Érzékeny gyerekek esetén más szabályai vannak a gyermeknevelésnek?


ÉKik az érzékeny gyerekek, és miben különböznek a társaiktól?

Sír, hogy leesett a sapkája? Vagy a játéka? Vagy kilöttyent a kakaó az asztalra?
Már akkor is elpityeredik, ha kicsit jobban megemeled a hangod a szokásosnál?
Úgy tűnik, mintha érzékeny lenne a szagokra?
Még az is lehet, hogy ez a viselkedés veleszületett lehet?
Vannak gyerekek, akiknél a magas fokú, fokozott érzékenység egyszerű fizikai, fiziológiai adottság. Ez nem azt jelenti, hogy önbizalom hiányuk van, vagy hiányzanak náluk a társadalmi beilleszkedés képességei. Ez általában nem olyasmi, ami fölött a szülő előbb-utóbb képes lenne ellenőrzése alá vonni, és nem is olyasmi, amiben reménykedhet, hogy „idővel majd megváltozik”.
Az érzékeny gyerekek reakciói különbözőek, és sokkal szélsőségesebbek bizonyos dolgokra, mint a nem érzékeny gyerekek. Nagyon sok helyzetben nem úgy viselkednek, ahogy azt egy „normális gyerektől” várnád.
Sajnos, a mi társadalmunkban ezt a viselkedést gyakran gyengeségnek ítélik meg. És gyakran az érzékeny gyerekek is azt tanulják magukról, hogy ők gyengébbek a többieknél (gyakrabban sírnak, vagy kiborulnak, nem tudnak nagyobb tömeghez hozzászokni). Pedig valójában az adottságuk, a viselkedésük ennek pont az ellenkezője. Nem gyengeség, hanem különleges erő.
A helyzet az, hogy az érzékeny gyerekek különleges ajándékkal, adottsággal rendelkeznek.
Képesek az egész világot sokkal magasabb szinten érzékelni, mint az átlagos gyerekek.

Honnan ismerhetők fel az érzékeny gyerekek?

Mi különbözteti meg az érzékeny gyerekeket a társaiktól?
Lehet, hogy az alábbiak közül több tulajdonsággal is rendelkezik.
De fontos közben azt is mérlegelni, hogy ez nála állandó viselkedési minta-e, nem csak egyszer-egyszer előfordul vele, és fontos a viselkedés mértéke is.
  • A gyermeked érzékelése túl érzékeny bizonyos dolgokra? Például érzékeny a szagokra, a túl hangos zajokra, vagy nehezebben viseli a fájdalmat?
  • Könnyen ki tud merülni érzelmileg? Az érzelmek széles, és intenzív skáláját éli meg? Néha izgatottá válik, amit visszatart?
  • Néha mélyebb érzései, és gondolatai vannak a gyermekednek, mint a társainak, vagy akár a felnőtteknek is? Meglepően alapos, és mély kérdései vannak? Sokat gondolkodik magában dolgokon, vagy a saját tapasztalatain?
  • Nagyon figyel a környezetére, és nagyon tudatában van a környezetének? Azonnal észreveszi a legapróbb változásokat is (mint pl. ha háztartási eszközök máshova kerülnek, vagy valaki levágatja a haját)?
  • Nagyon érzékeny a gyermeked más emberek érzéseire? Észreveszi, amikor mások rossz hangulatban vannak, és megpróbál nekik segíteni? Különösen érzékeny az állatok érzéseire?

Érzékeny gyerekek és a gyermeknevelés

Ha észreveszed, hogy a gyermeked túlzottan érzékeny, az igazán kemény lehet számodra.
Nem az a kemény benne, hogy megértsd őt, hanem az, hogy el tudd fogadni őt ilyennek. De azért ne keseredj el!

Hogyan működhet a gyermeknevelés érzékeny gyerekek esetén?

Jobb, ha minél hamarabb felismered, hogy a gyermeked érzékeny.
Mert akkor lépéseket tehetsz, hogy segíts neki megbirkózni a saját világával, és a külvilággal egyaránt.
A legfontosabb ilyen esetben az, ha a szülő segít a gyermeknek fenntartani az érzékenységét, és az önbizalmát is anélkül, hogy azt érzékeltetné vele, hogy ő más, mint a többi gyermek.

Változtass a saját viselkedéseden, ne a gyerekén

Ne próbáld meg arra kényszeríteni, hogy megfeleljen a társadalom elvárásainak. Szeresd, és fogadd el az érzékeny gyermeked feltétel nélkül. Ő ritka kincs. Az ő érzékenységét úgysem tudod megváltoztatni. Tudnia kell, hogy akkor is szereted, és elfogadod őt, ha másképp reagál a világra.

Váljatok partnerekké.

Dolgozd ki a gyermekeddel közösen, hogyan tud biztonságosan kapcsolatba lépni a világgal maga körül. Például, ha neki kényelmesebb az osztálytársaival egyenként barátkozni, mint nagyobb csoportban, akkor hívhatsz magatokhoz egyszerre csak egy gyereket is.

Fókuszálj az erősségeire

Az érzékenység a mai társadalomban sokkal inkább hátrány, mint előny, ezért fontos, hogy a gyermeked ne „bélyegezd” meg.
Segíts neki megérteni, hogy ő különleges, és sokkal mélyebben érzékeli az egész világot, mint a gyerekek általában. Segíts neki, hogy felfedezze, mekkora erő rejlik ebben az adottságában.
Olyasmiket vehet észre, amit a legtöbb ember nem. Sokkal jobb lehet a képzelőereje, jobban tud fókuszálni, és koncentrálni, több tehetsége lehet bizonyos dolgokhoz, vagy sokkal empatikusabb, és érzékenyebb lehet másoknál.

Egyszerre mindig csak kicsit változtass

Ha valamit változtatnod kell a gyermek környezetén, azt csak apránként, lépésenként tedd meg. Ez sokkal kevésbé fogja őt megterhelni, kevésbé fog elfáradni tőle.

Noszogasd, de ne erőltesd

A legtöbb érzékeny gyermek könnyen bestresszel, ha valamiben döntést kell hoznia.
Gyakran utasítanak el lehetőségeket, mert megijednek tőlük. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy folyamatosan bátorítod a gyermeked, hogy merjen kockázatot vállalni, és új dolgokat kipróbálni.
Ugyanez vonatkozik a büntetésekre is. Sokkal jobban fog reagálni a gyengéd korrekciókra a viselkedésén, mint ha rákiabálsz valamiért.
Ha az érzékeny gyermeked tudja, hogy ott leszel mellette, és szeretni fogod, bárhogyan érez is éppen, akkor kevesebbet fog új helyzetekben hezitálni, kevésbé lesz önbizalom hiányos, és kockázat kerülő.
Ha ő is tisztában van vele, hogy nem fogod olyasmire kényszeríteni, ami ellentétes a személyiségével, akkor mindketten sokkal felszabadultabbak lesztek, és sokkal jobban fogjátok bírni, és viselni az előttetek álló utat.

Használd az EFT –t vele is

Az EFT segít abban, hogy biztosan megérezd: képes vagy segíteni a gyermekednek, hogy megbirkózzon az előtte tornyosuló világgal, minden váratlan zajjal, rossz érzéssel.
Az EFT biztonságot ad Neked, és a gyermekednek egyaránt.
Ehhez néhány EFT –s mondat segítségnek, hogy képes legyél megbirkózni az előtted álló szülői feladattal:
„Annak ellenére, hogy nem tudom, hogyan kezeljem a gyermekem érzékenységét, egyre könnyebben elfogadom, hogy ő ilyen.”
„Annak ellenére, hogy néha idegesít, hogy ennyire érzékeny bizonyos dolgokra, azt választom, hogy egyre gyakrabban képes vagyok megérteni a problémáit.”
„Annak ellenére, hogy ki tudok akadni, mikor elsírja magát, vagy azt látom, hogy gyenge, azt választom, hogy egyre könnyebben megértem őt.”
„Annak ellenére, hogy néha nagyon nehéz kezelni a vele kapcsolatos helyzeteket, mélységesen szeretem, és teljesen elfogadom magam.”

És néhány EFT –s mondat, amely a gyermekednek segíthet (bármilyen életkorban), hogy ő meg tudjon birkózni a sok-sok ingerrel, és negatív érzéssel, ami nap nap után éri:
„Annak ellenére, hogy zavar ez a sok minden körülöttem, egyre nyugodtabb, magabiztosabb, és kiegyensúlyozottabb vagyok.”
„Annak ellenére, hogy gyakran elfáradok a túl sok ingertől, azt választom, hogy egyre könnyebben elengedem a zavaromat, és idegességemet.”
„Annak ellenére, hogy sokszor vagyok ideges, és feszült, úgy döntök, hogy egyre gyakrabban képes vagyok nyugodt maradni.”
„Annak ellenére, hogy érzékeny vagyok a túl sok emberre / erős zajokra / éles hangokra / túl sok eseményre (vagy másra), elhiszem, hogy ez az érzékenységem az erősségem, és büszke vagyok rá.”
A biztonságot nyújtó szülői támogatás az, amire minden gyermeknek szüksége van.

És ha az EFT –n kívül mással is szeretnéd támogatni érzékeny gyermeked fejlődését, és alkalmazkodását ehhez a világhoz, ezzel a mesekönyvvel is megteheted: