Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. szeptember 18., szerda

Hogyan ne neveljünk nárcisztikus gyereket?

IskolaKülföld

Hogyan ne neveljünk nárcisztikus gyereket?

A görög mitológia szerint Narkisszosz a saját tükörképébe szeretett bele. Addig csodálta saját magát a vízben, amíg meg nem halt. Innen ered a nárcisztikus kifejezés, ami arrogáns, önző és beképzelt személyiségre utal. 

A nárcisztikus ember úgy véli, ő a világ ura, ezért mindennek körülötte kell forognia. Azt gondolja, kitüntetett figyelem és bánásmód jár neki. A nárcisztikusok általában arrogánsak és beképzeltek. Az okoz nekik örömet, ha mások csodálják őket. Olykor ez rendkívüli mértéket ölthet viselkedési zavar formájában, de gyakran egyébként egészséges embereknél is megfigyelhetünk nárcisztikus vonásokat.
A kutatások azt mutatják, hogy a nárcizmus egyre gyakoribb, különösen a fiatalok körében. A közösségi médiában való fokozott jelenlét, a szelfik és a valóságshow-k biztosan komoly szerepet játszanak ebben, de a szülők is felelősek érte. Bár sokszor ezt észre sem veszik.
Ahhoz, hogy gyermekeinkből megértőbb emberek legyenek, íme, néhány tanács, amiket megfogadva csökkenthetjük a nárcizmus kialakulását:
1. Dolgozzon meg a dicséretért
Az önteltség fokozásának egyik leggyorsabb módja, ha olyanért halmozzuk el dicsérettel, amiért nem dolgozott meg. Fontos, hogy biztosítsuk szeretetünkről ahhoz, hogy egészséges önbecsülése alakuljon ki, de ez nem egyenlő a folytonos dicséréssel. A dicséret és a jutalom csak akkor helyénvaló, ha valóban letett valamit az asztalra.
2. Nem mindenki különleges tehetség
Mindenki különleges a maga módján, ez nem kérdés. Ezt minden gyereknek tudnia kell. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a mi gyerekünk különlegesebb másoknál, vagy jobban megérdemel valamit, mint bárki más. Ha tényleg különleges tehetsége van valamilyen területen, úgysem kell külön mondani. Ha pedig nincs - és nézzünk szembe a valósággal, nem minden gyerekből lesz zseni - de mégis ezzel áltatjuk, nem tud magáról reális képet alkotni.
3. Támogassuk az igaz barátságot
A nárcisztikus embereknek sok a csodálójuk, de kevés az igazi barátjuk. A kapcsolatokhoz empátia szükséges, amihez alapfeltétel az önzetlenség. Ha lehetőséget adunk a gyereknek arra, hogy igaz barátokat szerezzen, az építi az empátiáját, és segít elkerülni az önzőséget.
4. Az önzetlenség fontossága
Önzetlenség az, ha úgy adunk vagy segítünk, hogy nem várunk cserébe semmit, még dicséretet vagy elismerést se. Gyakoroljuk az önzetlen segítséget családon belül és a tágabb környezetünkben, és beszélgessünk gyermekünkkel a közjó alázatos szolgálatáról. Ha mások érdekeit tartjuk szem előtt, kevésbé vakítanak el önös érdekeink.
5. Mondjuk el, mennyire szeretjük
A kutatások azt mutatják, hogy azoknak a gyerekeknek egészséges az önértékelésük, akik tudják, hogy szeretik őket, és szerető környezet veszi őket körül. Még egyszer: nem arról beszélünk, hogy dicsérjük folyamatosan, vagy hogy különlegesnek állítsuk be. Egy egyszerű és őszinte „szeretlek” többet segít abban, hogy magabiztos legyen, mintha azt mondjuk, hogy bárkinél különlegesebb vagy egyedibb.
6. Tudatosítsuk benne, hogy a szabályok rá is vonatkoznak
A nárcisztikus emberek az hiszik, hogy a szabályok rájuk nem vonatkoznak. Olykor a szülők megengednek a gyerekeiknek olyan dolgokat, amelyek kimondva vagy akár kimondatlanul is, de tilosak. Nem, senki nem érinthet meg például a múzeumban egy felbecsülhetetlen értékű tárgyat, még akkor sem, ha rendkívül kíváncsi rá. Ha engedjük, hogy gyermekünk illetlenül viselkedjen, vagy tönkretegyen dolgokat, azzal azt tanítjuk neki, hogy ő kivételezett. Pedig nem.
7. Mondjuk nem-et
Azzal, hogy határokat szabunk a gyereknek, azt tanítjuk neki, hogy a világ nem körülötte forog. Bár sokszor az a helyes, ha engedjük szárnyalni, meg kell tanítanunk azt is, hogy nem mindent szabad. És a nyafogás vagy tiltakozás sem jelent engedélyt. Meg kell tanulnia, hogy amikor nemet mondunk valamire, akkor az megmásíthatatlan vélemény. Akkor is, ha az adott dolgot nagyon akarja.
8. Olvassunk regényeket együtt
A kutatások azt mutatják, hogy a regények olvasása növeli az empátiakészséget. A történetek segítségével mások igazát és érzéseit is megismerjük, és megtapasztaljuk, milyen más szemszögéből nézni dolgokat. Csupa olyan készséget sajátítunk el, amelyek az öntelt emberek számára nehézkesek.
9. Hangsúlyozzuk az egyenlőséget
A nárcisztikus emberek felsőbbrendűnek gondolják magukat. Tanítsuk meg a gyermekünknek, hogy senki nem jobb a neme, származása, vagyona, ismeretségi köre, családja, vagy bármi más miatt. Mondjuk el neki, hogy mindenki másért különleges, és mindannyian ugyanúgy emberek vagyunk.
10. Vigyázzunk mások befolyására
Nem csak szüleik befolyásolják a gyerekek életét. Olyanokkal van a gyerekünk körülvéve, akik rendkívül sok időt töltenek a megjelenésükkel, és rengeteget fotózgatják magukat? Olyanok érdeklik őt, akik érdem nélkül híresek (khm, Kim Kardashian)? Teljesen odavannak a reklámokért? A popkultúrát a nárcisztikus emberek éltetik. Szülőként nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy ezek hogyan hatnak gyermekünkre.
A világnak nincs szüksége több önző emberre. Szülőként nekünk kell tennünk azért, hogy visszaszorítsuk a növekvő nárcizmust, és gyermekünk azon értékeit fejlesszük, amelyek a világ hasznára válnak.

#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése