Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. február 5., kedd

Herevisszér – A babától is visszatarthat!


Herevisszér – A babától is visszatarthat!
Mivel a visszér nemcsak a lábakon jelentkezik, hanem minden vénát érint, van, aki kénytelen szembesülni a herevisszérrel is.
Kellemetlen és igen sok embert érint a visszér. Akkor keletkezik, ha a vénás vér valami miatt nem tud normálisan visszafolyni, és pangás lép fel. A láb visszere a leginkább jellemző, de az aranyér is ide tartozik. A férfiak egyik kellemetlen problémája pedig a herevisszér. Elsősorban fiatal férfiaknál jelentkezik, közülük is jellemzőbb a magas és vékony alkatúaknál.
Amikor kamaszkorban hirtelen nőni kezdenek, a herevisszér gyakorisága is fokozottabb, ugyanis a here vénájára nagyobb lesz a nyomás. A here vénás hálózata ilyen esetben kitágul. Történhet ez olyan nagymértékben, hogy a vénák a herezacskón át, a felső részen tapintással érezhetők. A probléma neve varicocele, és szinte mindig a baloldalon jelentkezik.
Ha jobb oldalon, akkor valami más gond állhat a háttérben – érdemes ellenőriztetni, mert tumor is lehet. A herevisszér baloldali előfordulásának oka: a férfiak jobb oldalán a here vénája egy egyenes szögben a nagy hasi vénába nyílik, ám baloldalon derékszögben a bal vese vénájába ömlik. A tágult vénákban a véráramlás lassul, a here oxigén és tápanyag ellátása is romlik.
A kitágult, megvastagodott érhálózat növeli a bal here körül a hőmérsékletet is. Ez a meddőséggel is összefügg, ugyanis a here megfelelő működéséhez az szükséges, hogy a testhőmérsékleténél nagyjából két fokkal kevesebb legyen a hőmérséklete. Hogy a here visszértágulata minek köszönhető, pontosan nem tudni, de lehet az oka kötőszöveti gyengeség valamint vénabillentyű-elégtelenség is. Lehetséges, hogy a vénafalak gyengék és ezt örökölte a férfi. Okozhatják vérrögök is, de az is, ha valakinek gyakran van székrekedése.
ferfi_boxer2
Fáj-e a herevisszér?
Négy szakasza van a herevisszér-problémának. Amikor fájdalommentes, gyakorlatilag csak abból látszik, hogy némileg kisebb a bal here. Ultrahangos, illetve termográfiás vizsgálattal mutatható ki a gond. A második eset, amikor bizonyos mozdulatoknál, edzéskor, súly emelésekor, amikor fokozódik a hasűri nyomás, tapintható lesz a visszér. Általában más vizsgálatok alkalmával veszik észre. Ha jelentősen megvastagodtak az erek, minden testhelyzetben észrevehető, tapintható és látható is lesz egy idő után.
Húzó, feszítő érzése lehet a herevisszér miatt a férfinak, akár a derékba is kisugározhat a kellemetlen érzés. Ha ráadásul a nap folyamán sokat is áll, a probléma egyre rosszabb lesz. Segítséget kell kérni!
A herevisszeresség miatt a here mérete csökken, kamaszkorban pedig kisebb is maradhat mind a kettő. A herehőmérséklet emelkedése, valamint amiatt, hogy az oxigén és a tápanyagellátás akadályoztatva van, a spermium képzése is zavart szenved. A párjukat teherbe ejteni nem tudó férfiaknál igen sok esetben derül ki, hogy herevisszerességről van szó. Amikor megvizsgálják az ondót, észre lehet venni, hogy alacsonyabb a spermiumok száma az átlagosnál. Nem eléggé fejlődnek ki és lassabban is mozognak.
Mit tehetünk?
Ha komolyabb panaszokat nem okoz a herevisszér, az is elég, ha speciális alsóneműt visel a férfi, olyat, amely nem szoros, és megfelelően tartja a heréket. Ha a fiú szinte még gyermek, érdemes várni, javul-e az állapota, de ellenőrzésekre járnia kell. Kamaszkorban, ha a here mérete csökken, és az elváltozás jelentős, szükséges a kezelés. Egy felnőtt férfinál akkor indokolt, ha panaszai vannak, és ha terméketlenség jeleit tapasztalja, majd az ondóvizsgálat ki is mutatja, hogy nem megfelelő a spermaképzés.
hereserules2
Ilyen esetekben műtét javasolt. Igen ritka, de akár szépészeti okból is elvégzik a műtétet. A műtét során a visszeres herevéna-ágat a tágulat felett elzárják. Az elzárt erek felszívódnak egy idő után. A beavatkozás nem jár nagy rizikóval. Több módja is van a here-visszértágulat megoldásának, mindnek vannak előnyei és hátrányai is.
Az orvos személyre szabottan dönti el, mi lenne a páciensnek a legmegfelelőbb, melyik módszernél a legkisebb a kiújulás esélye, melyik esetében kicsi az esélye a mellékhatásoknak, a betegnek melyik a legkevésbé megterhelő és kell-e majd altatni, érzésteleníteni.
Bizonyos kockázat azonban minden esetben van. Keletkezhet vérrög, vérzés, fertőzés, embólia. A sebgyógyulás lassú lehet, a környező szövetek is sérülhetnek. Sérülést szenvedhet az ondóvezeték, a hashártya és a húgyvezeték is. Megtörténhet, hogy a herének csökken a mérete és a működése is megszűnik. A mikrosebészeti eljárások megbízhatóbbnak tűnnek, a laparoszkópiás műtét esetén például sosem fordul elő ilyesmi.
Ha a betegek állapota nem javul műtét után, szokás a beavatkozás megismétlése. Az orvosi segítséget kérő férfiaknál a kezelést követően általában megfogan a várva-várt gyermek. Ahhoz viszont, hogy a sikeres beavatkozás után megfelelő spermaszámúvá váljon az ondó, szükséges 90 nap. Hozzá kell tenni, hogy az egészséges életmód sokban hozzájárul a rugalmas érfalakhoz, így megelőzve a probléma kialakulását.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése