Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. szeptember 1., vasárnap

Veszélyeztetett szülők, sérült gyermekek

Veszélyeztetett szülők, sérült gyermekek

Miklós-Dienes Lídia szakpszichológus, családterapeuta rendhagyó könyvajánlója
Konfliktuskezelés a családban címmel tart előadást Miklós-Dienes Lídia szakpszichológus, családterapeuta az Országis Könyvtári Napok keretében október 3-án, szerdán délután fél 5-től a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében (Miskolc, Görgey A. u. 11.). A szakember nem ígér biztos tippeket, azonnal ható módszereket az otthoni viták, nevelési problémák megoldására, hiszen nincs két egyforma eset. De attól óvná a szülőket, hogy megpróbáljanak mindent megadni a gyermeküknek.  
– A fáradt, türelmetlen szülő feszültségét megérzi a család. Komoly sérüléseket okozhatnak a felnőttek azzal, ha mindent meg akarnak adni a gyermeküknek – fogalmaz Miklós-Dienes Lídia, a marosvásárhelyi születésű, de 1991 óta Miskolcon élő pszichológus. – De ha ilyeneket hallok, hogy biztatni kell a fiatalokat: legyen bátorságuk a családalapításhoz, kicsit megriadok. Mert miért kellene bátorság ahhoz, ami természetes, ami értelmet ad az életünknek?! Azt hiszem, ezt nem kell különösebben bizonygatnom. Nem az a kérdés, hogy meg tudunk-e mindent adni a gyermekünknek – az agyonreklámozott popsikenőcsöt, a márkás cipőt, a legmenőbb cuccokat, a különórákat, a lovas és vitorlás szaktáborokat… –, nehogy hátrányos helyzetbe kerüljön! Ha azonnal mindent megkap a gyerek, ez lesz számára a természetes, úgy gondolja, hogy az neki jár, esetleg még többet követel. Nem tanulja meg értékén kezelni a dolgokat. Ha soha nem kell segítenie otthon, nem ismeri meg a jól végzett munka örömét. Ha készen kap mindent, megfosztjuk az önálló alkotás lehetőségétől. Közben a szülők állandóan rohannak, agyonhajszolják magukat, fáradtak, türelmetlenek lesznek, saját maguknak is hazudnak, ha el akarják fogadni, hogy így van ez rendjén. Már-már a szülők válnak veszélyeztetetté, és gyakran emiatt sérülnek a gyerekek. A helyzetet csak rontják a reklámok, a jó pénzért megvehető, tutti tippeket ígérő áltudományos kiadványok. Hogy mindent megad-e a szülő a gyermekének, az nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés.
A könyvtári előadás előtt természetesen felvetődött a kérdés, milyen könyveket ajánlana a fiataloknak, hogy jó szülők legyenek. De nem kapunk tőle irodalomjegyzéket, csak egy versrészletet.
– A természet rendje, normális működése szerint lesznek a nők jó anyák, a férfiak jó apák. De vigyázniuk kell, hogy semmi se ronthassa el a hitelességüket. Adódhatnak mindenféle problémák, nehézségek az életben, de ha normális felnőttek vagyunk, ha összekapaszkodunk, képesek vagyunk kilábalni a reménytelennek tűnő helyzetekből is. Szilágyi Domokos nagyon szépen megírta ezt a Bartók Amerikában című versében: „az egymásra-utaltság legmagasabb fokon szervezett formája a szeretet”. Ajánlom mindenkinek!

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése