Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2012. november 4., vasárnap

CSECSEMŐKORI VíZSÉRV

Here vízsérv


A here vízsérv (hydrocele) nem más, mint a herét körülvevő burkok közötti rés szövetközi folyadékkal történő feltöltődése.Keletkezése után lassan, folyamatosan növekszik, és zavaró méreteivel okoz panaszokat.
A fiúcsecsemők 10 százalékánál fordul elő születéskor, de ezek legtöbbje kezelés nélkül elmúlik az első életév során. Ugyanakkor felnőtteknél is bármely életkorban kialakulhat a mellékherék (esetlegesen nemi úton terjedő betegségek által kialakult) gyulladása, vagy a herezacskó sérülése következtében. A here vízsérv általában nem fájdalmas, és ilyenkor különösebb kezelésre sincs szükség.
Cikkünk a hirdetés után folytatódik
A here vízsérv egyetlen tünete az egyik vagy mindkét herezacskó feszes, fájdalmatlan duzzanata, mely nagyra növekedve mérete és súlya miatt akár a mozgást is akadályozhatja.  Kisebb térfogatú folyadék esetén a herezacskó ráncainak elsimulása utalhat vízsérvre, azonban ökölnyire, sőt akár a mozgást akadályozó mértékűre is duzzadhat a herezacskó.
Fontos, hogy bármiféle hereduzzanat észlelésekor azonnal forduljon urológus szakorvoshoz!
Gyermekek esetében általában az első életév során eltűnik a hydrocele, ha mégsem, keresse fel egy kontrollvizsgálatra az orvost!

Komplikációk

A here vízsérv általában fájdalommentes, nem veszélyes, és nem befolyásolja a megtermékenyítő képességet. Ugyanakkor összefüggésbe hozható olyan egyéb here betegségekkel, melyek komolyabb komplikációkat okozhatnak:
  • gyulladás, tumor – mindkettő csökkentheti a spermiumok mennyiségét és minőségét;
  • lágyéksérv - a hasfal lágyéki területének egy gyenge pontján, az úgynevezett sérvkapun a hashártya kesztyűujjszerű kitüremkedésébe, a sérvtömlőbe zsigerek (sérvtartalom) nyomulnak ki a hasüregből. A sérvtömlő akár a herezacskóba is lenyúlhat. 

A vízsérv kezelése

Ultrahangvizsgálattal jól elkülöníthető a többi herezacskó-megnagyobbodással járó betegségtől, így a gyulladásoktól, a daganatoktól és a heresérvtől. A here vízsérv kezelésére akkor van szükség, ha mérete miatt már kellemetlenségeket okoz.
A kezelés lehet:


A folyadék tűvel való leszívása – Ezt a kezelési módszert csak ritkán alkalmazzák, és ilyenkor mindig javasolt a hereburkokat összeragasztó, speciális gyógyszer beadása is, különben a folyadék hamarosan újratermelődik, és a vízsérv kiújul. Legtöbb esetben ez csak átmeneti megoldás, ráadásul az eljárás fertőzéssel , és herefájdalommal is járhat.
Műtét – A műtéti kezelés ritkán válik elkerülhetővé, mert a megnövekedett vízsérv ha hosszú ideig gyakorol nyomást a herékre, az befolyásolhatja a spermiumképződést is. Ilyenkor a folyadékot leeresztik, a tágult hereburkot eltávolítják.
A műtétet követő első héten tartózkodni kell a fizikai megterheléstől, illetve ajánlatos herekötő viselése. Jeges borogatás segít a műtét utáni duzzanat és  fájdalom csökkentésében. Az átlagos gyógyulási idő 3-4 hét. #1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése