Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. szeptember 7., szombat

Kéz-láb-száj-betegség gyerekeknél


A kéz-láb-száj-betegség a Coxsackie A16-vírus által okozott fertőzés. Lappangási ideje négy-nyolc nap. Általában egy-két hét alatt meg is gyógyul a kis beteg.

Kéz-láb-száj-betegség gyerekeknél
A száj és az ajkak elülső részén, a tenyéren és a talpon 5 milliméterig terjedő nagyságú sárgásfehér, vörös udvarú, nem viszkető hólyagocskák képződnek. A hólyagok tartalma fertőző, fekálisan-orálisan, tüsszentéssel vagy köhögéssel, és használati tárgyakon keresztül egyaránt teKülönösen 10 éves kor alatti gyerekeknél gyakori. Bölcsődében, óvodában, iskolában könnyen terjed, a közös játékhasználat is kedvez neki. Jellemzően a nyári és az őszi időszakban fertőződnek meg a gyerekek.Ha a száj erősen érintett, a gyereknek nyelési nehézségei lehetnek. A láz enyhe. Nyolc-tizenhat nap elteltével a betegségnek végeA herpanginához hasonló megbetegedés. A hólyagok hasonlítanak a bárányhimlős hólyagokhoz. De előfordul, hogy nem minden testterületen alakul a kiütés hólyagokká.
Ha a gyerek a nyelési nehézségek miatt nem tud inni, az orvos infúzióval segíthet megakadályozni, hogy a beteg kiszáradjon.
Kerülje a gyermek az erősen fűszeres vagy savanyú ételeket. Használjatok naponta többször gyógyszertárban kapható, rózsaolaj tartalmú szájzselét. Itass a kis beteggel kanalanként meleg teát, és öblögesse a száját zsályateával.

A Kéz-láb-száj-betegség leggyakoribb tünete


Sárgásfehér hólyagocskák a szájban, a tenyéren és a talpon. A láz a kiütés előtt jelentkezhet. Kísérheti étvágytalanság, hasfájás, fejfájás is. Nyirokcsomó duzzanat is jelentkezhet.
A cikk Helmut Keudel, Barbara Capelle Gyermekbetegségek című könyve alapján készült.#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése