A vesék működési zavara esetén a folyadék felhalmozódhat a testben. A folyadékretenció légzési elégtelenséget, magas vérnyomást, oedemásodást okozhat. Figyeljen oda gyermeke folyadékbevitelére, rendszeresen mérje testsúlyát, ne lépje túl a kezelőorvos vagy a dietetikus által ekőírt folyadékmennyiséget.
Nátrium
A folyadékegyensúly a szervezetben a nátrium ion által szabályozott. Nagy mennyiségű nátriumbevitel a víz retencióját, azaz visszatartását okozza. Kerülje az ételek sózását, ne fogyasszon gyermeke füstölt ételeket, konzerveket, készételeket, gyorsételeket, nassolnivalókat. A napi nátriumbevitel a legtöbb esetben nem lehet több mint 2 g/nap.
Kálium
A kálium fontos szerepet játszik az izmok és az idegek működésében, a szív pumpafunkcióját is szabályozza. Izomgyengeség és szívritmuszavar alakulhat ki a magas káliumszint miatt. Sok ételben káliumot adnak sópótlás gyanánt a nátrium helyett, alaposan olvassa át az ételek összetevőit tartalmazó címkét. A vérplazma káliumszintjét rendszeresen szükséges ellenőrizni, mert a magas káliumszint az életet veszélyeztető állapotokhoz vezethet.
Fehérje (Protein)
A fehérjék a sejtek esszenciális építőegységei, az élethez nélkülözhetetlenek. A fehérjék bomlástermékei a vizelettel távoznak. Ha a vesefunkció beszűkült, az urea (anyagcseretermék) felhalmozódhat a vérben. A legtanácsosabb, ha gyermeke olyan fehérjét fogyaszt, melyet szervezet leginkább fel tud használni, és a szervezet működéséhez esszenciális aminosavakat tartalmaz, például tojást, szárnyashúst, halat, bizonyos tejtermékeket, gabonaféléket.
Kálcium és foszfor
A csontok és az izmok, az idegrendszer normál működéséhez szükséges, hogy a kálcium- és a foszforháztartás egyensúlyban legyen. A vesebetegeknél gyakran felborul ez az egyensúly. A túl magas foszforszint káros következményekkel járhat. A csontok fájdalmasakká válhatnak, nagyobb törési kockázattal, csökkent terhelhetőséggel számolhatunk. Ez az életminőséget befolyásolja, rontja.
A súlyosabb következmény az, hogy a vérben megemelkedő foszfor és kalcium szint hatására olyan aktív folyamatok kezdődnek el az erek falában, amelyekről ma már tudjuk,  hogy a valódi csontosodásra hasonlítanak. A foszfor főleg azokban az élelmiszerekben található meg, amik káliumban is gazdagok.
Vitaminok, ásványi anyagok
Csak olyan étrendkiegészítő terméket adjon gyermekének, melyről előzőleg kikérte a gondozó orvos véleményét. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése