Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. március 8., péntek

GYAKRAN BETEG A GYERMEK


Fertőzésre való hajlam gyerekkorban

Sok kisgyerekre jellemző, hogy igen gyakran betegszik meg. Ennek általában a még nem elég érett immunrendszer az oka, amely csak az évek folyamán fejlődik ki. A szülők hatékony megelőzési módszereket igényelnek, valamint mellékhatásoktól mentes terápiás alternatívákat. Erre kiválóan alkalmasak a klasszikus természetgyógyászati eljárások, amelyek nemcsak az immunrendszert erősítik, hanem a gyakori légúti megbetegedések terápiáját is segítik.


A lelki és fizikai stressz megnöveli a fertőzésre való hajlamot

A szülők gyakran teszik fel a kérdést, vajon normális-e, hogy mióta óvodába jár, a gyerekük folyton beteg, vagy ez azt jelzi, hogy a kicsinek nem elég erős az immunrendszere. Fertőzésre való fokozott hajlamról gyerekkorban akkor beszél az orvostudomány, ha a gyereknél egy év alatt több mint nyolc alkalommal lép fel lázzal járó fertőzéses megbetegedés. Ennek az egyik oka a még nem elég érett immunrendszer, amely csak a legkülönfélébb kórokozókkal való találkozás során fejlődik ki teljesen. Egyfelől megnyugtató a tudat, hogy ez az érési folyamat többnyire lezárul az iskoláskor eléréséig, másfelől a gyakori betegeskedés, orvoslátogatás, hiányzás az óvodából és a szülőnek a munkahelyről nemritkán nagy megterhelést jelent az egész család számára.

Ha valaki aggódik, hogy a gyereke immungyengeségben szenved, akkor elsőként is tanácsos a gyerekorvoshoz fordulni. Célzott kikérdezéssel és vizsgálatokkal kizárhatók azok a veleszületett immundefektusok, amelyeknél az immunrendszer az érési folyamattal nem befolyásolható károsodásokat mutat. Ezek a betegségek nagyon ritkák, de nem lehet róluk teljesen elfelejtkezni. Ha nem áll fenn ilyen defektus, akkor fiziológiai fertőzésre való hajlamról beszélünk, amelynek az oka az éretlen immunrendszer.

A fertőzések megelőzésére egy sor hatásos és a mindennapokban is jól alkalmazható módszer áll rendelkezésünkre. Az élet kezdetén a szoptatás igen hatékonyan járul hozzá a fertőzések elkerüléséhez. Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy legalább négy hónapnyi szoptatással megelőzhetők a gyomor- és bélfertőzések, illetve a középfülgyulladás. Ezen túlmenően a szoptatás védelmet nyújt a légúti és a húgyúti fertőzésekkel szemben is.

A dohányfüst rendkívüli mértékben veszélyezteti a kisgyerekeket. A passzív dohányzás során belélegzett dohányfüst-összetevők jelentős mértékben rontják a légutakból a szennyező részecskék és a kórokozók eltávolítását. Ennek olyan lehetséges következményei vannak, mint a tüdőgyulladás, bronchitisz, asztma. A dohányzó szülők gyerekeinél fellépő légúti fertőzések egyharmada a passzív dohányzásra vezethető vissza. A gyerekeknek éppen ezért dohányfüstmentes otthoni környezetben kell felnövekedniük.

Erősítsük az immunrendszert természetgyógyászati módszerekkel!

A klasszikus természetgyógyászati eljárások közé tartozik a Kneipp-féle terápia öt alapvető pillére:

• egészséges táplálkozás,
• mozgás,
• rendterápia,
• gyógynövények,
• hidroterápia (vízterápiák).

Ezeknek a módszereknek az alkalmazásával egyfelől jól erősíthető a gyerek immunrendszere, másfelől hatásos és kíméletes módon kezelhetők a már kialakult fertőzések.


Az élet kezdetén a szoptatás igen hatékonyan járul hozzá a fertőzések elkerüléséhez

A változatos és egészséges, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó táplálkozás ellátja a szervezetet az immunrendszer hatékony működéséhez szükséges fontos tápanyagokkal. Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nincs szükség külön adagolt C-vitaminra, cinkre vagy más táplálékkiegészítőre.


A szélben és rossz időbenvégzett mozgás edzi az immunrendszert

A gyerekek ösztönösen sokat szeretnek mozogni. Az elmúlt évtizedek társadalmi és szociális változásai azonban fokozott mértékű immobilitáshoz vezettek. A rendszeres testmozgás mindenképpen a leghatékonyabb megelőzési módszer, optimalizálja a vérellátást és serkenti az immunrendszer működését. Emellett a szél és a hideg idő jelentette klimatikus ingerek a szervezet általános edzettségi állapotát is javítják. Éppen ezért a gyerekeknek minden időjárásnál napi legalább 30-60 percet kellene aktív mozgással tölteni a szabadban. Figyeljünk rá, hogy ilyenkor megfelelően legyenek felöltözve!

A pozitív életvezetés a mindennapi élet számos tényezőjét magában foglalja. A szabályos napirend, a családi rituálék, a megfelelő mennyiségű alvás, a következetes, szeretetteljes nevelés és a pozitív stresszkezelés mind gyerekeknél, mind felnőtteknél hozzájárul az egészséghez, az elégedettséghez és a kiegyensúlyozottsághoz. A pszicho-neuro-immunológia vizsgálatai egyértelműen igazolják, hogy a lelki és fizikai stressz megnöveli a fertőzésre való hajlamot.

A stresszkezelés egyszerű és gyerekkorban is alkalmazható, bevált módszerei a lazító eljárások, mint például az autogén tréning vagy a Jacobson-féle pozitív izomrelaxáció. A pozitív nevelést is számtalan különféle módszer segíti.


A vízterápiák kellemesek és erősítenek

A gyerekek szívesen időznek a vízben, a vízterápiák célzott alkalmazása pedig az erek tréningjével javítja a vérellátást és edzi a szervezetet. Ennek köszönhetően megnő a hideg ingerek iránti tolerancia, ami a fertőzések elleni hatékonyabb védelmet eredményez. A lemosások, váltófürdők, harmat- és hótaposás, Kneippféle víztaposás vagy a gyerekszauna a gyerekeknek megfelelő, hatékony és olcsó megelőző módszereket jelentenek. Keressük meg azt a módszert, amelyet a legjobban bele tudunk illeszteni a mindennapjainkba. Minél gyakrabban alkalmazzuk a módszert és minél hidegebb a víz, annál hatékonyabb. Arra azonban vigyázzunk, hogy a kezelés ne legyen kellemetlen! A gyerek döntse el, mikor túl hideg vagy meleg az inger. A Kneipp-féle módszerek alapelve, hogy ne engedjünk hideg vizet már eleve hideg testrészre, illetve hogy a hideg vizes kezelés előtt és után gondoskodjunk a megfelelő felmelegedésről.


A gyógynövények segítenek akut fertőzésnél

A gyerekkori légúti fertőzések 90 százaléka vírusos eredetű és nem igényel antibiotikumot. Akut fertőzések kezelésére a gyógynövények kínálnak hatásos és jól bevált terápiát. A kakukkfű, a kankalin, a borostyán és az umckaloabo-gyökér hatóanyagai elfolyósítják a nyákot, így az könnyebben elszállíthatóvá válik. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és csíraölő hatásuk is van. A gyógynövény megválasztásánál fontos, hogy ügyeljünk az alapanyag jó minőségére. Ez a növény fajtájától, termelésétől és feldolgozásától függ.


Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén nincs szükség külön adagolt C-vitaminra, cinkre vagy más táplálékkiegészítőre

A gyógynövényeken, illetve a belőlük készült különféle készítményeken túl emelkedő hőmérsékletű lábfürdők, láz esetén lemosások, konyhasóval végzett inhalálás, megfelelő mennyiségű folyadékbevitel és a betegszobában felfüggesztett nedves törülközők tartoznak a légúti fertőzések kezelésének repertoárjába. Ha a betegség elhúzódik vagy tisztázatlan lefolyású, akkor mindig forduljunk a gyerekorvoshoz.


Akut légúti fertőzések kiegészítő terápiás eljárásai

Ha a gyereknek akut légúti fertőzése van, a következő módszerekkel enyhíthetjük a tüneteket:

Emelkedő hőmérsékletű fürdő

Jól beválik hideg láb, kezdődő fertőzés és alvásproblémák esetén is. Leginkább délután vagy este alkalmazzuk. Töltsünk meg egy vödröt vagy kisebb kádat kellemesen meleg (35 fokos) vízzel. A víz a gyerek bokájáig érjen. Körülbelül öt perc alatt engedjünk bele annyi meleg vizet, hogy a víz szintje a gyerek térdhajlatáig emelkedjen, közben lassan emeljük a víz hőmérsékletét (körülbelül 39-40 fokosra). A láb maradjon még további 5-10 percig a vízben, utána törüljük szárazra, kenjük be olajjal, húzzunk rá meleg zoknit, majd következhet 10-15 perces pihenő.



Lemosások láz esetén

A felsőtestet 20-30 percenként mossuk le olyan meleg vízzel, amely nagyjából 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékletű a láznál. Ehhez vízhőmérőre, mosdókesztyűre és temperált vízzel feltöltött tálra van szükségünk. A módszert csak meleg végtagok esetén alkalmazzuk. A jobb karral kezdjük: a kézháttól kiindulva lendületes mozdulatokkal haladjunk a könyök, majd a váll irányába, majd a válltól visszafelé a kar belső oldalán. Kétszer ismételjük meg. A bal kart ugyanígy mossuk le. Utána körkörös mozdulatokkal mossuk le a törzset és a nyakat. A cél az, hogy finom vízréteg maradjon a bőrön. Még egyszer haladjunk végig a felsőtesten anélkül, hogy megszárítanánk a bőrt. 5-10 percet pihenjünk, például olvassunk mesét a gyereknek. Alternatív vagy kiegészítő megoldásként szóba jöhet a lábszárborogatás.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése