Mit kell észben tartanunk, ha gyermekünk láza magas, vagy aggasztó tünetei vannak? Íme az az öt komoly tünet, amelyekkel nem szabad játszani és azonnal orvoshoz kell fordulni!
Orrfolyás, gyomorfájás, viszkető kiütés – csak néhány tünet a problémák közül, melyek gyakran érintik a gyermekeket. De mi a helyzet, ha valami komolyabb dolog van készülőben, például nagyon magas a lurkó láza, merev a nyaka? Nem tudhatjuk, hogy rohanjunk az orvoshoz, vagy inkább várakozzunk otthon, hátha megoldódik magától a dolog.
Ha a gyermek nagyon gyengének tűnik, betegebbnek, mint valaha, a szülőnek hívnia kell az orvost. Az ilyen esetekben a hívások 20 százalékánál a sürgősségire kerül a gyermek, 30 százalékban benn kell tartani a kórházban egy időre, és csak a felüket lehet otthon is ellátni.
Jó tanács a szülőknek, hogy érdemes hallgatni a megérzésre – nem kell amiatt aggódni, hogy feleslegesen zavarják az orvost. A sürgősségin tett látogatás a gyerekkel pedig mindenképp megnyugtató lehet. Ha ugyanis nem reagálunk időben, és komoly baj lesz – nos, nem tudunk majd együtt élni a dologgal…
Íme a komoly gyermekbetegség tünetek, amelyek figyelmeztetnek a komoly veszélyre!
1.Magas láz 1 évesnél idősebb gyermeknél

Ha a gyermek kipirult és forró, első gondolatunk azonnal orvoshoz vinni, amint lehet. Ám ez nem mindig szükséges – nem feltétlen a lázmérő a legjobb tanácsadó ilyenkor, sokkal inkább az, ahogyan a gyerek kinéz, valamint a tünetek! A láz annak a jele, hogy a szervezet próbálja megvédeni magát egy fertőzéssel szemben. A láz azt jelenti, hogy immunrendszere dolgozik. A mért értékhez érdemes hozzáadni egy fokot, ha a lázat a gyermek hónaljában mérjük. Acetaminophent vagy Ibuprofent lehet neki adni, ha 6 hónapos elmúlt, hogy a lázát csökkentsük. De csak akkor, ha ez tényleg szükséges. Az adagolást tartsuk szem előtt! Ezek azonban a fertőzés ellen nem használnak.
Ha a gyermek jól néz ki, enni és inni is képes, nem fontos orvoshoz menni. A magas láz önmagában nem mindig igényel sürgős orvosi segítséget. Gyerekeknél sok esetben nem szükséges láz esetén az azonnali ellátás, ráér akkor is, ha reggel dolgozni kezd az orvos. A tartós láz azonban már indokolja az orvosnál tett látogatást, amennyiben 4 vagy ennél több napig nem megy le. A 2 évnél fiatalabb, lázas kisgyermeket látnia kell doktornak 48 órán belül!

2.Fejfájás


Honnan tudjuk, mennyire komoly a gyermek tünete? A fejfájás azonnali orvosi beavatkozást kíván, vagy elég, ha nem megy óvodába, iskolába és kialussza? A kisebb fejfájás elmúlik vény nélkül kapható gyógyszerrel vagy azzal, hogy pihen a gyerek. A jelentősebb fejfájáson ez nem segít. A több órán át tartó tünetek, valamint ha a fájdalom annyira intenzív, hogy a gyerek sem játszani, sem enni nem tud, nem élvezi a kedvenc rajzfilmjét, hívjunk orvost.
Ilyenkor a gyermek normális aktivitásra nem képes. A fejfájást inkább okozhatják a koponyában a feszes izmok, mint aggyal kapcsolatos probléma, de a neurológiai tünetek, így pl. a zavartság, homályos látás, járászavar esetén a sürgősségire kell vinni a gyermeket! A fejfájás lázzal, hányással, merev nyakkal, zavartsággal kombinálva szintén sürgős ellátást igényel, mivel ez súlyos fertőzésre, betegségre utal, így pl. meningitis-re (agyhártyagyulladás), ami orvosi vészhelyzet. Ha a csemetének gyakran van fejfájása, az intő jel, mivel a gyerekeknek általában nem fáj a fejük.

3.Szétterjedt kiütés
A karon és lábon jelentkező kiütések miatt nem kell aggódni, általában ártalmatlanok. De ha az egész testet borítják, azzal már orvoshoz kell fordulni! Ha a piros kiütés megérintve fehérré változik, majd később ismét piros lesz, az általában nem vészes dolog. A legtöbb vírus kiütés vagy allergiás reakció, így a csalánkiütés is, így jelentkezik.  Ám a kis piros vagy lila kiütések, foltok a bőrön, melyek nem változtatják színüket érintésre, már orvosért kiáltanak! Ezek az agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés jelei lehetnek, különösen, ha lázzal társulnak. Viszont ezek a kiütések az arcon is megjelenhetnek, köhögés- és hányásrohamot követően, így tehát nem mindig súlyos gyermekbetegségjelei. Mindenesetre ilyenkor legjobb sürgős orvosi ellátást kérni, hogy biztonságban legyünk.
Orvosi vészhelyzetet jelent az a szétterjedt kiütés is, melyet ajakduzzadás kísér. A kiütéseket azonnal diphenhydramine-nal kell kezelni. Ha ajak- és arc duzzadás is jelentkezik, rögtön hívni kell az orvost, sőt, ha a légzésnehézségek is tapasztalhatók, vagy a gyermek erre panaszkodik, akkor a mentőket! A tünetek anafilaxiás reakcióra utalnak, amely életveszélyes.

4.Súlyos gyomorbántalmak
Ha a gyermek ételmérgezést kapott vagy gastroenteritis-t (amelyet gyomor influenzaként is emlegetnek), figyelemmel kell kísérni, milyen gyakran hány vagy van hasmenése. Ezek ugyanis kiszáradáshoz vezethetnek. Ha ez enyhe, az orvos javasolhatja otthon elektrolitok adagolását a gyermeknek, de ez az életkorától is függ. Ha úgy tűnik, a lurkó rosszabbul van, orvoshoz kell vinni. Három hányás egy délután még nem vezethet kiszáradáshoz, de nyolc hasmenés 8 órán belül már igen, főleg hányással kombinálva. Sok esetben sürgősségi ellátásra van szükség, de megfigyelésre mindenképp! Ha nem képesek megtartani a folyadékot szervezetükben, infúzióra vagy felírt gyógyszerekre van szükség a hányás megállításához. A legnagyobb veszélyben a kisgyerekek vannak kiszáradás tekintetében.
5. Merev nyak
A merev nyak az agyhártyagyulladás tünete – azonnali sürgős orvosi ellátást igényel! Pánikra ad okot, ha a gyermek mereven áll, nem képes jobbra, balra nézni. Ha a nyakkal van gond önmagában, az azonban ritkán jelent többet, mint a merev izmokat. A tünetek egészét kell vizsgálni, nem csak egy-egyet. Hiszen a merev nyak azt is jelentheti, hogy elfeküdte a nyakát. Az agyhártyagyulladás a láz, merev nyak, fényérzékenység és fejfájás kombinációja.
A merev nyak és láz ugyanakkor mandula gyulladás jele lehet – az orvossal való konzultáció segíthet megnyugtatásunkban. Persze, ha trauma okozta a merev nyakat, egyértelműen a sürgősségi ellátást kell riasztani.
ak becenevet egymásnak a párok?