Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. február 26., kedd

A leggyakoribb betegségek a terhesség alatt

A leggyakoribb betegségek a terhesség alatt


Terhesség alatt megváltozik az édesanya immunrendszerének működése a baba érdekében. Így viszont a kismama fogékonyabbá válhat egyes fertőzésekre, vagy a szokásosnál súlyosabban megbetegedhet.

A leggyakoribb betegségek a terhesség alatt
Ha egy nő gyermeket vár, törvényszerűen megváltozik az immunrendszere működése, hisz nagy kihívás előtt ál a női szervezet: egyfelől "el kell tűrnie" testében egy másik embert, másfelől saját magán túl a magzatot is meg kell védenie a betegségektől. Az anyai és a magzati vér közvetlen keveredését a méhlepény akadályozza meg.
Az anya szervezetében fokozódik az immuntolerancia, azaz egyes antigénekre nem reagál az immunrendszer, más antigénekre igen. Ez egyes kórokozókkal kapcsolatban fokozottabb immunrendszeri működést - így súlyosabb betegséglefolyást - eredményez, míg más kórokozókkal való kapcsolatát nem befolyásolja az immunrendszer reakcióját. A várandósok igazoltan fogékonyabbak a malária, a listeriosis és a HIV/AIDS fertőzésekre, viszont nem fogékonyabbak az influenza, a hepatitis-E, a herpes simplex, a kanyaró, a bárányhimlő, a fekete himlő és a coccidiomicosis betegségekkel való fertőzésre.

Vannak betegségek, melyek súlyosabb lefolyásúak, mint nem várandós állapotban

Egyes betegségeknél fokozott immunrendszeri működés tapasztalható a kismamánál: komolyabban megviselheti a terhesség alatt a nőt többek között az influenza, a hepatitis-E (ez májgyulladást okoz), a herpes simplex (ami egy szájat és genitáliákat érintő vírusfertőzés), a kanyaró, a bárányhimlő és a kokcidiózis (coccidiosis, a parazitafertőzések egyik típusa) is. Az influenzajárványok alatt nem véletlen, hogy a várandósok az egyik legveszélyeztetettebb csoport.
Mivel a tünetek is intenzívebben jelentkeznek, és könnyebben kialakulhatnak szövődmények, ezért fontos, hogy ezeknél a betegségeknél feltétlenül forduljunk orvoshoz, s betartva az orvos utasításait, a megfelelő készítményekkel kezeljük a betegséget!

Amikor a várandós szervezete ugyanúgy reagál

A vizsgálatok szerint sok betegségnél nem kell súlyosabb lefolyásra számítani a kismamának, mintha nem hordaná a szíve alatt magzatát. Többek között a baktériummal szennyezett élelmiszertől kialakuló fertőzés, a liszteriózis vonatkozásában sem.

Hányás, hasmenés a terhesség alatt - Pótoljuk az elveszített folyadékot!

Előfordulhatnak gyomor-bélrendszeri megbetegedések is, amelyek hányással, hasmenéssel járhatnak. Ezek közvetlenül ugyan nem veszélyeztetik a magzatot, de mindenképpen figyeljünk arra, hogy elegendő folyadékot juttassunk a szervezetünkbe, hiszen a kiszáradás az anyára és a babára nézve is kockázatos lehet.
Amennyiben a tünetek magas lázzal jelentkeznek, vagy nem tudjuk pótolni az elveszített folyadékot, továbbá a panaszok két-három nap elteltével sem múlnak el, azonnal forduljunk orvoshoz! A regenerálódást diétával segíthetjük, ilyenkor fogyasszunk főtt krumplit, rizst, sárgarépát, pirítóst, almát, banánt. A ropi és a háztartási keksz szintén ajánlott ilyen esetekben.
Ha mégis antibiotikumos kezelésre van szükség, előfordulhat, hogy a bevett gyógyszer - gyakori mellékhatásként - hasmenést, étvágytalanságot okoz. A diéta ilyen esetekben is segíthet, továbbá érdemes probiotikumokkal támogatni a bélflóra helyreállítódását, és érdemes a hüvelyflórát is segíteni a megfelelő készítménnyel. (Hogy ne keserítse még a hüvelygomba is az életünket.)

Gyomorégés: egy magasabb párna sokat segíthet

A gyomorégés nem súlyos, de igen kellemetlen velejárója a terhességnek. A gyomor és a nyelőcső nem záródik tökéletesen, a savas gyomortartalom pedig visszajut a nyelőcsőbe, fájdalmat, refluxos köhögést előidézve. Az orvosunkkal egyeztetve szedhetünk gyógyszert, de sokat segíthet az is, ha többször kevesebbet eszünk. Ha pedig fekszünk, érdemes a fejünket magasabb párnán pihentetni.
A betegségek megelőzése érdekében különösen fontos a szokásos higiéniás szabályok betartása, vagyis a gyakori és alapos kézmosás - ha nyers hússal dolgozunk, ezt semmiképpen ne felejtsük el -, a zöldségek és gyümölcsök szintén körültekintő megtisztítása. Étkezzünk egészségesen, sok vitamint fogyasztva, igyunk bőségesen folyadékot, kerüljük a lejárt szavatosságú ételeket, és pihenjünk minél többet. Járványos időszakban lehetőség szerint kerüljük a tömeget, különösen zárt terekben. Mindezek mellett ne feledkezzünk meg az állapotunknak megfelelő testmozgásról sem.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése