Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 8., péntek



A legjobb gyógynövények gyermekeknek




Köhögés, nátha, hasmenés, láz. A felnőtteknél ritkábban jelentkező betegségek a gyermekeknél szinte természetesek. Gyógynövényekkel eredményesen enyhíthetjük a gyerekbetegségek kellemetlen tüneteit. A gyermekek természetes fejlődésének része a rendszeres fertőzés, a hasfájás és a különféle bőrgyulladásos kórképek jelentkezése. Akármilyen furcsán hangzik, ezek a betegségek fontosak, hogy a segítségükkel a gyermek immunrendszere megerősödjön, megérjen. A gyógyszerek használata nem minden esetben indokolt, sőt általában inkább ártalmas, mert nem engedi kibontakozni a gyermek immunrendszerének működését, így többször is elkaphatja ugyanazt a fertőzést anélkül, hogy megfelelő módon tudna védekezni ellene. Ráadásul az antibiotikumok károsítják az immunitásban fontos szerepet játszó bélflórát.

A gyógynövények nem nyomják el a szervezet védelmi erőit, csupán enyhítik a tüneteket. Elkészítésük során éreztetjük a gyermekkel gondoskodásunkat (ez már önmagában is gyógyhatású), és a növények alkalmazása nem jár mellékhatásokkal. Az ehhez szükséges gyógynövényeket szaküzletben vagy gyógyszertárban szerezhetjük be. Minden gyermekbetegség során gondolni kell arra, hogy a hatóanyagok, a meleg és hideg ingerek a gyermekeknél gyorsabban kifejtik hatásukat, mint a felnőtteknél, de éppen ezért könnyen túlzásba is eshetünk. A hideg lábszárborogatás a gyermeknél könnyen kihűlést, a meleg mellkasborogatás pedig túlhevülést vagy forrázást okozhat. Ennek megfelelően a gyógynövényekkel is csínján kell bánni.

Mindez fokozottan érvényes csecsemőkortól 2 éves korig, amikor az alábbiakban felsorolt receptúrák többsége nem alkalmazható! A teák és borogatások tehát soha ne legyenek forrók, csak (meglehetősen) melegek – erről előzetesen meg kell győződni, mielőtt a gyermeknek adnánk. Az illóolajok, különösen a mentol, az eukaliptusz és a kámfor érzékeny személyeknél és hétévesnél kisebb gyermekeknél (fulladásveszély!) nem alkalmazhatók. Ugyanez érvényes a csípős anyagokra is.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése