Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2018. november 28., szerda

lattomos betegség: lassan alakul ki a lúdtalp Emineo lúdtalpKrónikus gyul

lattomos betegség: lassan alakul ki a lúdtalp

Emineo lúdtalpKrónikus gyulladásokat, ín-, izombetegségeket, erős fájdalmat okozhat a lúdtalp, amely miatt nagyon sokan szenvednek, de a többség már csak akkor megy el orvoshoz, amikor jelentős, rendszeresen visszatérő fájdalmai vannak. A mozgásszervi specialista azonban figyelmeztet, vannak jelek, amelyeket érzékelve még időben orvosolni lehet a problémát. A lúdtalp kialakulásának számos oka lehet. Legnagyobb százalékban örökletes tényezőről beszélhetünk, de több olyan rizikófaktor is előidézheti, amelyet el lehetne kerülni némi odafigyeléssel. Helytelen terhelés, túlterhelés, túlsúly, extrém lábbeli viselése is hozzájárulhat a lúdtalp kialakulásához. Dr. Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ ortopéd-traumatológusa hangsúlyozta, a panaszok mihamarabbi észlelése után minél előbb keressünk fel egy ortopédust.
–        A lúdtalp és a tünetei is fokozatosan alakulnak ki és sajnos a legtöbben csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor fájdalmat is éreznek. Ez azonban már a betegség kései fázisa, amely nem visszafordíthatatlan ugyan, de el lehetne kerülni – fogalmazott Dr. Börzsei-Knoll Veronika.
A lábspecialista szerint szemmel is jól látható tünetei vannak ennek a mozgásszervi problémának: nyugalmi állapotban befelé fordul a boka, vagy nem a megszokott, normális helyzetben áll. Az ilyen típusú boltozati deformitásnál bizonyos izomcsoportok  túlműködnek, megnyúlhatnak, míg más izomcsoportok zsugorodhatnak, ezáltal megbomlik az izomegyensúly. Ezt kell mihamarabb megállítani, hogy elkerülhetőek legyenek a krónikus gyulladások, vagy az esetleges ín-, izomsérülések, szakadások.
–        Egy gyógytornász által vezetett, rendszeres, speciális lúdtalp-gyógytornával eredményt lehet elérni. Külsőleg nem lesz feltétlenül nagy a változás, de az izmok megtanulják a helyes működést, visszaáll az eredeti rugalmasságuk, így az állás, a járás, egyéb mozgásforma harmonikussá válik, a fájdalom pedig megszűnik. Ezeket a gyakorlatokat be lehet építeni a mindennapi életbe. Nagyon fontos azonban, hogy a gyógytornás kezelések végeztével sem szabad abbahagyni a gyakorlatok elvégzését – tette hozzá a szakember, aki intézményükben rendszeresen végez mozgásszervi szűrővizsgálatokat. Az ilyen alkalmak során a lúdtalp mellett bokasüllyedésre, térd- és bokaproblémákra, de akár a gerinc rendellenességeire is fény derülhet.
A torna mellett felnőtt korban kiegészítő kezelésnek ajánlják az egyedi cipőbetétet. Egy számítógép analizálja a talpat, az azon lévő nyomáseloszlást, és ezáltal készül el az egyedi, saját talphoz idomuló cipőbetét. Ez a vékony egészségügyi eszköz a súlypontot korrigálja, ezáltal a korábban nem működő izmok is aktív munkára kényszerülnek. A legtöbb esetben ez a kombinált kezelés, vagyis a rendszeres cipőbetét viselése és egy speciális lúdtalptorna a megoldás a panaszokra.
Vannak azonban helyzetek, amelyek alkalmával inkább beszélhetünk túlbuzgóságról, mint igazi bajról. A kisgyerekes szülők nem tudják, vagy elfeledkeznek róla, hogy egy gyermek nagyjából három éves koráig jelentős változásokon megy át. Mivel ezeknek a gyerekeknek még nincsen rendesen kialakult járási mechanizmusa, teljesen normális, hogy a babák lúdtalpasak. Ezt, az esetek nagy részében, kisiskolás korra mind kinövik. Mivel évente célszerű gyermekorvosi szűrésre elvinni a gyereket, itt kiderülhet, hogy egy magától megoldódó lábboltozati problémáról, vagy valóban kezelést igénylő lúdtalpról van szó. Utóbbi, súlyosabb esetben kisebb műtéti eljárással korrigálható.
További információk:
nyek #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése