MI A GOND?

Az ötéves kisfiad egyedül játszik a szomszéd szobában. Egyszer csak csörömpölést hallasz. Berohansz, és azt látod, hogy ott áll egy összetört váza mellett. Az arca mindent elárul.
– Te törted össze? – szegezed neki a kérdést.
– Nem, anya, nem én voltam! – vágja rá.
Már nem ez az első alkalom, hogy hazugságon kapod. Aggódnod kellene emiatt?

MIT KELL TUDNOD?

A hazugság mindig helytelen. A Bibliából megtudjuk, hogy Jehova Isten gyűlöli a hazugságot (Példabeszédek 6:16, 17). Az izraelitáknak adott törvények komoly büntetést róttak azokra, akik becsaptak valakit (3Mózes 19:11, 12).
Nem minden hazugság egyforma. Némely hazugság rosszindulatból fakad, mert azzal a céllal mondják, hogy ártsanak másoknak. Más hazugságokat a pillanat hevében mondanak, hogy elkerüljék a szégyent vagy a büntetést (1Mózes 18:12–15). Noha a hazugság mindig helytelen, vannak súlyosabb és kevésbé súlyos hazugságok is. Ha a gyermeked hazudik, vedd figyelembe, hogy hány éves, és hogy miért nem mondott igazat.
Addig orvosold a problémát, amíg még kicsi a gyermeked. „A gyermekeknek fontos megtanulniuk, hogy még akkor is igazat mondjanak, ha nehezükre esik – írja dr. David Walsh a könyvében. – Minden kapcsolat alapja a bizalom, a hazugság pedig megöli a bizalmat.” *
Ne ess kétségbe. Az, hogy a gyermeked hazudott, még nem azt jelenti, hogy gonosz ember lesz belőle. Ne feledd, hogy a Biblia ezt írja: „Bolondság köttetett a gyermek szívéhez” (Példabeszédek 22:15). Néhány gyereknél ez a „bolondság” abban nyilvánul meg, hogy hazudik, mert úgy gondolja, hogy ezzel megúszhatja a büntetést. Fontos, hogy hogyan reagálsz ilyenkor.

 MIT TEHETSZ?

Derítsd ki, hogy miért hazudik a gyermeked. Fél a büntetéstől? Nem akar neked csalódást okozni? Ha kitalált történetekkel szórakoztatja a barátait, ezt azért csinálja, mert még kicsi, és nem látja tisztán a különbséget a valóság és a fantázia között? Ha tudod, hogy miért hazudott, könnyebb lesz helyreigazítanod. (Bibliai alapelv: 1Korintusz 13:11.)
Időnként ne kérdő, hanem kijelentő mondatokat használj. Gondolj vissza a cikk elején említett helyzetre. Bár tisztában vagy a tényekkel, megkérdezed a fiadat, hogy ő törte-e össze a vázát. Mivel valószínűleg fél, nem mond igazat. De talán jobb lenne, ha nem kérdést tennél fel, hanem egyszerűen ezt mondanád: „Jaj, ne, összetörted a vázát!” Így a gyerek nem érez késztetést rá, hogy hazudjon, és ezzel őszinteségre neveled. (Bibliai alapelv: Kolosszé 3:9.)
Tudasd vele, hogy az őszinteség értékes tulajdonság. A gyerekek általában szeretnek a szüleik kedvében járni. Erre építve mondd el neki, hogy az őszinteség és a becsületesség fontos dolog a családotokban, ezért tőle is elvárjátok, hogy mindig igazat mondjon. (Bibliai alapelv: Héberek 13:18.)
Egyértelműen add a tudtára, hogy ha valaki hazudik, abban megrendül a bizalmunk, és sok időbe telik, mire újra meg tudunk bízni benne. Ösztönözd azzal, hogy megdicséred, amikor igazat mond. Ilyesmit mondhatsz: „Úgy örülök, hogy őszinte voltál!”
Mutass példát. Nem várhatod el, hogy a gyermeked igazat mondjon, ha te magad nem ezt teszed. Például előfordul, hogy amikor valaki telefonon keres, és te nem akarsz vele beszélni, azt hallja tőled a gyermeked, hogy „mondd azt, hogy nem vagyok itthon”? Vagy van, hogy beteget jelentesz a munkahelyeden, pedig valójában csak egy kis pihenésre vágysz? (Bibliai alapelv: Jakab 3:17.)
Érvelj neki a Bibliából. A Bibliában olvasható alapelvek és igaz történetek őszinteségre sarkallnak. Tanulj a nagy Tanítótól! című könyv, melyet Jehova Tanúi adtak ki, segíthet, hogy a gyermeked szívébe vésd a bibliai alapelveket. A 22. fejezet címe: „Miért nem szabad hazudni?” (Egy rövid részletet olvashatsz belőle az „ Egy hasznos könyv” című kiemelt részben.)