Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 5., szombat

A GYERMEKEK ÉS A PÉNZ-PÉNZÜGYI NEVELÉS ÓVODÁS ÉS ISKOLÁSKORBAN

A gyerekek és a pénz – pénzügyi nevelés óvodás és kisiskolás korban



 Úgy látszik, gyermeked nem érti, hogy bármennyire is szereted őt, nem tudsz megvenni neki mindent. 

Soha nincs túl korán, hogy megtanítsd gyermekednek mi a pénz.
A legmegfelelőbb időszak egy gyermek életében, hogy a pénzről tanuljon az óvodás és kisiskolás kor, mivel ebben a periódusban ismerkedik meg a számokkal, az összeadással és kivonással.
Ahogy a gyerekek nőnek, úgy kezdenek el döntéseket hozni pénzügyekben, mint például hogyan lehet spórolni, vagy hogyan költsék el zsebpénzüket.
Íme 10 ravasz ötlet arra, hogy megtanítsd gyermeked a pénz helyes értékelésére és annak használatára:

1. Játsszatok olyan játékokat, amelyek kapcsolódnak a pénzügyekhez! Például a Monopoly vagy a Gazdálkodj okosan! társasjátékok szórakoztató módja lehet a pénz kezelésének tanulására, ráadásul együtt játszhat az egész család. Hagyd a gyereket, hogy bontakozzon ki a játék folyamán!
2. Vidd magaddal gyermekedet vásárolni! Beiktathatod a mindennapi vásárlásokba az addig tanultakat. Közöld gyermekeddel, hogy milyen összeg van szánva a vásárlásra, és kezdeményezz egy játékot, amiben megpróbáltok a vásárlásra szánt összegből kevesebbel kijönni. Válasszátok ki együtt a kedvezményeket ajánló áruházakból, hogy melyik a nektek megfelelő. Ha gyermeked 9-10 éves, akkor vehet magához egy számológépet, amivel segíthet neked a bevásárlásnál.
3. Adj neki zsebpénzt! Iskoláskortól kezdve a gyerekek sok házi munkát el tudnak végezni. Akár fizetsz neki ezekért a feladatokért, akár nem, vagy ha csak zsebpénzt is adsz neki, kezdd el fejleszteni készségét saját pénze kezeléséhez.
4. Ösztönözd a spórlásra! Használhatsz erre egy jópofa perselyt vagy pénztárcát, amit együtt választottatok ki. A lényeg az, hogy együtt döntsetek arról, hogy hol tartsa a gyermek a spórolt pénzét. Egyes szakértők azt sugallják, hogy a gyermek három különböző perselybe tegye a pénzét: egyet a spórolt pénznek szánjon, egyet a költségekre, a harmadikat pedig jótékonysági célokra. Ezután eldönthetitek, hogy milyen módon legyen elosztva a pénz a három perselyben.
5. Vidd magaddal a bankba! Menjetek együtt a bankba és nyissatok számlát. Magyarázd meg neki, hogy a pénze a bankban többet érhet egy idő után.
6. Tanítsd meg arra, hogyan beszéljen a pénzről! Számos gyermek megkérdezi, hogy mennyit keresnek a felnőttek. Legtöbbször ezek ártatlan kérdések. Az iskolás korban lévő gyerekek nagyon kíváncsiak arra, hogy mennyibe került például valakinek a háza, vagy mennyi a másiknak a fizetése. Viszont legtöbb esetben fogalmuk sincs ezeknek az összegeknek a jelentőségéről. Óvatosan magyarázd el gyermekednek, hogy nem illik senkitől sem megkérdezni, hogy mennyit keres, vagy mennyit költ bizonyos dolgokra.
7. Csökkentsd a tévé előtt töltött idejét! A gyerekek nagyon rövid idő alatt befolyásolhatók reklámok által. A felnőtteknek is sokszor gondot okznak ezek a befolyások, akkor mit várhatsz egy 5 vagy 10 éves gyermektől? Hogyan kérheted tőlük, hogy ellen tudjanak állni egy reklámban bemutatott játéknak vagy gyermekújságnak?
8. Magyarázd el neki, hogy mi a bankkártya és mi a bankautomata! Az iskolások gondolhatják azt, hogy a pénz a bankautomatából jön, és bármit megvehetnek a bankkártyával. Még a nagyobb gyerekek is nehezen értik meg, mit jelent bankkártyát használni és hogy a kártyával való fizetések sokszor kamatot is vonnak maguk után.
9. Légy jó példa! Nagyban számít az, hogy te mit csinálsz. Soha ne hazudj párodnak a költségeket illetően. Helyezd a költségeket mindig egy bizonyos összefüggésbe, megmagyarázva, hogy a pénz nem teszi mindig boldoggá az embereket. Tanítsd meg gyermekednek, hogy vannak sokkal értékesebb dolgok a pénznél, mint például az együtt eltöltött idő, ami nem kerül semmibe.
10. Tanítsd meg, mit jelent adakozni! Egyetlenegy lecke sem lehet teljes a pénzről, ha nincs benne szó az adakozásról is. Tanítsd meg gyermekedet, hogy nézzen a pénzre más perspektívából is, rámutatva, hogy sok más dolog van a világon, aminek nagyobb az értéke. Ilyen például a szeretet. 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése