Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. február 21., csütörtök

29 kipróbált, szuper tanács újdonsült szülőknek

29 kipróbált, szuper tanács újdonsült szülőknek


Üdvözlünk a legkeményebb kiképzőtáborban! Nemrég született meg a kisbabád? Akkor már biztosan te is tudod, nem minden olyan egyszerű, mint ahogy azt eleinte képzelted.

Tippjeink megkönnyítik a dolgotokat a kisbabával

Tapasztalt szülők osztották meg velünk legjobb tippjeiket, ők hogyan élték túl az első időket. Az alábbi 29 tanácsot te is nyugodtan fogadd meg!
1. Utasítsd vissza a látogatókat! Igen, tényleg hatalmas öröm egy kisbaba, de nyilván te sem arra vágysz az első két hétben, hogy kialvatlanul szórakoztass másokat. Ez a legnagyobb hiba, mégis rengetegen elkövetik.
2. Ha felidegesít a kisbabád, tedd le egy biztonságos helyre és vegyél egy nagy levegőt. Akár a másik szobába is átmehetsz egy fél percre, amíg megnyugszol. Ha kezd elfogyni a türelmed, jobb, ha egy lépést hátralépsz, ahelyett, hogy a babádon töltenéd ki a haragodat.
3. Amikor pelenkát cserélsz, mindig rakj egy tisztát a koszos alá, mielőtt azt levennéd a babádról. Így elkerülheted, hogy lekakiljon vagy lepisiljen.
4. Ha annyira nem vagy boldog ebben az időszakban, az is rendben van. Ettől még nem vagy rossz szülő, és ez nem azt jelenti, hogy nem szereted a kisbabádat.
5. Legyen mindig kaja a fagyóban. Az első napokban, amikor épp, hogy lábra tudsz állni, ez nagyon fontos. De később is jól jöhet, ha van készétel a fagyasztóban, amikor pl. a babád extra nyűgös vagy beteg és egész nap az orvosnál vagytok.
6. Bújjatok össze! Nagyon sok szülő aggódik, hogy rossz szokásokat alakít ki. Pedig nem lehet elrontani egy babát. Szeresd őt. Tartsd sokat a karodban. Bújjatok össze gyakran. Nagyon hamar eltelik ez az időszak.
7. Ne szállj be az "anya háborúkba"! Dolgozni menni vagy otthon maradni, tápszert adni vagy szoptatni, sírni hagyni vagy kényeztetni, kiságyban altatni vagy együtt aludni - úgy csináld, ahogy nektek jó, ne másokra hallgass!
8. Ne feledkezz el önmagadról sem! Vegyél egy fürdőt, olvass könyveket, sétálj egyet, csinálj néha valamit a kisbabád nélkül. A babád csodálatos, igen, de te is az vagy! Találj valakit, aki vigyáz rá egy órára, és indulj el!
9. Ha gyógyszert kell beadnod a kicsinek, fújj az arcába. Ettől önkéntelenül is nyelnie kell egyet. Ez egy nagyon hasznos trükk.
10. Ha úgy érzed, túlterhelt vagy, mert nagyon kemény az első év, emlékeztesd magad arra, hogy ez csak egy év a te életedből, a babádnak viszont hatalmas szüksége van rád ebben az időszakban. A mi életünknek csupán töredéke egy év, ők viszont teljes mértékben tőlünk függenek.
11. Tűzz ki reális célokat a szoptatás kapcsán. Csodálatos dolog a szoptatás, de ugyanakkor nagyon nehéz is lehet az első hetekben, próbálj meg nem stresszelni rajta.
12. Ha a babád nem tud jól ráharapni a cicidre, akkor helyezz még nagyobb hangsúlyt a helyes mellretétel technikájára, vagy használhatsz bimbókiemelőt is, ami nem azonos a bimbóvédővel. A mellbimbó kiemelésére jó eszköz lehet a mellszívó is.
13. Ne engedd, hogy mások véleménye elbizonytalanítson. Úgy gondozd a babádat, ahogy neked jó. Ha szépen fejlődik és boldog, akkor biztos, hogy jó úton jársz.
14. Válassz kényelmes bútorokat, szoptatásra alkalmas ülő- vagy fekvőalkalmatosságot. A babád eleinte szinte éjjel-nappal enni fog, jó, ha olyan eszközök állnak rendelkezésedre, amik megkönnyítik a dolgodat, akár szoptatsz, akár tápszerrel eteted a babádat.
15. Mozdulj ki a kisbabáddal. Menj sétálni vele, igyál meg egy kávét úgy, hogy a babád a babakocsiban fekszik. Ilyenkor még olyan könnyen lehet velük bárhová eljutni, és neked is nagyon jót tesz a változatos környezet.
16. Fenntartással (pár lépés távolságot meghagyva) kezeld az anyucis fórumokat és Facebook-csoportokat. Előfordulhat, hogy ítélkezéssel, kritizálással és rossz tanácsokkal találkozol, ami könnyen kibillenthet a lelki egyensúlyodból.
17. Emlékezz, hogy az emberek soha nem azt posztolják, ha nem érzik jól magukat. A közösségi médiában folyamatosan tökéletes fotókat látsz mások tökéletes életéről. Pedig nekik is vannak rossz napjaik, csak azt épp nem teszik közzé. Ne hidd, hogy gyenge vagy, csak azért, mert másokat nem látsz szenvedni.
18. Aludj, amikor a babád alszik! Ez a tipp az életedet mentheti meg az első hónapokban.
19. Matracvédő (vízhatlan) lepedőt rakj a kiságy matracára, így ha az éjszaka közepén észreveszed, hogy kifolyt a pisi a pelenkából, elég csak a vízhatlan és az afölötti réteget cserélned, és már aludhattok is tovább. Így nem kell hajnali 3-kor a kiságy matracát kiszedned.
20. A szülés utáni depresszió megtévesztő lehet, de van rá gyógymód. Ha bármelyik tünetét észleled magadon, keress fel szakembert!
21. A kis dolgok várhatnak. Nem zuhanyoztál le még aznap, a lakásban pedig rendetlenség van? Na és? Amíg a babád és te is egészségesek vagytok, más nem számít, élvezzétek az együtt töltött időt, a többi dolog megvár. Hamarosan úgyis sokkal rutinosabb leszel, addig próbáld uralni a "káoszt".
22. Mindig legyen legalább egy váltás ruha az autóban a babádnak és neked is. A "balesetek" mindig akkor történnek, amikor a legkevésbé számítasz rá. A nedves törlőkendő legalább annyira elengedhetetlen.
23. Emlékezz arra, hogy mielőtt szülő lett belőletek, egy pár voltatok. Soha ne feledkezz el a párkapcsolatodról. Mindig szakítsatok időt egymásra. Ha ez csak annyit jelent, hogy este pár percre összebújtok, és közben az álmaitokról beszéltek, az is nagyon jó.
24. Engedd, hogy segítsenek. Ha valaki felajánlja, hogy vigyáz a kicsire, vagy kitakarít, vagy hoz neked vacsorát, vagy beszélget veled: fogadd el! Magányossá és kimerültté tehet, ha mindig mindent egyedül csinálsz. Nem leszel attól kevesebb, vagy rosszabb anya, ha valaki besegít a nehéz napokon.
25. Ne feledd, hogy ha bármi rossz történik, az nem a baba hibája. Ha sír, ha nem akar aludni, ha már az őrületbe kerget, hidd el, nem azért csinálja, mert gonosz. Csak próbál rájönni, hogyan működik ez az új, szokatlan világ, és próbálja magát jól érezni benne.
26. Nincs szükséged a legújabb, legmárkásabb babacuccokra. A babád túl fogja élni, ha nem 150 ezer forintos babakocsiban tologatod.
27. Hidd el, mások sem tudják, mit csináljanak, és tele vannak bizonytalansággal, kétségekkel. Számunkra már elképzelhetetlen, hogy boldogultak a szüleink a Google nélkül. :-)
28. Tanulj meg rugalmas lenni. A szülési tervedtől kezdve odáig, hogy hogyan kell felvenni egy csecsemőt sok minden máshogy lehet, mint ahogy azt gondoltad. Ha mindent eltervezel és irányítani akarsz, csak idegesíteni fog, ha mégsem úgy történnek a dolgok. A stresszre pedig nincs szükséged, úgyhogy legyél rugalmas és változtass a terveiden.
29. Meg tudod csinálni! Jó anya leszel! A te gyermekednek - hidd el - te vagy a legjobb! Tökéletes anya nincs. Ha hibázol, pont elég, hogy felismered a hibát és megpróbálsz a jobbra törekedni. A szándék a legfontosabb.
A cikk forrása itt.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése