Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. szeptember 1., vasárnap

Veszélyeztetett gyerekek

Veszélyeztetett gyerekek

Minden állampolgár kötelessége a gyermekek jogainak védelme. Bárki kiskorú veszélyeztetését tapasztalja, akkor azt jeleznie kell a gyermekjóléti szolgálatnál vagy a gyámhivatalnál, a szakemberek ugyanis csak ezt követően tudnak intézkedni.
Hirdetés

November 20. a gyermekek jogainak a világnapja, ebből az alkalomból megkerestük az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ megyénkben elérhető gyermekjogi képviselőjét, hogy munkájáról, tapasztalatairól beszélgessünk. Zekéné Lendvai Réka szociálpedagógus 1999-től dolgozik a gyermekvédelem területén.
10 évet töltött a szakellátásban, először lakásotthonban élő gyerekekkel foglalkozott családgondozóként, később szakmai vezetőként, illetve gyermekotthon-vezető/gyámként. Négy évig a veszprémi gyermekjóléti szolgálat munkatársa volt, majd idén júliustól dolgozik gyermekjogi képviselőként. Elmondta, tavaly novemberben jött létre az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK), amely egységes szakmai irányítás alá helyezte a jogvédelmet, így a gyermekek jogainak a védelmét is.
Ennek köszönhetően a korábbinál több idő jut a gyermekjogi panaszokra, így lett Veszprém és Fejér megye főállású gyermekjogi képviselője. Munkája során rendszeresen látogat családjukból kikerült gyermekeket és beszélget velük a jogaikról, meghallgatja a panaszaikat, segít jogaik érvényesülésében. Veszprém megyében egy csecsemőotthon és 12 lakásotthon van. Kapcsolatban áll a gyermekvédelmi szakellátással, a gyermekjóléti szolgálattal, valamint a gyámhivatalokkal, oktatási intézményekkel. Előadásokat tart gyermekvédelmi napokon, de akár oktatási intézményekbe, szülői értekezletekre is elmegy.


Zekéné Lendvai Réka szociálpedagógus, gyermekjogi képviselő (Fotó: Penk Tímea)
Kérdésünkre, hogy miben tud segíteni egy gyermekjogi képviselő, kifejtette: Egy gyerek gyakran a felnőttön keresztül tudja érvényesíteni a jogait, én ebben segítek. Elsősorban a családjukból kikerült gyermekekkel foglalkozom, akik otthonukban veszélyeztetve voltak. A családjukból kikerült gyermekek sok mindent átéltek. Vannak, akik elég jól tudják érvényesíteni a jogaikat, de sok beszélgetést igényel, hogy mindennel tisztába kerüljenek.
Tapasztalatai szerint nagyon sok a veszélyeztetett helyzetben élő gyerek. El sem tudjuk képzelni, mennyi sérülésen mennek keresztül, míg átmeneti nevelésbe kerültek – magyarázza. Az ő feladata a gyermekek képviselete, jogérvényesítése, jogsérelmek megelőzése, illetve a panaszok kivizsgálása. Ha anomáliákat tapasztalok a területemen, azt jelzem az OBDK felé. Nekem egyedül a gyerekek jogait kell néznem, az átmeneti nevelésbe helyező tárgyalásokon szinte mindig ott vagyok. Időnként vérszerinti szülők is megkeresnek, sőt volt olyan eset is, amikor egy kisgyermek fordult hozzám. Leírta a saját sérelmeit, bántalmazását tudtuk meg tőle.
Arra a kérdésünkre, hogy hogyan lehetne javítani a gyermekek jogainak érvényesítésén, a szakember kifejtette: Maximálisan oda kellene figyelni a környezetünkben élő gyerekekre, illetve arra, hogy a szülőkön kívül a gyermekekkel foglalkozó szakemberek megfelelően működjenek együtt egy településen. Ha probléma van, akkor a bölcsőde, óvoda, iskola jelezze a gyermekvédelmi szakembereknek. Ugyancsak fontos a tájékoztatás, hogy az átlagember is tisztában legyen azzal, hogy ezek a gyerekek olyan problémák miatt szenvednek, amelyekről nem ők tehetnek.
Zekéné Lendvai Réka gyermekjogi képviselő fogadóórát tart minden hónap első hétfőjén 13-tól 15 óraig Veszprémben, a Kossuth utca 10-ben. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése