Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. február 26., kedd

HHogyan kerüljük el a terhesség alatti fertőzéseket

HHogyan kerüljük el a terhesség alatti fertőzéseket? 2016. Április 28. A terhesség alatt különféle vírusok és baktériumok okozhatnak betegséget. A fertőzések többsége észrevétlenül és károkozás nélkül zajlik le az aogyan kerüljük el a terhesség alatti fertőzéseket?


A terhesség alatt különféle vírusok és baktériumok okozhatnak betegséget. A fertőzések többsége észrevétlenül és károkozás nélkül zajlik le az anya szervezetében, de körülbelül 5 százalékuk komoly gondokat okozhat a kismamára és a magzatra nézve. A nagyobb betegségek ugyanakkor jó eséllyel elkerülhetők, ha a családtervezés és a terhesgondozás során a kismamák komplex vizsgálatai időben megtörténnek.
Vetélést és fejlődési rendellenességet okoznak egyes vírusok
A babavárás és a szülés idején sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a fertőzések  a nőkre, mint bármikor máskor. Ráadásul több vírus a magzatban is okozhat fejlődési rendellenességet. A betegségek súlyossága függ a kórokozók megbetegítő képességétől, a szervezet immunitásától és a kórokozók számától. A legtöbb betegség nem jár tünettel és káros következménnyel, de 5 százalékuk komoly veszélyt jelent, sőt, vetélést is okozhat. Megfelelő laborvizsgálattal, szűréssel, oltással ezek többsége azonban megelőzhető a családtervezés és a várandósság idején. Kiegészítő vizsgálatokra akkor van szükség, ha azokat az anya életkora, betegsége, vagy a családban előforduló kórképek indokolják. A kismamának érdemes figyelnie a személyes higiéniájára, arra, hogy az elfogyasztott élelmiszerek alaposan meg legyenek mosva, az ételek jól át legyenek sütve, jól meg legyenek főzve, kerülniük kell a macskaalmot,  és a fertőző betegeket.
Az ultrahang-vizsgálatok elengedhetetlenek
Ha egy vírusfertőzés magzati károsodást okoz, az legtöbbször már az első ultrahang-vizsgálaton az első trimeszterben kiderül. Ennek jeleiről nemcsak a magzat, hanem a méhlepény és a magzatvíz vizsgálatakor megbizonyosodhat a szülész-nőgyógyász és ezeket megerősíthetik a laborvizsgálatok. Az embrió vagy magzat megbetegedésére utalhatnak az anyánál felmerülő tünetek is. A legtöbb esetben az időben kiszűrt elváltozások gyógyszerrel kezelhetők, olykor az egész várandósság alatt kórházi megfigyelésre szorul a kismama, de nagyon kivételes esetekben a terhesség-megszakítás felajánlásáról dönt az orvos.
Toxoplazma
Az egyik leggyakoribb megbetegedés. A fertőzés okozója egy olyan parazita, amely a macska bélrendszerében elszaporodva az állat ürülékével a szabadba jutva betegíti meg a környezetét. Súlyos rendellenességet okozhat a magzatban, és amiatt is veszélyes, mert legtöbbször tünetmentes. Vérvizsgálattal szűrhető ki a betegség. Pozitív eredmény esetén gyógyszeres kezeléssel a magzat egészséges fejlődése biztosítható, ugyanakkor ha nem ismerik fel időben, a 12. hétig vetélést is okozhat. Tünetei a gyengeség, hőemelkedés, nyirokcsomók duzzanata, végtagfájdalom. Megelőzésképpen a kismamának kerülnie kell mindent, ami a macska ürülékével szennyezett lehet. Ne egyen nyers húst, vagy nem kellőképpen átsült, átfőtt ételeket, ezek mellett figyeljen a gyakori kézmosásra.
Rubeola, azaz rózsahimlő
A rubeola, vagy másik nevén a rózsahimlő fertőző gyermekbetegség, amely ritkán okoz szövődményeket a gyermekeknél, azonban a várandósság alatt ez a vírus is súlyos fejlődési rendellenességet okozhat az embrióban. A 12.-16. terhességi hét között már csekély a károsodás valószínűsége, utána pedig már elhanyagolható. Már több mint 15 éve van a fertőzés ellen kötelező védőoltás Magyarországon, így a bölcsődében, óvodában, iskolában nagyon kevés a megbetegedés. Tünetei: a gyengeség, fejfájás, hőemelkedés, ízületi fájdalom, nyirokcsomók megduzzadása, ezután pedig 4-10 nappal rózsaszínű foltok megjelenése testszerte. Vérvizsgálattal a betegség kimutatható, de célszerű megelőzni védőoltással a családtervezés idején, ugyanis a várandós nők oltása tilos rózsahimlő ellen.
B19-es parvovírus
A B19-es parvovírus, vagy másik nevén lepkeszárny betegség főként gyermekeket érint, és azok a kismamák kapják el cseppfertőzés útján, akik gyermekek között dolgoznak. A fertőzött anyák harmadánál a magzat is megbetegszik, aminek a következtében a vetélés esélye a 20. hétig 20 százalék, utána 1 százalék a magzatelhalás kockázata, de koraszülést is okozhat. A fertőzés lefolyása sokszor panaszmentes, ha van tünet, akkor az a tűzvörös pillangó formájú kiütés az arcon és az orrnyereg környékén, majd megjelenik az egész testen, ezzel együtt rossz közérzet, fejfájás, alacsony láz jellemzi a betegséget. Oltás és gyógyszer nincs ellene, a gyermekeknél magától elmúlik a betegség, a kismamáknál azonban a legcélszerűbb a megelőzés, vagyis az óvodák és iskolák kerülése.
Herpes simplex vírus
A Herpes simplex vírusnak két típusa van: az egyik a HSV-1,a másik a HSV-2. Mindkettő a bőr és nyálkahártya fertőzését okozza. Az előbbi az ajkakon és a szem szaruhártyáján, míg utóbbi a nemi szerveken és a végbélnyílás környékén jelenik meg. Fájdalmas, viszkető, majd kifekélyesedő kelések, vörös foltok jellemzik. Általában a fertőzött területtel való érintkezéssel, vagy nemi úton terjed. A vírus ritkán okoz komoly betegséget a magzatban ( az eltérések ultrahang vizsgálattal kimutathatók), ugyanakkor a terhesség korai szakaszában vetélést idézhet elő. Gondot 40-60 százalékos eséllyel a születendő gyermeknél okozhat, ugyanis a szülőcsatornán keresztül történő fertőzés miatt akár agyvelőgyulladás is felléphet a csecsemőnél- Ilyenkor az újszülött vírusellenes kezelést kap. A herpes simplex jelenléte vérvizsgálattal kimutatható, megelőzésére a közösüléseknél óvszerhasználat javasolt és az orális közösülés mellőzése.
B csoportú streptococcusok
A B csoportú streptococcusok jelentős számban terjedő baktériumok, amelyek a terhesség során okozhatják az anya húgyúti fertőzését, az újszülött súlyos megbetegedését és koraszülést. Vizeletvizsgálattal kimutathatók ezek a baktériumok, de nem mindenkinél kérik a vizsgálatot. A korábbi hasonló betegség indokolttá teszi a szűrést, és ha beigazolódik a gyanú, akkor penicillinkezelés kezdődik.
Influenzavírus
Az influenza vírusa önmagában nem veszélyes az embrióra, de a betegség egyik tünete, a magas láz már igen. A várandós nőknél érdemes először hűvös zuhannyal lehúzni a lázat, ha ez sikertelen, akkor a terhességi időszaknak megfelelő lázcsillapítót kell használni. Az influenza ellen minden évben más-más összetevőjű védőoltás jelenik meg, ez a várandósság alatt kérhető, bár megoszlik az orvosok véleménye arról, hogy az első három hónapban is javasolható-e a beadás. Mindenesetre a vakcina a magzatot is védi, sőt, a születés után hat hónapig fennáll ez a védelem.
Cytomegalovírus
A legtöbb méhen belüli vírusfertőzést a Cytomegalovírus okozza, amely sokszor nem jár tünettel. Nemi úton terjed, és főként a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél jelent veszélyt, náluk lázzal, torok- és fejfájással, izomfájdalmakkal, valamint fáradékonysággal és étvágytalansággal jelentkezik. A vírussal a magzat is megfertőződhet, a legnagyobb (40%-os) eséllyel akkor, ha az anya még nem esett át a betegségen. Magyarországon a nők 80%-a már találkozott a vírussal. A betegségre az ultrahangos vizsgálatnak köszönhetően fény derülhet, melynek következtében a kismama gyógyszeres kezelése kezdődik meg a terhesség korai szakaszában. Enélkül 10% fölötti lehet a súlyos magzati rendellenesség kockázata. Megelőzni a tünetmentes gyermekekkel való közeli kontaktus kerülésével és alapos kézmosással lehet.
Listeria
A liszteriózis a Listerya monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszerek fogyasztásával kialakuló betegség. Sokszor semmilyen tünete nincs, olykor viszont fejfájással, hányással, hasmenéssel jelentkezik. A várandósoknál vetélést és a magzat megbetegedését okozhatja. A kórokozó fertőzött állatokról, vagy a baktériummal fertőzött hús- és növényi termékek fogyasztásával jut az emberi szervezetbe. A fertőzés vérvizsgálattal kimutatható, antibiotikummal jól kezelhető. A betegség megelőzésében a nyers húsok, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök mellőzése, és a hűtő tisztántartása játszanak szerepet.
Gombás fertőzések
A várandósság során a legyengült immunrendszer, a gyakori stressz esetén, vagy antibiotikum szedésének hatására hüvelyi gombafertőzés léphet fel, mivel a gombák nagyon jól fejlődnek a megváltozott kémhatású környezetben. A betegség sűrű, fehéres folyással és kellemetlen viszketéssel járhat, de ezek a tünetek kúpok használatával néhány nap alatt megszüntethetőek anélkül, hogy a magzat megbetegedne.
Chlamydia
A szexuális úton terjedő betegség azért veszélyes, mert sokáig tünetmentes, de ezen időszak alatt súlyos elváltozásokat okoz a nők esetében. Előfordul, hogy meddőségért is felelős a Chlamydia trachomatis nevű baktérium. A várandósoknál a méh nyálkahártyáját károsíthatja, ezzel növelve a vetélés és a koraszülés kockázatát. Enyhe vizelési panasszal, váladékkal és hasi fájdalommal jár, ha már van tünet. Egy DNS-alapú vizsgálattal kideríthető a betegség, de ez a várandósoknál nem a rutin rész, ezért kérni kell a szűrést. Megelőzése monogám kapcsolattal és óvszerhasználattal lehetséges.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése