Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. február 20., szerda

10 étel, amit minden gyerek imád


10 étel, amit minden gyerek imád

Akármennyire is utáljon egy gyerek bizonyos ételeket – itt szedtük össze a mi tízes listánkat -, vannak bizonyos fogások, amit szinte kivétel nélkül minden gyerek szívest-örömest megeszik. Még az óvodában vagy az iskolában is.
Sőt, nemhogy megeszik, de kérnek még. Sorban állva, örömmel. Kíváncsiak vagytok tíz ilyenre? Lássuk:
Paradicsomleves betűtésztával: igazi, hamisítatlan menzai klasszik, olyannyira, hogy egyes háztartásokban már otthon is úgy főzik a paradicsomlevest, mint a közétkeztetők konyháin. Valójában nem eldöntött, hogy a magas szénhidráttartalom annyira vonzó benne a gyerekek számára, vagy a betűkkel való játék?

Piskótakocka csokiöntettel: nyugodtan nevezhetjük a menzák királynőjének, az egyetlen kaja, amiből minden óvodai és iskolai konyha kénytelen többet rendelni, mint ahány gyerek ott eszik. Nálunk otthon – nagy bánatunkra – sosem volt a terítéken, pedig ott is biztos repetáztunk volna belőle. Tápértéke ugyan nagyjából nulla, de ez melyik gyereket érdekli?
Palacsinta: az abszolút Jolly Joker! Akár édes, akár sós, a gyerekek szívesen eszik.  Levesbetétként is használható, de zöldséggel töltve is egész ehetőnek bizonyul. Más kérdés, hogy édes változatát mindenki kénytelen nagy tételben sütni. Több órán át, a tűzhely előtt állva…

Virsli: bár a legtöbb ember egyszerűen húsipari hulladéknak titulálja, a maradék meg esküszik rá, hogy húsfélét sosem látott, a kölkök meg vannak érte vadulva! Főve, sütve, akár pörköltösen elkészítve is bármikor szívesen fogyasztják – még ha a dietetikusok nem is ajánlják.
Halrudacskák: tökéletesen adják azt az illúziót, hogy egészséges – legalább halat eszik a gyerek -, de tartok tőle, hogy kb. ugyanannyi értékes húst tartalmaz, mint a virsli. Meg még adalékanyagokat, de legalább gyorsan megvan, és fix, hogy a kölök előtt is csak az üres tányér marad.
Sülkrumpli ketchuppal: megunhatatlan, legalábbis a gyerekek szerint. Tocsoghat az olajtól, sülhet nélküle sütőben, lényegtelen, inkább az számít, hogy minél inkább hasonlítson a gyorséttermi változatra. Ja, hogy egészségtelen? Ugyan már, legalább megeszik.

Fasírt: az étel, amit felnőtt és gyerek egyaránt imád. Legyen szó félkész, majdnemmarhából készült gombócról, vagy az otthon, darált húsból gyúrt variációról. Rafkós anyák némi zöldség belegyúrásával plusz értéket csempészhetnek bele – de a vega családok is fogyaszthatják, pl. csak cukkiniből. A legtöbb gyerek még úgy is megeszi.
Tésztafélék - spagetti, mákos tészta, diós tészta, lekváros tészta: gyorsan és változatosan tálalható, és szinte minden formában elfogyasztják a csemeték. Azért túl sok zöldséget ne próbáljunk belecsempészni a szószba, a rosttartalommal fordított arányban változik a finomsági mutatója.
Rántott hús: sertés, marha, csirke, tökmindegy. A rántott húsért már a másfél évesek is oda vannak teljesen. Meg a felnőttek is – bár ott már az alapanyag nem feltétlen mindegy már -, csak az szereti kevésbé, aki elkészíti. A gyerekeknél a köret gyakorlatilag el is maradhat, de ha mégis van, a legbiztosabb befutó a krumplipüré. A táplálkozási szakemberek pedig máris fogják a fejüket.

Édességek - fagyi, csoki és NUTELLA: jó, valójában nem nevezhetők ételnek. De kérdezz csak meg erről egy gyereket!
Nálatok mi a tapasztalat? Mit imádnak még általában a gyerekek az ételek közül?
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése