Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. február 21., csütörtök

Az 5 leggyakoribb szülői félelem – miért ne aggódj miattuk? 2016. augusztus 13. - Okosodj Velü

Az 5 leggyakoribb szülői félelem – miért ne aggódj miattuk?

2016. augusztus 13. - Okosodj Velünk
Szülőnek lenni folyamatos érzelmi hullámvasút, ami valójában soha véget nem ér. Megannyi szép pillanat és még annál is több félelem kísér, pedig a legtöbb aggodalom sokszor teljesen ok nélküli. Olvass tovább, eláruljuk a leggyakoribb szülő-parákat – és hogy miért teljesen fölösleges miattuk aggódnod!
Amikor elhatározzátok, hogy családot alapítotok, akkor már valószínűleg sejtitek, hogy az életetek fenekestül felfordul majd. Az új családtaggal bővülő jövőkép azonban igazán izgalmasnak tűnik. Természetes, hogy már az első perctől törekedtek arra, hogy nagyszerű szülők legyetek, és ezért mindent meg is tesztek. A tökéletességre való törekedés rengeteg nehézségen átsegíthet titeket, de van, hogy pont ez a gátló tényező!
Honnan ered a szülők félelme?
Hogy mikor is kezdődnek a félelmek? Erre nincs pontos válasz, hiszen mindenki másképp reagál a szülőség tényére. A várandósság időszakában a legnagyobb félelem, a gyermek egészsége. Majd amikor már megnyugodhatsz, hogy a magzat egészséges, akkor az anyák gondolatai a szülés és az akörüli lehetséges komplikációk felé veszik az irányt. Ezek a gondolatok nem véletlenek, hiszen egyfajta hormonális koktél árasztja el a kismamák testét, ami a szülés után sem tűnik el, csupán átalakul és a gyermekkel együtt az anya-érzés is megszületik. Az az érzés, amitől képes vagy akár napokig fent maradni, ha a kicsi beteg, vagy nyűgös, vagy amitől észre sem veszed, hogy kimaradt néhány étkezésed. Az anyai érzéssel számtalan nehézséget leküzdhetsz, de vele együtt sok negatív gondolat érkezik az életedbe.
Nézzünk néhányat legalapvetőbb félelmek közül, amit a legtöbb anya egészen biztosan megismer élete során legalább egyszer – és nézzük meg, miért nem kell ezek miatt aggódnod!
Szülői félelem #1: Megérkezett a baba! Ugye tudok róla gondoskodni?
Ha a terhesség alatt nem is kínoznak megválaszolatlan kérdések, akkor is felmerülhet benned a gondolat, hogy képes leszel-e gondozni egy ilyen törékeny kis testet. A válasz pedig: IGEN! Ezt eleinte nehéz elhinni, még akkor is, amikor számtalan rokon, vagy barát gyermekének a nevelésében segítettél, de léteznek az ösztönök, amelyek segítenek neked, hogy mindig tudd, mit kell tenned. A csecsemők a lehető legösztönösebb lények, így attól sem kell tartanod, hogy nem veszed észre, ha valamit rosszul csinálsz, ha valami fáj, kellemetlen, vagy valami miatt fél.
Szülői félelem #2: Le van maradva a gyerek?
Minden anya találkozott már olyan élethelyzettel, amikor azzal szembesül, hogy gyermeke valamiben le van maradva a társaihoz képest. Legalábbis a legtöbben ezt a szót használják akkor, ha a kicsi más ütemben fejlődik. Hogy minek mikor van itt az ideje, az egy általánosítás, ami korántsem igaz minden gyermekre. Nem érdemes tehát aggódnod, ha nem hónapra pontosan akkor teszi meg első lépéseit, mint ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Talán észre sem veszed, de lehet, hogy más dolgokban már jóval a kora előtt jár!
Szülői félelem #3: Tökéletesség minden áron
Míg a munkában egy adott feladat ellátására tanítanak be, az anyaság egy 0-24 órás műszak, ami tele van váratlan feladatokkal. Mindezek mellett rajtad van a nyomás, hogy jó feleség, és kitűnő háziasszony is legyél. Egy munkahelyen sem találkozol olyan feladattal, ahol ennyi szerepben kell megfelelned!
Megoldás: Ne akarj tökéletes lenni! Már csak azért sem, mert nem létezik tökéletes anya, feleség és háziasszony. Sem együtt, sem külön-külön. Engedj magadnak némi kompromisszumot és vedd észre, ha valamit aznap jól csináltál. Legyél magaddal elégedett, ha nem mosogattál el pár edényt, de cserébe drukkolhattál a fiad focimeccsén.
Szülői félelem #4: Milyen példát mutatok a gyerekemnek?
Biztos van olyan, amikor türelmetlenebb, ingerültebb vagy, és bizony ilyenkor sokkal hamarabb elszakad nálad az a bizonyos cérna. Ha már sikerült egy kicsit lehiggadnod, előfordulhat, hogy felmerül benned, vajon milyen példát mutatsz ezzel a viselkedéssel a gyermekednek? Számára te vagytok a minta: akkor ez egyenlő azzal, hogy átvesz minden látott viselkedési formát?
Habár a gyerekek valóban olyanok, mint a gyurmák, rajtad és a párodon múlik, mivé formálódik, de az alkalmankénti stressz nem lesz káros számára, emiatt nem kell aggódnod! Csupán törekedj arra, hogy ezekről nyíltan beszéljetek később, így megtanulhatja, hogy hibázni nem bűn, hanem egy teljesen normális emberi dolog.
Szülői félelem #5: A kamaszkor
Sokan már idő előtt félnek a kamaszkortól, mert úgy gondolják, ilyenkor hirtelen szakadék keletkezik a szülők és a gyermek között. A legvalószínűbb anyai félelem ebben a korban, hogy vajon kellő mértékben, és megfelelő szerepben jelen leszel-e az életében.
Erre sajnos nem lesz egyértelmű tanácsunk, csupán annyi, hogy mindig próbáljatok egy kis minőségi időt együtt tölteni, amikor őszintén beszélgethettek. Ha ugyanis nyílt kommunikációban nő fel, nagyobb eséllyel fordul feléd gondolataival, gondjaival, így nem kell aggódnod amiatt, hogy minden rendben van-e vele.
Valószínűleg még számtalan anyai félelmet nem soroltunk fel, de amit bármilyen élethelyzetben tanácsolni tudunk, hogy ne akarj megfelelni a sok irányból érkező elvárásoknak. Engedd, hogy az ösztöneid vezéreljenek, ugyanakkor hallgasd meg mindig az eszedet is. Így ha nem is az összeset, de a legtöbb félelmed eloszlathatod!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése