Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. február 22., péntek

Iskolai stressz


Iskolai stressz

A  krónikus stressz felnőtteknél kiégést okozhat, 2030-ra pedig a depresszó vezető halálok lehet a WHO szerint. Ezért kiemelten fontos, hogy a jövő nemzedék időben értesüljön a feszültségkezelés lehetőségeiről.  Sulinyugi programunk ezt támogatja.
Minden munkahelyen jelen van a stressz, a konfliktus, ami előre is viheti a munkát, de káros is lehet. A jó stressz (eustressz) szükséges a hatékony munkavégzéshez. A krónikus stressz, a kezeletlen konfliktusok ugyanakkor növelik a kiégés veszélyét és rontják a munka hatékonyságát.
Ezt a fajta stresszt egyre gyakrabban élik át a mai iskolás gyermekek, pedagógusok és szülők is. Egyre magasabbak az elvárások, egyre több a követelmény, aminek nehéz megfelelni. A napi 7-8-9 tanóra és a számos különóra, az otthoni házi feladatok, a tanításon túli teendők azt eredményezik, hogy az alapvetően teljesen egészséges gyermek és tanár (és közvetetten akár a szülő is) növekvő szorongást él át.
Fejfájással, hasfájással, nyugtalansággal, feszültséggel kezdhetik és fejezhetik be a napot már a gyermekek is, nem csak a felnőttek. Nem alszanak eleget, zaklatottan étkeznek, nehezen tudnak felszabadulni a társas kapcsolatokban.
Milyen tünetek jelezhetik a krónikus iskolai stresszt:
* gyakori pedagógusváltás, nagy fluktuáció
* iskolaváltások, gyakori pedagóguscserék
* gyakori munkavállalói betegeskedések, gyermeki hiányzások
* elhúzódó konfliktusok, ellenségeskedés a tanári körön belül
* kezeletlen ellenségeskedés az osztályokban
* ingerült, rossz munkahelyi légkör
* teljesítményromlás, gyakori hibázás.

Mik a stressz tünetei gyermekeknél?

A gyermekek sokszor nem is tudják, hogy stresszelnek, a felnőttek a viselkedésükből, különböző tünetekből következtethetik ki a lelki gondokat. Sokféleképpen élhetik meg a stresszt a gyerekek, érdemes egyedileg elemezni minden helyzetet.
Az ő esetükben a stressz tünetei lehetnek:
* ingerültség, ingerlékenység
* agresszív kitörések
* sírás, szomorúság, gyakori panaszkodás, "csüngés" a felnőttön
* félelemérzés, szorongás
* testi fájdalmak, panaszok (hasfájás, fejfájás)
* alvászavarok, alvási nehézségek
* evési zavarok
* bezárkózás, érdeklődés csökkenése vagy hiánya.
A kutatások szerint (HBSC 2014.) minden 4-5. gyereket érint az idegesség. Az iskoláskorúak hetente többször kedvetlenek, idegesek és fáradtak, ráadásul ez rosszabbodó tendenciát mutat a pár évvel ezelőtti mérésekhez képest.


Mitől stresszelhet egy gyerek?

A gyerekeknek az iskola a munkahelyük, őket ez állítja pszichés kihívások elé, nekik itt érdemes segíteni. A legtöbb gyerek meg akar felelni, emiatt szoronghat az iskolában, ugyanúgy, ahogy egy felnőtt is izgul például a vezetői értékelés miatt a munkahelyén.
A társaknak is meg szeretnének felelni a gyerekek, nagy stresszforrás lehet, ha a kortársak nem fogadják el őket.
Az otthoni problémák is gyakran elterelhetik a gyerekek figyelmét az iskolában, aggódhatnak olyan dolgokon is, ami a felnőtt felelőssége, nincs ráhatásuk ezek megoldására (mint például a szülők párkapcsolati gondjai, a szülők anyagi vagy akár egészségi helyzete).

A tanári stressz és kiégés

A stressz komoly igénybevételt jelent a felnőtt szervezet számára is, hatással van érzelmi állapotunkra, testi reakcióinkra, mindennapi életvitelünkre - egyfajta egyensúlyvesztés következik be. Az olyan stresszhelyzetek, ahol a szervezetünk képtelen alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez - túl nagy nyomás, túl nagy elvárások, követelmények – úgynevezett distresszt, azaz rossz stresszt okoznak. Ez ártalmas az egész szervezet számára, intenzív fenyegetést jelent, megjósolhatatlanság, bizonytalanság, befolyásolhatatlanság érzése jellemzi.
Sokan ismerjük ezeket a szorongató tüneteket a magánéletünkből és a munkahelyünkről egyaránt. Otthon, magánemberként megtesszük, amit lehet, a nyugodt otthon megteremtéséért, de érdemes a munkahelyünkön is segíteni a feszültségek kezelésében.
Fontos támogatni az iskolákat a dolgozóik, tehát a tanárok stresszkezelésében, hiszen ők a gyermekeknek példát mutathatnak a jó stresszkezelési módokban is. A tanárok stresszforrásai is nagyon sokrétűek: a folyamatosan emberekkel való kapcsolattartás már önmagában is egy stresszforrás, de ezt súlyosbítják az egyre gyakoribb osztálytermi konfliktusok is. Emellett a tanári állás csökkent presztízse és az alacsonyabb mértékű anyagi jutalmak nem tudják kellőképpen egyensúlyozni a befektetett energiát. Az oktatási rendszert érintő változásokhoz való hozzászokás pedig már önmagában is megterhelő. A felnőttek feszültsége hat a gyermekek lelkére, és ördögi körként növeli a tanárokra háruló stressz mértékét is, ezért is fontos a felnőtteket is segíteni abban, hogy kezeljék a stresszt.
A tanárok kiégésében a krónikus stressz az egyik alapvető ok. Gyakran hiszik azt, hogy a tanárok nagy része már ki van égve, de a tapasztalataink szerint csak érintettek a kiégés folyamatában. Leggyakrabban a túlzott erőfeszítés, a saját igények háttérbe szorítása, és a munkahelyi konfliktusok jelzik a kiégésben való érintettséget.
A kiégés folyamatában Alapítványunk az alábbi szakaszokat azonosítja:
  • túlterhelés
  • konfliktusok
  • teljes kimerülés
Az első két szakasz a munkahelyen azonosítható és kezelhető, ebben segítenek szakembereink. Missziónk segíteni a burnout szindróma (azaz a folyamat végének) megelőzését. A kiégésről bővebben alapítványi honlapunkon olvashat. www.lelekkel.hu


Komplex megoldásunk

Az iskolai stressz kezelése mindannyiunk érdeke: a kutatások szerint minden negyedik tanár érintett lehet a kiégésben, és minden negyedik-ötödik gyerek a stressz tüneteit mutatja.
Az iskolákban kevés a pszichológiai segítség, 1 iskolapszichológushoz 998 gyermek tartozik. Az iskolákhoz tartozó, általában kijáró pszichológusok megterhelt munkakörébe, az egyéni eseteken túl ezek az egészségfejlesztő tartalmak sokszor már nem is férhetnek bele.
Az egészségpszichológia különböző területein szerzett több éves munkahelyi tapasztalatainkat iskolai színtérre szabtuk, felhasználva innovatív eszközeinket. Az iskolai stressz témáját komplexen kezeljük, a folyamat mindhárom kulcsszereplőjét, azaz a gyermeket, a tanárt és a szülőt is elérjük. Annak érdekében, hogy ők egy nyelvet beszéljenek a stresszkezelés kapcsán is, ugyanazokat a megoldásokat használjuk adott korcsoportra és igényekre szabva. Főleg a feszültségkezelés alapjainak megtanítására koncentrálunk, de ezen ismeretek átadása után, a problémamegoldásokban és konfliktuskezelésben is segítünk.
Eddigi eredményeink:
35 osztály
1024 pedagógus
986 gyerek
17 iskola
Programunk az alábbi utakon támogatja az iskolai nyugalmat:
1. Sulinyugi óra gyerekeknek
A 45 perces osztályfoglalkozások tanórákba könnyen beilleszthetőek, a foglakozást erre külön kiképzett pszichológus szakemberek tartják, sok interaktív elemmel fűszerezve. Ugyanazon stresszkezelő technikákat adjuk át az életkornak megfelelő nyelven:
* Manóstressz 1-4. osztályig
* Gyerekideg: 5-8. osztályig
* Kamaszfeszkó: 9-12. osztályig
A foglalkozásokról összefoglalót is hagyunk az osztálynak, pedagógusnak és szülőknek, amin további tippeket adunk a hallottak alkalmazására. Lásd bővebben: Gyerekeknek
2. Tanári tréningek
A könnyed hangulatú és csapatépítő hatású 1,5 órás tréningjeinken a tanárok feltöltődnek, és olyan pszichológiai tudást kapnak, amely segítséget nyújt számukra a mindennapos feszült helyzetekben. Lásd bővebben: Tanároknak
3. Szülők bevonása
Gyerekfoglalkozásainkon elhangzottakat szülőtájékoztatóban foglaljuk össze, így a szülő több módon értesülhet a csoporton történtekről. A pedagógus segít eljuttatni a szülőkhöz a tájékoztató anyagainkat, illetve, ha Ön igényli anyagunkat, írjon nekünk. Igény szerint szülői értekezleten személyes szülőtájékoztatást is vállalunk, forrás esetén szülői tréninget is tartunk. Lásd bővebben: Szülőknek
Tapasztalatunk szerint az első lépés a stresszkezelésben a magas feszültség felismerése, és a gyorsan elsajátítható technikák alkalmazása. Programunk alap tréningjei ebben segítenek.
Egyéb munkahelyeken magvalósított díjnyertes egészségfejlesztő programjainkról a www.eredmenyesen.hu honlapról tájékozódhat.
Tegyünk együtt a a kiegyensúlyozott gyermekekért, tanárokért és szülőkért!
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése