Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2019. szeptember 14., szombat

Adenoidok gyermekeknél: okok, tünetek és kezelés


Adenoidok gyermekeknél: okok, tünetek és kezelés


Sajnos az adenoidok ma a 3-7 éves gyermekek egyik leggyakoribb problémája. Sőt, idővel a betegség  előrehalad és egyre fiatalabb lesz. Ma, az adenoidok problémájával, minden második gyermek az otolaryngológushoz megy. És nem hiába - a kezelt idő megszabadul az adenoidoktól, és az elhanyagolt állapot valós problémákhoz vezethet, és jelentősen ronthatja a baba életminőségét. Ma arról fogunk beszélni, hogy mi az adenoidok, hogyan és miért jelenik meg, mit kell tennie, és vajon érdemes-e eltávolítani az adenoidokat egy gyermekből.

Mik azok az adenoidok

Az adenoidok nem szervek, ez az orrnyálkahártyában a nyirokszövet patológiás növekedésének a neve. A garat és az orr között van egy orrnyálkahártya mandula, amely a garatgyűrű része. A test egy formátlan anyag szivacs formájában. Az amygdala nagyon fontos funkciója - megvédi a garatot a különböző mikrobáktól, amelyek a levegőbe, élelmiszerbe és vízbe jutnak. Lymphocytákat termel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy személy immunitást képezzen. A megnagyobbodott mandulát adenoid hipertrófiának nevezik, és ha ez a test fontos része gyullad, az adenoiditis diagnosztizálódik. Általában az adenoidok egy másik betegség tünetei, de ez független krónikus problémává válhat, amely megakadályozza, hogy a gyermek normálisan éljen és lélegezzen. Az adenoidok általában 10 évesnél fiatalabb gyermekeknél jelentkeznek, az életkor szerint ez az amygdala mérete csökken, néha felnőtteknél teljesen eltűnik. De a gyermekek számára elengedhetetlen orgona, mert 5 évig a gyermek hatalmas számú vírus, baktérium, mikrobák szembesül - így alakul ki az immunitása.

Miért nő az adenoidok

Az orrnyálkahártya mandulájának növekedése és a nyirokszövet elszaporodása nagyon jellemző a megfázásra és különösen a vírusos megbetegedésekre. A légzőszervi légzőszervi fertőzésben szenvedő gyermek nem tud lélegezni az orron keresztül, de általában nem haladja meg a hetet. Milyen más esetekben nő az adenoidok száma, és miért nem csökken a szövetek hosszú ideig, próbáld megérteni.
  1. Gyakori megfázás. Ha a gyermek állandóan arra kényszerül, hogy érintkezzen a fertőzött emberekkel, gyakran megbetegszik, különösen kifejezett immunitás esetén. Ebben az esetben a manduláknak nincs ideje, hogy visszatérjenek a normál állapotba, állandóan duzzadt formában. Hasonló állapotot gyakran megfigyelnek az óvodába járó gyenge gyerekek.
  2. Fertőzés. Számos más fertőző betegség, többek között a tünetek, csak ilyen megnyilvánulásokkal rendelkezik - megnövekedett adenoidok. Ha a gyermek hirtelen megállt az orrával, de az orrról nincs mentesítés, meg kell vizsgálnia a babát egy kiütéshez, hogy ellenőrizze a hőmérsékletet. Adrenoidokat lehet növelni skarlátos, influenza, kanyaró, mononukleózis, diftéria, rubeola, köhögés stb.
  3. Allergia. A mandulák állandó jelenléte a megnagyobbodott és gyulladt állapotban az allergénnel való rendszeres érintkezést jelezheti. Ez azt jelenti, hogy az adenoidok a nyálkahártyák irritációjára válaszolnak. Bármi lehet allergén - élelmiszer, növénypor, por, állati szőr stb.
  4. Csökkent immunitás. Ha a gyermek gyenge, nem jár a friss levegőben, nincs egészséges és tápláló étrendje, ha állandóan krónikus és fertőző betegségekben szenved, az immunitása nagyon gyenge. A test védekezése is csökken, ha a gyermek száraz és forró levegőt lélegez, ha rossz környezetben él, ha a por körülveszi. Az édességek, tartósítószerek és mesterséges színek, ízek, az overeating gyakori használata nagyon káros a test állapotára.
  5. Komplikáció. Gyakran előfordul, hogy a gyermek hajlamos az adenoidok megjelenésére az anya különböző problémáinak következménye a baba terhességének ideje alatt. Ez magában foglalja az antibiotikumok, a magzati sérülések, az intrauterin hipoxia bevételét, erős gyógyszerek, gyógyszerek vagy alkohol fogyasztását, különösen a terhesség korai szakaszában.
  6. Öröklődés. Néha a nyirokszövet szerkezete és a növekedés hajlama genetikailag beépül. Nevezetesen, a nyirokgyulladásnak nevezett patológia. Ez a pajzsmirigy normális működésének romlásához vezet - a gyermek lassúvá, apatikusnak, könnyen súlyt kap.
  7. Szoptatást. Régóta bebizonyosodott, hogy a gyermek legalább 6 hónapig szoptatott anyának sokkal erősebb immunitása van, a testben különböző patogének elleni antitestek képződnek.
Mindezek az okok okozhatják az adenoiditis előfordulását a gyermekeknél. De hogyan jelenik meg? Hogyan lehet időben felismerni a betegséget és elkezdeni a megfelelő kezelést?

Hogyan lehet megérteni, hogy a gyermeknek adenoidja van

Загрузка...
Íme néhány olyan jellegzetes tünet, amely a diagnózis kialakulását jelezheti.

  1. Először is, az az orron keresztül nem képes lélegezni. A gyermek kénytelen állandóan lélegezni a szájban, különösen alvás közben. Emiatt a csecsemő ajkait gyakran megszárítják, az ajkak finom bőrén megjelennek a kéreg és a sebek. Az álomban a baba állandóan nyitva tartja a száját, fejét mintha visszahúzná.
  2. A szájon keresztül történő légzés nagyon kényelmetlen folyamat, különösen akkor, ha a babát folyamatosan lélegezni kell. Emiatt a gyermeknek hangulati ingadozása van, rosszul érzi magát. Az oxigénhiány fejfájást, fáradtságot, álmosságot, étvágytalanságot okoz.
  3. Az orr-torlódás miatt a szoptatott csecsemők nem tudnak normálisan szopni a mellet vagy palackot - folyamatosan kell lélegezniük, gyakran a csecsemők fogynak.
  4. Nyilvánvaló okok miatt a gyermek nem szagol, a szagérzet csökken.
  5. Az orrban lévő akadály nem teszi lehetővé a gyermek számára, hogy normálisan aludjon - jellemző horkolás, szippantás, állandó levegő visszatartás, flinching, asztmás rohamok. A gyermek gyengén alszik, sírva folyamatosan felébred.
  6. Szájnyálkahártya, amikor a légzés megszárad, mert nem ilyen terhelésre szánják. Reggel a gyermeknek ugat köhögése van, amíg vízzel nem iszik.
  7. A gyermek hangja is megváltozik, elkezd nongositálni.
  8. Egy embernek szüksége van egy orrra a belélegzett levegő tisztításához és melegítéséhez. De mivel az orr zárva van, a levegő hideg és piszkos lesz a testbe. Ez a légzőszervek gyakori gyulladásához, a hörghuruthoz, a garatgyulladáshoz, a mandulagyulladáshoz stb. Vezet.
  9. A gyulladt mandula jelentős növekedéssel zárja nemcsak az orrjáratokat, hanem az orrnyálkahártya és a fülüreg közötti átjutást is. Emiatt gyakori a fülgyulladás, a fájdalom és a felvétel a fülben, gyakran a betegség hosszú lefolyása halláskárosodáshoz vezet.
  10. Az akut adenoiditis leggyakrabban a hideg hátterében fordul elő, magas lázzal jár és a nyálkahártya áramlását az orrból.
A betegség diagnosztizálásához először az orvoshoz kell fordulni. Megvizsgálja az orrjáratokat, és egy speciális eszközzel nyitja meg őket. A torok vizsgálata kötelező - a gyermeknek lenyelni kell - miközben a lágy szájpadlás mozog, és az adenoidok enyhén rezegnek. Gyakran elvégzik a torok hátsó (belső) vizsgálatát egy speciális tükör segítségével, azonban sok gyermek emetikus reflexet alakít ki. Az egyik legmodernebb és informatívabb módja annak, hogy gyermeke vagy páciense adenoidjait endoszkóppal használják. Az adenoidok vizuálisan jelennek meg a képernyőn, látni fogják a méretüket, pontosan meghatározhatják a betegség fejlődési fokát, és megvizsgálhatják a felszínen lévő nyálka és vér, ha van ilyen.
A mandulák növelése három szakaszban van. Az adenoidok első szakasza - nem több, mint egyharmaddal blokkolják az orrjáratot, a gyermek csak ébrenlét közben lélegezhet, miközben vízszintes helyzetben lélegzik. A második fokozat - a légzés több mint fele blokkolva van, a gyermek  nehezen lélegzik a nap folyamán, és egyáltalán nem lélegzik az orrával. Az utolsó, harmadik szakasz - az orr-légzés teljes vagy majdnem teljes hiánya. A gyermek hosszú távú tartózkodása a harmadik szakaszban - az adenoidok eltávolításának jelzése.

Adenoidok gyógyszeres kezelése

Az adenoidok elleni küzdelemben a legfontosabb dolog az orvosi rendelvények fokozatos és beteg beteljesítése. Az adenoidok első és második fokának növekedésével teljesen lehetséges megbirkózni a betegséggel, még akkor is, ha ez a betegség krónikus folyamata.

Ha az adenoidok egy másik betegség hátterében megnőnek, akkor az összes kezelés a fő betegség elleni küzdelemre csökken, ebben az esetben az adenoidok gyorsan visszatérnek a normális állapotba. Például a mononukleózis esetén az adenoidokat nagyon egyértelműen fejezik ki, a gyermek nem tud lélegezni az orron keresztül. De a betegség kezelése főként antibakteriális terápiával, ebben az esetben a penicillin csoporttal történik. Az akut és krónikus adenoiditis más esetekben a következő gyógyszereket lehet használni az orr légzésének megnyitására.
  1. Antihisztaminok. Mindenképpen szükségük van rá, és nemcsak az allergiákra. Az antihisztamin gyógyszerek 20-30% -kal enyhítik a nyálkahártya és mandulák duzzanatát, lehetővé teszik, hogy a gyermek lélegezzen egy kis orrát. Tudod adni a babának, amit otthon, természetesen, miközben megtartod az adagot - lehet Zyrtek, Zodak, Suprastin, Lordes, Allergid, Fenistil stb.
  2. Az orr öblítése. A gyógyszertárakban speciális megoldások és spray-k vannak, amelyek leöblítik a felesleges nyálkákat az adenoidokból, baktériumokból, vírusokból és tökéletesen hidratálják a nyálkahártyát. Ezek közé tartozik az Aquamaris, Humer, Morimer. Kívánt esetben az öblítést egyszerű sós vízzel öblítheti.
  3. Dekongesztánsok. A használat megkönnyítése érdekében rendszerint spray-k vagy cseppek formájában kerülnek bemutatásra. Ezeket a gyógyszereket szükségszerűen kell használni, különösen lefekvés előtt. Sajnos, ezek nem használhatók több mint 5 napig. Emlékeztetni kell arra, hogy ezek az eszközök csak a tünetek enyhítésére szolgálnak - nincs terápiás hatása. A csecsemők csak a koruk drogjai számára elfogadhatóak. A hatékony vazokonstriktorok közül megkülönböztethető a Naphtyzinum, Sanorin, Rinazolin, stb.
  4. Hormonális cseppek és spray-k. Ez a kábítószer-csoport segít, ha mindenki más nem tud megbirkózni az orr súlyos duzzanataival. Fontos, hogy szigorúan vegye figyelembe az utasításokat - ezek addiktívak lehetnek. Az ilyen alapok közül megkülönböztethető a Nasonex, a Hydrocartisone, a Flix stb.
  5. Fertőtlenítőszereket. Ezek különösen akkor szükségesek, ha az adenoidok növekedése vírusos  vagy bakteriológiai jellegű. Közülük szeretném megemlíteni Protorgol, Sofradex, Albucid, Izofra stb.
A kimerült és szárított orrnyálkahártya esetében különböző olajokat használhat - például homoktövis. A növényi olaj alapú Pinosol nagyon hatékony gyógyszer. A különböző természetű sinusitis elleni küzdelemben használja a Sinupret-et cseppek vagy tabletták formájában. Ez egy hatékony gyógynövénykészítmény is, amelyet még a kisgyermekeknek is lehet adni. Immunomodulátorok vagy vitaminok szükségesek a baba általános állapotának megerősítéséhez.

Hogyan lehetne másképpen gyógyítani az adenoidokat

Íme néhány hatékonyabb módszer az adenoidok leküzdésére, amelyek nem kapcsolódnak a gyógyszerek használatához.
  1. Győződjön meg róla, hogy az orr-torlódás elleni küzdelemben bevált házi orrcseppeket használ - ez az aloe, kalanchoe, hagyma és fokhagyma hígított lé. Az orrát sós vízzel öblítse ki fecskendővel, kis vízforralóval vagy egyszerűen csak egy orrlyukba.
  2. Nagyon hasznos belélegzés - porlasztóval vagy régi vágású, forró vízzel. Mivel a fő terápiás folyadék lehet fertőtlenítő készítmények, gyógynövények eltávolítása, csak sós víz. Célszerű elmagyarázni a gyermeknek, hogy az orrán keresztül kell lélegeznie.
  3. Ha van egy fizioterápiás terem a közelben, nagyon hasznos a különböző eljárásokkal való kezelés. Cső, lézerterápia, UHF, elektroforézis segít a megnövekedett adenoidok kezelésében.
  4. Próbálkozzon évente egyszer vagy kétszer, hogy vigye a gyermeket a tengerre vagy a hegyekre. Az éghajlatváltozás nagyon pozitív hatással van a gyermekek egészségére, hasonló diagnózissal. Hasznos kezelni a tűlevelű erdőkben található szanatóriumokban. Győződjön meg róla, hogy számos sóbarlangot látogató kurzuson megy keresztül.
  5. Keressen egy tapasztalt masszázsterapeutát, aki masszírozza a nyak területét és nyakát. Ez elősegíti a véráramlást az orrnyálkahártyára, és felgyorsítja az adenoidok reszorpciós folyamatát. A masszázs után nagyon hasznos a légzés.
  6. Győződjön meg róla, hogy erősíti a gyermek immunitását - szükség van arra, hogy megfelelő és egészséges táplálékot biztosítson neki, meg kell keményíteni a gyermeket, gyakrabban járni vele a szabadban, nedvesíteni és levegőztetni a szobát, stb. Győződjön meg róla, hogy azonnal kezeli a felső légzőszervek és a fogszuvasodás betegségeit - a gyulladás az adenoidok krónikus növekedéséhez vezethet.
Ne feledje, hogy a komplex terápiát csak orvos írja fel. A hatékony kezelés segítségével megszabadulhat az első és (kevésbé) a második fokú adenoiditisből. A harmadik fokozatot csak óvatosan kezelik, ha az adenoidok eltávolítására egyértelműen ellenjavallt. Más esetekben a harmadik és a második fokozat sebészeti beavatkozást igényel.

Adenoidok eltávolítása

Загрузка...
Sok szülő fél attól, hogy ez a művelet, és hiába. A modern berendezések lehetővé teszik az adrenoidok általános érzéstelenítés során történő eltávolítását, a gyermek ugyanazon a napon hazatér. Az adenoidok eltávolítása akkor jelezhető, ha a baba nem tud önállóan lélegezni az orron keresztül, ha a betegség gyakran a fülek szövődményeivel fejeződik be, ha a gyermek éjszaka megáll. Meg kell értenie, hogy ez az egyszerű művelet jelentősen javítja a gyermek életminőségét. Az adenoidokat nem távolítják el, ha a baba súlyos szívbetegséggel, vérrel, a kemény és lágy szájpadlás veleszületett rendellenességeivel rendelkezik. Az adenoidokat az influenza és a megfázás idején sem szabad eltávolítani, vagy a műtét utáni helyreállításkor karanténba helyezni a babát.
Az adenoidok komoly patológia, amely időben történő kezelést igényel. Ne hagyja figyelmen kívül az orr-torlódást egy gyermeknél. Az adenoidokkal való megfelelő terápiával teljesen megbirkózni lehet. De ha az adenoidok második vagy harmadik fokozata van - ne félj a művelettől, ez segít a gyermeknek normális életben élni. A legfontosabb dolog egy jó orvos megtalálása, akit bízhat a legfontosabb dologban - a baba egészségében.







Sajnos az adenoidok ma a 3-7 éves gyermekek egyik leggyakoribb problémája. Sőt, idővel a betegség előrehalad és egyre fiatalabb lesz. Ma, az adenoidok problémájával, minden második gyermek az otolaryngológushoz megy. És nem hiába - a kezelt idő megszabadul az adenoidoktól, és az elhanyagolt állapot valós problémákhoz vezethet, és jelentősen ronthatja a baba életminőségét. Ma arról fogunk beszélni, hogy mi az adenoidok, hogyan és miért jelenik meg, mit kell tennie, és vajon érdemes-e eltávolítani az adenoidokat egy gyermekből.

Mik azok az adenoidok

Az adenoidok nem szervek, ez az orrnyálkahártyában a nyirokszövet patológiás növekedésének a neve. A garat és az orr között van egy orrnyálkahártya mandula, amely a garatgyűrű része. A test egy formátlan anyag szivacs formájában. Az amygdala nagyon fontos funkciója - megvédi a garatot a különböző mikrobáktól, amelyek a levegőbe, élelmiszerbe és vízbe jutnak. Lymphocytákat termel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy egy személy immunitást képezzen. A megnagyobbodott mandulát adenoid hipertrófiának nevezik, és ha ez a test fontos része gyullad, az adenoiditis diagnosztizálódik. Általában az adenoidok egy másik betegség tünetei, de ez független krónikus problémává válhat, amely megakadályozza, hogy a gyermek normálisan éljen és lélegezzen. Az adenoidok általában 10 évesnél fiatalabb gyermekeknél jelentkeznek, az életkor szerint ez az amygdala mérete csökken, néha felnőtteknél teljesen eltűnik. De a gyermekek számára elengedhetetlen orgona, mert 5 évig a gyermek hatalmas számú vírus, baktérium, mikrobák szembesül - így alakul ki az immunitása.

Miért nő az adenoidok

Az orrnyálkahártya mandulájának növekedése és a nyirokszövet elszaporodása nagyon jellemző a megfázásra és különösen a vírusos megbetegedésekre. A légzőszervi légzőszervi fertőzésben szenvedő gyermek nem tud lélegezni az orron keresztül, de általában nem haladja meg a hetet. Milyen más esetekben nő az adenoidok száma, és miért nem csökken a szövetek hosszú ideig, próbáld megérteni.
  1. Gyakori megfázás. Ha a gyermek állandóan arra kényszerül, hogy érintkezzen a fertőzött emberekkel, gyakran megbetegszik, különösen kifejezett immunitás esetén. Ebben az esetben a manduláknak nincs ideje, hogy visszatérjenek a normál állapotba, állandóan duzzadt formában. Hasonló állapotot gyakran megfigyelnek az óvodába járó gyenge gyerekek.
  2. Fertőzés. Számos más fertőző betegség, többek között a tünetek, csak ilyen megnyilvánulásokkal rendelkezik - megnövekedett adenoidok. Ha a gyermek hirtelen megállt az orrával, de az orrról nincs mentesítés, meg kell vizsgálnia a babát egy kiütéshez, hogy ellenőrizze a hőmérsékletet. Adrenoidokat lehet növelni skarlátos, influenza, kanyaró, mononukleózis, diftéria, rubeola, köhögés stb.
  3. Allergia. A mandulák állandó jelenléte a megnagyobbodott és gyulladt állapotban az allergénnel való rendszeres érintkezést jelezheti. Ez azt jelenti, hogy az adenoidok a nyálkahártyák irritációjára válaszolnak. Bármi lehet allergén - élelmiszer, növénypor, por, állati szőr stb.
  4. Csökkent immunitás. Ha a gyermek gyenge, nem jár a friss levegőben, nincs egészséges és tápláló étrendje, ha állandóan krónikus és fertőző betegségekben szenved, az immunitása nagyon gyenge. A test védekezése is csökken, ha a gyermek száraz és forró levegőt lélegez, ha rossz környezetben él, ha a por körülveszi. Az édességek, tartósítószerek és mesterséges színek, ízek, az overeating gyakori használata nagyon káros a test állapotára.
  5. Komplikáció. Gyakran előfordul, hogy a gyermek hajlamos az adenoidok megjelenésére az anya különböző problémáinak következménye a baba terhességének ideje alatt. Ez magában foglalja az antibiotikumok, a magzati sérülések, az intrauterin hipoxia bevételét, erős gyógyszerek, gyógyszerek vagy alkohol fogyasztását, különösen a terhesség korai szakaszában.
  6. Öröklődés. Néha a nyirokszövet szerkezete és a növekedés hajlama genetikailag beépül. Nevezetesen, a nyirokgyulladásnak nevezett patológia. Ez a pajzsmirigy normális működésének romlásához vezet - a gyermek lassúvá, apatikusnak, könnyen súlyt kap.
  7. Szoptatást. Régóta bebizonyosodott, hogy a gyermek legalább 6 hónapig szoptatott anyának sokkal erősebb immunitása van, a testben különböző patogének elleni antitestek képződnek.
Mindezek az okok okozhatják az adenoiditis előfordulását a gyermekeknél. De hogyan jelenik meg? Hogyan lehet időben felismerni a betegséget és elkezdeni a megfelelő kezelést?

Hogyan lehet megérteni, hogy a gyermeknek adenoidja van

Загрузка...
Íme néhány olyan jellegzetes tünet, amely a diagnózis kialakulását jelezheti.

  1. Először is, az az orron keresztül nem képes lélegezni. A gyermek kénytelen állandóan lélegezni a szájban, különösen alvás közben. Emiatt a csecsemő ajkait gyakran megszárítják, az ajkak finom bőrén megjelennek a kéreg és a sebek. Az álomban a baba állandóan nyitva tartja a száját, fejét mintha visszahúzná.
  2. A szájon keresztül történő légzés nagyon kényelmetlen folyamat, különösen akkor, ha a babát folyamatosan lélegezni kell. Emiatt a gyermeknek hangulati ingadozása van, rosszul érzi magát. Az oxigénhiány fejfájást, fáradtságot, álmosságot, étvágytalanságot okoz.
  3. Az orr-torlódás miatt a szoptatott csecsemők nem tudnak normálisan szopni a mellet vagy palackot - folyamatosan kell lélegezniük, gyakran a csecsemők fogynak.
  4. Nyilvánvaló okok miatt a gyermek nem szagol, a szagérzet csökken.
  5. Az orrban lévő akadály nem teszi lehetővé a gyermek számára, hogy normálisan aludjon - jellemző horkolás, szippantás, állandó levegő visszatartás, flinching, asztmás rohamok. A gyermek gyengén alszik, sírva folyamatosan felébred.
  6. Szájnyálkahártya, amikor a légzés megszárad, mert nem ilyen terhelésre szánják. Reggel a gyermeknek ugat köhögése van, amíg vízzel nem iszik.
  7. A gyermek hangja is megváltozik, elkezd nongositálni.
  8. Egy embernek szüksége van egy orrra a belélegzett levegő tisztításához és melegítéséhez. De mivel az orr zárva van, a levegő hideg és piszkos lesz a testbe. Ez a légzőszervek gyakori gyulladásához, a hörghuruthoz, a garatgyulladáshoz, a mandulagyulladáshoz stb. Vezet.
  9. A gyulladt mandula jelentős növekedéssel zárja nemcsak az orrjáratokat, hanem az orrnyálkahártya és a fülüreg közötti átjutást is. Emiatt gyakori a fülgyulladás, a fájdalom és a felvétel a fülben, gyakran a betegség hosszú lefolyása halláskárosodáshoz vezet.
  10. Az akut adenoiditis leggyakrabban a hideg hátterében fordul elő, magas lázzal jár és a nyálkahártya áramlását az orrból.
A betegség diagnosztizálásához először az orvoshoz kell fordulni. Megvizsgálja az orrjáratokat, és egy speciális eszközzel nyitja meg őket. A torok vizsgálata kötelező - a gyermeknek lenyelni kell - miközben a lágy szájpadlás mozog, és az adenoidok enyhén rezegnek. Gyakran elvégzik a torok hátsó (belső) vizsgálatát egy speciális tükör segítségével, azonban sok gyermek emetikus reflexet alakít ki. Az egyik legmodernebb és informatívabb módja annak, hogy gyermeke vagy páciense adenoidjait endoszkóppal használják. Az adenoidok vizuálisan jelennek meg a képernyőn, látni fogják a méretüket, pontosan meghatározhatják a betegség fejlődési fokát, és megvizsgálhatják a felszínen lévő nyálka és vér, ha van ilyen.
A mandulák növelése három szakaszban van. Az adenoidok első szakasza - nem több, mint egyharmaddal blokkolják az orrjáratot, a gyermek csak ébrenlét közben lélegezhet, miközben vízszintes helyzetben lélegzik. A második fokozat - a légzés több mint fele blokkolva van, a gyermek nehezen lélegzik a nap folyamán, és egyáltalán nem lélegzik az orrával. Az utolsó, harmadik szakasz - az orr-légzés teljes vagy majdnem teljes hiánya. A gyermek hosszú távú tartózkodása a harmadik szakaszban - az adenoidok eltávolításának jelzése.

Adenoidok gyógyszeres kezelése

Az adenoidok elleni küzdelemben a legfontosabb dolog az orvosi rendelvények fokozatos és beteg beteljesítése. Az adenoidok első és második fokának növekedésével teljesen lehetséges megbirkózni a betegséggel, még akkor is, ha ez a betegség krónikus folyamata.

Ha az adenoidok egy másik betegség hátterében megnőnek, akkor az összes kezelés a fő betegség elleni küzdelemre csökken, ebben az esetben az adenoidok gyorsan visszatérnek a normális állapotba. Például a mononukleózis esetén az adenoidokat nagyon egyértelműen fejezik ki, a gyermek nem tud lélegezni az orron keresztül. De a betegség kezelése főként antibakteriális terápiával, ebben az esetben a penicillin csoporttal történik. Az akut és krónikus adenoiditis más esetekben a következő gyógyszereket lehet használni az orr légzésének megnyitására.
  1. Antihisztaminok. Mindenképpen szükségük van rá, és nemcsak az allergiákra. Az antihisztamin gyógyszerek 20-30% -kal enyhítik a nyálkahártya és mandulák duzzanatát, lehetővé teszik, hogy a gyermek lélegezzen egy kis orrát. Tudod adni a babának, amit otthon, természetesen, miközben megtartod az adagot - lehet Zyrtek, Zodak, Suprastin, Lordes, Allergid, Fenistil stb.
  2. Az orr öblítése. A gyógyszertárakban speciális megoldások és spray-k vannak, amelyek leöblítik a felesleges nyálkákat az adenoidokból, baktériumokból, vírusokból és tökéletesen hidratálják a nyálkahártyát. Ezek közé tartozik az Aquamaris, Humer, Morimer. Kívánt esetben az öblítést egyszerű sós vízzel öblítheti.
  3. Dekongesztánsok. A használat megkönnyítése érdekében rendszerint spray-k vagy cseppek formájában kerülnek bemutatásra. Ezeket a gyógyszereket szükségszerűen kell használni, különösen lefekvés előtt. Sajnos, ezek nem használhatók több mint 5 napig. Emlékeztetni kell arra, hogy ezek az eszközök csak a tünetek enyhítésére szolgálnak - nincs terápiás hatása. A csecsemők csak a koruk drogjai számára elfogadhatóak. A hatékony vazokonstriktorok közül megkülönböztethető a Naphtyzinum, Sanorin, Rinazolin, stb.
  4. Hormonális cseppek és spray-k. Ez a kábítószer-csoport segít, ha mindenki más nem tud megbirkózni az orr súlyos duzzanataival. Fontos, hogy szigorúan vegye figyelembe az utasításokat - ezek addiktívak lehetnek. Az ilyen alapok közül megkülönböztethető a Nasonex, a Hydrocartisone, a Flix stb.
  5. Fertőtlenítőszereket. Ezek különösen akkor szükségesek, ha az adenoidok növekedése vírusos vagy bakteriológiai jellegű. Közülük szeretném megemlíteni Protorgol, Sofradex, Albucid, Izofra stb.
A kimerült és szárított orrnyálkahártya esetében különböző olajokat használhat - például homoktövis. A növényi olaj alapú Pinosol nagyon hatékony gyógyszer. A különböző természetű sinusitis elleni küzdelemben használja a Sinupret-et cseppek vagy tabletták formájában. Ez egy hatékony gyógynövénykészítmény is, amelyet még a kisgyermekeknek is lehet adni. Immunomodulátorok vagy vitaminok szükségesek a baba általános állapotának megerősítéséhez.

Hogyan lehetne másképpen gyógyítani az adenoidokat

Íme néhány hatékonyabb módszer az adenoidok leküzdésére, amelyek nem kapcsolódnak a gyógyszerek használatához.
  1. Győződjön meg róla, hogy az orr-torlódás elleni küzdelemben bevált házi orrcseppeket használ - ez az aloe, kalanchoe, hagyma és fokhagyma hígított lé. Az orrát sós vízzel öblítse ki fecskendővel, kis vízforralóval vagy egyszerűen csak egy orrlyukba.
  2. Nagyon hasznos belélegzés - porlasztóval vagy régi vágású, forró vízzel. Mivel a fő terápiás folyadék lehet fertőtlenítő készítmények, gyógynövények eltávolítása, csak sós víz. Célszerű elmagyarázni a gyermeknek, hogy az orrán keresztül kell lélegeznie.
  3. Ha van egy fizioterápiás terem a közelben, nagyon hasznos a különböző eljárásokkal való kezelés. Cső, lézerterápia, UHF, elektroforézis segít a megnövekedett adenoidok kezelésében.
  4. Próbálkozzon évente egyszer vagy kétszer, hogy vigye a gyermeket a tengerre vagy a hegyekre. Az éghajlatváltozás nagyon pozitív hatással van a gyermekek egészségére, hasonló diagnózissal. Hasznos kezelni a tűlevelű erdőkben található szanatóriumokban. Győződjön meg róla, hogy számos sóbarlangot látogató kurzuson megy keresztül.
  5. Keressen egy tapasztalt masszázsterapeutát, aki masszírozza a nyak területét és nyakát. Ez elősegíti a véráramlást az orrnyálkahártyára, és felgyorsítja az adenoidok reszorpciós folyamatát. A masszázs után nagyon hasznos a légzés.
  6. Győződjön meg róla, hogy erősíti a gyermek immunitását - szükség van arra, hogy megfelelő és egészséges táplálékot biztosítson neki, meg kell keményíteni a gyermeket, gyakrabban járni vele a szabadban, nedvesíteni és levegőztetni a szobát, stb. Győződjön meg róla, hogy azonnal kezeli a felső légzőszervek és a fogszuvasodás betegségeit - a gyulladás az adenoidok krónikus növekedéséhez vezethet.
Ne feledje, hogy a komplex terápiát csak orvos írja fel. A hatékony kezelés segítségével megszabadulhat az első és (kevésbé) a második fokú adenoiditisből. A harmadik fokozatot csak óvatosan kezelik, ha az adenoidok eltávolítására egyértelműen ellenjavallt. Más esetekben a harmadik és a második fokozat sebészeti beavatkozást igényel.

Adenoidok eltávolítása

Загрузка...
Sok szülő fél attól, hogy ez a művelet, és hiába. A modern berendezések lehetővé teszik az adrenoidok általános érzéstelenítés során történő eltávolítását, a gyermek ugyanazon a napon hazatér. Az adenoidok eltávolítása akkor jelezhető, ha a baba nem tud önállóan lélegezni az orron keresztül, ha a betegség gyakran a fülek szövődményeivel fejeződik be, ha a gyermek éjszaka megáll. Meg kell értenie, hogy ez az egyszerű művelet jelentősen javítja a gyermek életminőségét. Az adenoidokat nem távolítják el, ha a baba súlyos szívbetegséggel, vérrel, a kemény és lágy szájpadlás veleszületett rendellenességeivel rendelkezik. Az adenoidokat az influenza és a megfázás idején sem szabad eltávolítani, vagy a műtét utáni helyreállításkor karanténba helyezni a babát.
Az adenoidok komoly patológia, amely időben történő kezelést igényel. Ne hagyja figyelmen kívül az orr-torlódást egy gyermeknél. Az adenoidokkal való megfelelő terápiával teljesen megbirkózni lehet. De ha az adenoidok második vagy harmadik fokozata van - ne félj a művelettől, ez segít a gyermeknek normális életben élni. A legfontosabb dolog egy jó orvos megtalálása, akit bízhat a legfontosabb dologban - a baba egészségében.




#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése