Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. szeptember 14., szombat

Miért betegek gyakrabban az óvodások?


Amint a gyerek közösségbe kerül, az egész eddigi élete a feje tetejére áll. Egyszer csak a sok gyerek között találja magát, akiket nem ismer, és ott van persze az óvó néni, aki nem az anyukája, még ha a világ legjobb óvó nénije is lenne. Meg kell szoknia az új ízeket – beleértve a már jól ismert ételekét is – és persze az új napirendet. Az immunrendszerének pedig ez idáig elképzelhetetlen számú vírussal és baktériummal kell megbirkóznia. Nem csoda, hogy a kis óvodás röviddel az után, hogy óvodába lép, megbetegszik. És néhány nap vagy hét múlva ismét beteg. Aztán újra és újra, mígnem a szülőkben az az érzés támad, hogy a gyerekük szinte egyfolytában beteg. De valójában miért olyan gyakran betegek az óvodások?

Az óvodáskorú gyermek immunrendszere még fejlődésben van. Csak a tíz éves gyermekek immunitása mondható már olyannak, mint a felnőtteké. Mivel több mint száz olyan fajta vírus létezik, amelyek a szokásos megbetegedések okozói, az éretlen immunrendszernek van mit csinálnia, hogy meg tudjon birkózni az új kórokozókkal. Némely gyerekek öröklik a betegségekre való hajlamosságot vagy allergia miatt hajlamosabbak rájuk. Tudjon meg többet arról, mi minden gyengíti a gyerekek immunrendszerét

Normális, ha gyakran beteg a gyerek?

Ezt a kérdést talán már minden óvodáskorú gyerek szülője feltette magának, amikor már sokadszorra vitte haza a köhögő gyerekét az óvodából. Elsősorban jó tudni, mi számít még elfogadhatónak, és mi az, ami már nem. A gyerekek átlagosan 5–6 alkalommal betegszenek le egy évben. Az évi 8–10 megbetegedés is még normálisnak mondható. Viszont ebbe nem számítjuk bele a több mint 5 napig tartó, lázzal kísért betegséget, és a több mint 10 napig tartó légzési nehézségeket (például az orrdugulást). Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a felső légúti allergiában szenvedő gyermekek gyakrabban lesznek betegek vagy súlyosabbak lesznek náluk a betegségek tünetei. Nézzük meg részletesebben a leggyakoribb gyermekbetegségeket.

Fülfertőzések

A kisebb gyerekek hajlamosabbak a középfül-fertőzésekre, mivel gyerekkorban a fülcső rövid, vékony és inkább vízszintes helyzetű. A hideg levegőtől megduzzad, és a középfülben folyadék halmozódik fel, aminek köszönhetően tökéletes táptalajt nyújt a baktériumoknak és vírusoknak. A gyermekek gyakori fülfájásának további gyakori oka a baktériumok antibiotikumokkal szembeni rezisztenciája. Eközben a gyermekkori fülfájások többsége antibiotikum nélkül is gyógyítható.
Lázzal kísért fülfájás esetén azonnal forduljunk orvoshoz, de akkor is, ha a baba füle hőemelkedés nélkül fáj, és a fájdalom vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása esetén két napon belül sem enyhül.
Három éves korig évi két fülfertőzés a normális.
Ha a gyermeke félévenként vagy évente négyszer szenved fülbetegségben, kérje meg az orvosát, hogy végezzen szakvizsgálatot.

Rotavírus-fertőzés

A gyermekek hányással és hasmenéssel járó megbetegedéseinek többségét a rendkívül fertőző rotavírus okozza. A rotavírus-fertőzés leggyakrabban ősszel és télen fordul elő. A levegőben néhány napig, a különböző felületeken akár 7 órán át, a fertőzött felületek megérintésekor pedig a kézen akár fél órán keresztül életképes marad. A rotavírussal ezért nagyon könnyen megfertőződhetünk még akkor is, ha rendszeresen mossuk a kezünket. Öt éves korig a gyerekek 95%-a megfertőződik a rotavírussal.
Évente egy–három rotavírus-fertőzés a normális.

ra

Akut mandulagyulladás

A torokfájás, nyelési nehézségek, vörös és duzzadt mandulák időnként fehér színű foltokkal és a hőemelkedés azt jelzik, hogy a gyermek éppen mandulagyulladásban szenved. A gyulladás tavasszal és ősszel fordul elő gyakrabban. Az orvos egy teszt segítségével állapítja meg, hogy bakteriális streptococcus-fertőzésről van-e szó, amely csak antibiotikumokkal és a kezelés következetes betartásával gyógyítható.
Évente egy mandulagyulladás még a normában van, de gyakrabban előforduló megbetegedés esetén mindenképp javasolt szakorvoshoz fordulni.


Légúti gyulladás

A légutak gyulladásai elsősorban télen, illetve a nyár és ősz közötti átmeneti időszakban fordulnak elő. A leggyakrabban előforduló gyermekbetegségek közé tartozó megbetegedés tünetei a hőemelkedés, orrdugulás, tüsszögés és köhögés. Ne tévesszük össze az influenzával – azt más vírus okozza. A leggyakoribb légúti megbetegedések és tüneteik a következők:
  • Nátha – orrfolyás, orrdugulás, fejfájás, tüsszögés
  • Torokgyulladás – torokfájás, hőemelkedés, fáradtság
  • Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) – fejfájás, orrdugulás, láz
  • Hörghurut – köhögés, láz, rossz közérzet, fáradtság
  • Légcsőgyulladás – köhögés, láz, rossz közérzet, fáradtság
A nem megfelelően kezelt felső légúti fertőzés, nátha, orrfolyás és köhögés a visszatérő betegségek okozói.
Gyermekeknél a légúti gyulladások évente akár 8-szor is megjelenhetnek. Az orvos felméri, hogy bakteriális vagy vírusos fertőzésről van-e szó, és ennek megfelelő kezelést alkalmaz. Ha a nátha, orrfolyás és köhögés ismételten visszatér, és több mint egy hétig – akár tíz napig is tart, kérje meg az orvosát, hogy végezzen pneumológiai, allergológiai vagy immunológiai vizsgálatot.

Mit tegyünk, hogy a gyerek ne legyen olyan gyakran beteg?

Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke mindig egészséges legyen. Ez természetesen lehetetlen, viszont pozitívan befolyásolható a megbetegedések gyakorisága és lefolyása.
Fontos, hogy erős legyen a gyermek immunitása, és ha már egyszer megbetegszik, alaposan feküdje ki. Az immunitást az egész évben folyamatosan erősítsük:
  • A friss levegőn való rendszeres tartózkodással a hűvösebb napokon is
  • Mozgással – elég, ha a gyerek szaladgál és ugrál
  • Otthoni kiegyensúlyozott étrenddel, amely sok zöldséget , gyümölcsöt és húst tartalmaz
  • Kellő mennyiségű alvással, rendszeres alvásciklussal
  • A nyugalom megteremtésével, mivel a psziché is jelentősen befolyásolja a betegségek lefolyásá
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése