Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. február 24., vasárnap

Nincs rossz gyerek, csak tehetetlen szülő


Nincs két egyforma gyermek, így nincs két egyforma nevelési módszer sem. Két éves volt a lányom, amikor a fiam megszületett. Én  kis naiv hittem benne, hogy a mintagyerek lányomhoz hasonlóan nevelem majd a fiam. Aztán szembesültem a rideg valósággal: ami a lányomnál bejött, a fiamnál nem. Elkezdtem figyelni, figyelni, és figyelni....mígnem a fény felgyulladt bennem,és bebizonyosodott: minden gyermeknek megvan a maga kódja. Egy kapcsoló, amit meg kell fejteni, és érteni kell.
Hiszek abban, hogy nincs rossz gyerek, csak tehetetlen szülő. Óriási kihívás és feladat: megtanulni a gyerekek nyelvén beszélni. Minden gyereknek megvan a saját nyelve, amit meg kell ismerni és tanulni. Ehhez pedig rengeteg türelemre és energiára van szükség. Egyfajta befektetés: amennyi energiát belefektetsz kisgyermekkorban a gyermekedbe, az mind megtérül. Persze, a legegyszerűbb módja legtöbbször, a gyereket hibáztatni: " Olyan rossz gyerekem van!" - hallani sokszor. Nem, sajnos azt kell mondanom, nem a gyerek rossz, csak egyszerűbb a saját nevelési hibánkat a gyerekre hárítani. Egy gyermek az édesanyja árnyékában növekedik, fejlődik. Amit tőle kap, legyen szó szeretetről, kedvességről, félelemről, bármilyen érzésről, az az édesanyából ered. 
Egy teszt: kezdd el figyelni a gyermekeket: a jellemüket, viselkedésüket, hangulatukat, reakcióikat. Csak figyelj! Aztán figyeld meg az anyukájukat...A gyermek az anya tükörképe, azt mutatja, amilyen az édesanyja. (vagy aki a legtöbbet vele van)
A gyerekeimen kiskoruktól kezdve a következő módszert alkalmazom: Ha valami problémám van a a gyerekkel, nem bírok vele, hisztis, agresszív, először is önmagamban keresem a hibát. Leülök, és végiggondolom, hogy mi okozza azt, hogy a gyerek nyugtalan, és kezelhetetlen. Nem túlzok, ha azt mondom, hogy  100%- ban bebizonyosodik, hogy velem van olyankor a gond. Az én problémáimat kivetítem a gyerekekre, ilyenkor én változom meg, nem is ők.  A legegyszerűbb módja, hogy rendezzük a kapcsolatunkat, ha én magam változom. Nincs olyan nagy probléma, amit a gyermeked iránti szeretet ne küzdene le! A változás pedig azonnal észrevehető. Mielőtt a gyereket hibáztatnád, hogy "Milyen rossz" érdemes magadba nézni egy kicsit. A gyermek az anya tükörképe, olyan, mint Ő!:)

Ami az én nevelésemben bejön, nem biztos,hogy nálad is az lesz a megoldás vagy a harmadiknál. Azonban ha megfigyeled a gyermeked reakcióit, viselkedését, energiát fektetsz a nevelésbe egészen pici korától kezdve, később napról-napra könnyebb dolgod lesz. Igen, ez azt jelenti, hogy mondd el 100-szor, hogy mit szabad és mit nem szabad. Ülj le vele játszani, akkor is, ha nincs kedved, ha nincs kimosva a szennyes, ha a mosogatás ott vár rád...Megéri! A gyermekek játékosan tanulnak, és rád van szükségük!  A gyerekeket kiismerni könnyebb, mint gondolnád, ha pedig megtanulsz a nyelvükön beszélni, roppant könnyű dolgod lesz. Ehhez azonban hinni kell önmagadban, és következetesnek kell lenned.

A szeretetteljes nevelés erejében hiszek, amibe a szigorúság belefér. A szigorúság, és következetesség nem egyenlő azzal, hogy rossz anya vagy. Egy példa. Ha a gyerekem véletlenül elfelejti hogy velem beszélget, és ingerülten követelőzik, vagy hisztibe kezd, még mielőtt belemerülne a szerepébe beküldöm a szobájába, tudatosítva, hogy, nem haragszom rá, nagyon szeretem, de nem vagyok hajlandó mindezt végig hallgatni. Ha jó kedve van, és megnyugodott jöjjön ki bármikor, nyitva hagyom az ajtót, ne érezze magát rossznak. Hiszek abban, hogy bocsánatot kérni nem szégyen, még egy 2 évestől sem. Megtanultam bocsánatot kérni. Ha mondjuk ki nyíltan "hülye vagyok", először is bocsánatot kérek a gyerektől. Mert igen, nem tudok állandóan "happy mami" lenni, bár egészen közel állok ehhez az állapothoz, van amikor elszakad a cérna, és felemelem a hangom...és bevallom van, hogy nem jogosan. Amikor teljesen máshol járnak a gondolataim, lekötnek a saját problémáim, és miután én vagyok egész nap a gyerekekkel, előfordul, hogy rajtuk csattan. Azonnal észreveszem magam, bocsánatot kérek, megpuszilom őket, és rendezem magamban a dolgokat. 
A legfontosabb dolog, hogy higgyél önmagadban, és figyeld a gyermeked reakcióit! Beszéljetek egy közös nyelvet, így az anyaság könnyebb, mint gondolnád!:)
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése