Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. február 16., szombat

Amit a gyermekkori hasfali sérvekről tudni érdemes

Amit a gyermekkori hasfali sérvekről tudni érdemes

Egészség - Mi okozza, milyen típusai ismertek és hogyan gyógyítható a hasfali sérv? Kérdéseinkre Dr. Fadgyas Balázs gyermeksebész válaszol.


Mennyire gyakori gyermekkorban a hasfali sérv?
Gyermekkorban viszonylag gyakran találkozunk hasfali sérvekkel. Ezek a sérvek a szegycsonttól a köldökig bárhol előfordulhatnak.
Milyen típusait különböztethetjük meg?
Két nagyobb csoportba soroljuk őket: a köldöksérv és a hasfal középvonali sérveinek csoportjába.
A középvonali sérvek a szegycsont és a köldök között a hasfal középvonalában bárhol előfordulhatnak.
Közös bennük, hogy az ún. linea alba („fehér vonal”) sérvei: a has izomzat két oldalról középen ehhez a kötőszövetes „sávhoz” csatlakozik. Itt a sérv tulajdonképpen egy nyílás, melynek következtében a hasüregből közvetlenül a bőr alá zsír tud kibújni. Ez a kis zsírdarab maga a sérvtartalom, mely ritkán ugyan, de ki tud záródni. Ilyenkor pírt, fájdalmat, nyomásérzékenységet észlelünk.

Hogyan gyógyítható a hasfal középvonali sérve?
Az ilyen típusú sérvet műtétileg kell ellátni. A műtét legtöbbször egynapos ellátás keretén belül történik, nem kell a kórházban tölteni egy éjszakát sem. Altatásban néhány centiméteres metszésből a sérvtartalmat ellátjuk, a sérvkaput zárjuk. A bőrbe legtöbbször felszívódó varratot teszünk. Műtét után 1 hét pihenés, majd néhány hét sportmentesség javasolt. A műtétnek nincs életkori határa, de mint minden halasztható műtétnél, itt is érdemes legalább az 1 éves kort megvárni.
Mit kell tudni a köldöksérvről?
A köldöksérv a hasfali sérvek különleges típusa, amelyek nagy többsége gyermekkorban veleszületett elváltozás. Jellemzője, hogy a hasfali defektus ilyenkor a köldökben található. Mérete a fél centiméterestől az akár többujjnyi tágasságúig terjedhet. Nagyon gyakori, hogy újszülötteknél meglehetősen nagy sérvet észlelünk, s ez a szülőket megijeszti. A sérvtartalom ilyenkor legtöbbször bél, mely könnyen a hasüregbe helyezhető, majd a következő pillanatban újra előbuggyan.

Mi a teendő köldöksérv esetén?
Akármennyire is ijesztő, a csecsemőkori köldöksérvvel nincs tennivaló. Nem kell folyamatosan ragasztani, mert a bőrt a tapasz tönkreteszi, felmarja, ugyanakkor akármit tehetünk a köldökére egy csecsemőnek, hiszen spontán javulási, záródási képessége van ennek a sérvtípusnak. Extrém ritkán tud kizáródni, de ha ez előfordul, az sürgős műtétet tehet szükségessé. A csecsemőkori köldöksérv szakemberi – háziorvosi, gyermeksebészi - kontrollt igényel. Az orvos a kontroll vizsgálatok alkalmával a záródás ütemét figyeli. Amennyiben a gyermek 4 éves koráig a köldöksérv nem záródott, akkor felmerülhet az operáció lehetősége. Ha egy 4 éves gyermek nagy, beleket tartalmazó köldöksérvvel érkezik rendelésünkre, abban az esetben műtétet javasolunk. Ám amennyiben kisujjbegynyi a sérvkapu, megengedhető további várakozás. Ha azonban a sérvkapu a gyermek nagycsoportos koráig nem zárul be, még az iskola megkezdése előtt javasolt a műtét. A műtét lényegében megegyezik a fentebb írtakkal, a különbség annyi, hogy a metszést a köldök alatti redőben rejtjük el.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése