Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 11., péntek

GYERMEKKORI GASTROENTERITIS

GYERMEKKORI GASTROENTERITIS
(gyomor-bélhurut)

A gastroenteritis az emésztőtraktust érintő kórokozó által kiváltott fertőző betegség. A gyomor- és bélnyálkahártya változó mértékű és kiterjedésű károsodása révén hasmenést, gyakran hányást is okoz.A hasmenés a megszokottól eltérő állagú ( híg, vizes, nyálkás, gennyes, véres ) széklet ürítését jelenti napi 3-nál több alkalommal.
A heveny légúti megbetegedések után a gastroenteritis a második leggyakoribb fertőző gyermekbetegség.5 éves kor alatt általában évente 1-2 alkalommal fordult elő, 2 éves kor alatt a gyermekek még fogékonyabbak.
A hasmenések nagy része jó gyógyhajlamot mutat, 3 -5 nap alatt megszűnik, de előfordulhat, hogy akár 14-30 napig is tart.
Az acut hasmenéseket okozhatják vírusok ( pl. Rotavírus, Calicivírus, Astrovírus, Adenovírus ) és baktériumok ( pl. Salmonella,Dysenteria, Campylobacter jejuni, E. Coli ).
A hasmenések 80 %-a vírusos eredetű. Ilyenkor a széklet vizes, ezért nagy a folyadék veszteség. A gyógyhajlam jó, folyadékterápiára gyorsan javul, a szövődmények ritkák.
A baktériumok a bélfal mélyebb rétegeibe hatolva gyulladást és a nyálkahártya károsodást hoznak létre, ezért az általuk okozott hasmenésben a széklet véres, gennyes lehet.
Leggyakoribb veszélye a kiszáradás, mely különösen a kis gyermekeket, csecsemőket, s az időseket veszélyezteti, hisz élettani okokon túl kiszolgáltatottak az őket ellátó személyzet éberségének is. Csecsemőkorban nem ritka az igen magas, nehezen csillapítható láz, akár lázgörcs is előfordulhat.
A kórokozó a szervezetbe többféle úton juthatnak be. Cseppfertőzéssel, fertőzött élelmiszerekkel konyhatechnikai hibák miatt ( pl. nem megfelelő hőkezelés, mosatlanság ), de terjedhetnek emberről emberre is ( mosatlan kéz közvetítésével, cseppfertőzzéssel ) .
Tünetek: hasmenés, hányás, láz, hasi fájdalom, és a kiszáradás tünetei ( szomjúságérzés, testsúlycsökkenés, ingerlékenység vagy bágyadtság, sápadt-szürkés bőrszín, száraz nyelv, aceton szagú lehelet, a kutacs besüppedése, a vizeletmennyiség csökkenése, szapora pulzus, láz ).
A kórokozó kimutatása csak válogatott esetekben szükséges. Ha a klinikai kép súlyos, ha a széklet véres, nyálkás, gennyes, ha a hasmenés elhúzódó vagy visszatérő, ha antibiotikum kezelés után lép fel, ill. ha a beteg immunhiányos.
A gyomor-bélhurut kezelésében legfontosabb a kiszáradás megelőzése, folyadékpótással (rehidrálás). Emellett a kezelésben szerepe lehet a diétának, probiotikumoknak, antibiotikumoknak, hányáscsillapítoknak, adszorbenseknek.
1. A rehidráló kezelés az elvesztett folyadék és elektrolit pótlását jelenti, nemzetközi ajánlásoknak megfelelő orális rehidráló folyadékkal ( ORF ).
A forgalomban levő készítmények: Normolyt, RES 55, Sodioral, Humana Elektrolyt.
A hiányt lehetőleg 3-4 óra alatt kell pótolni. A további folyadékvesztés pótlására szintén ORF javasolt. A gyümölcslé, szénsavas üdítő, tea magas cukortartalma és alacsony só tartalma miatt önmagában nem megfelelő!
2. Fontos tudni, hogy az ORF azonban csak a dehidrációt szünteti meg, de a hasmenést nem állítja meg!
3. A korábbi gyakorlattal ellentétben a hasmenés kezelésére diéta csak rövid ideig szükséges,
ekkor is csak a zsíros, puffasztó ételek kerülését javasoljuk...
4. Antibiotikum csak ritkán szükséges:
Újszülöttkorban és fiatal csecsemőkorban , bizonyos alapbetegségek esetén , illetve akikben szívbillentyűhiba, műbillentyű, ér-vagy orthopediai prothesisek található, ill. olyan kórokozó esetén, amelynek spontán eltünése valószínűtlen ( Giardia ).
Felesleges az antibiotikum adása vírusenteritisekben, salmonellosisban ( a korábban felsorolt esetek kivételével ), bármely bakteriális kórokozó esetén, ha a kórlefolyás enyhe, étel mérgezések, étel fertőzések esetén, átmeneti tünetmentes ürítés megszüntetésére, megelőzés céljából.
5. A probiotikumok a Bifidobaktérium és Lactobacillus csoportba tartozó, élő mikroorganizmusok, amelyek kedvező hatást gyakorolnak az ember egészségére.
Hasmenésben a betegség időtartamát lerövidítik, antibiotikus kezelés következtében kialakuló hasmenésben is jótékony hatásúak.
A forgalomban levő készítmények: Normaflore, Protexin-Restore, Bonolact Pro+biotikum,
Bonolact Pro+biotikum Junior, Probinul.
6. A hányáscsillapítók hatása csekély. A legártalmatlanabb a B6 vitamin, bár hatékonysága ebben a betegségcsoportban nem igazolt. Egyéb hányáscsillapítók a mellékhatásaik miatt gyermekkorban inkább kerülendők ( pl. Torecan ).
7. A bélmozgást lassító szerek (székletfogók) fertőző hasmenésben ellenjavaltak!!
8. A Smecta ( adszorbens ) szerkezetéből adódó nagy felülete révén a bélnyálkahártyát bevonva megköti a káros anyagokat és megakadályozza azok felszívódását, emellett segíti a bélnyálkahártya helyreállítását is. Alkalmazásával lerövidíthető a hasmenés időtartama.
Nem szívódik fel, nincs általános hatása, tehát minden életkorban alkalmazható.
A beteget akkor kell kórházba utalni, ha túl fiatal ( 2 hónaposnál fiatalabb a csecsemő ), ha a folyadékvesztés nagy ( testsúly 5%-nál nagyobb ), vagy a folyadékháztartás állapota bizonytalan, ha ingerlékeny, aluszékony, vagy ha az ORF kezelés nem megoldható, ill. ha azt a beteg nem tolerálja ( visszautasítja, hány ), vagy ha a hasmenés, hányás fokozódása miatt a kezelés hatástalan. Ilyen esetekben infúziós kezeléssel biztosítjuk a folyadék és sóbevitelt.
Amennyiben egyéb betegség lehetősége is felmerül, szintén indokolt a kórházi kezelés ( pl. sebészeti kórkép lehetősége ).

JÓ TANÁCSOK:

1. Kerüljék a találkozást hasmenős beteggel.
2. Hányás, hasmenés esetén különösen a kicsik és az ápolásra szoruló idősek esetén figyelni kell az elfogyasztott és az ürített folyadék mennyiségére, hisz ők az ápoló személyzetnek
kiszolgáltatottak.
3. Gyakran kis mennyiségű italt ( lehetőleg ORF), ételt adjunk. Ha ételt 1-2 napig nem nagyon fogad el, abból baj nem lesz, ha folyadékot viszont jól fogyaszt a beteg.
4. A megszokott tápszer, tehéntej elvonása nem szükséges.
5. Anyatejet fogyasztó csecsemő továbbra is szopjon !
6. A nagyobbaknak könnyen emészthető, ízletes, inkább folyékony, puha, bő folyadéktartalmú,zsír- és fűszerszegény étrend javasolt
. A beteg által kedvelt ételeket adjuk, esetleg kisebb mennyiségben, de gyakrabban.
7. Ha a hányás, hasmenés mennyisége meghaladja az elfogyasztott folyadék mennyiségét, forduljon orvoshoz.
8. Ha gyermeküknél akut gastroenteritis kezdődik, mérjék meg a súlyát, így nap mint nap lesz
mihez viszonyítaniuk, s könnyebben eldönthető a folyadékhiány mértéke.
9. Figyeljék, hogy nem kevesbedett-e meg jelentősen a vizelet mennyisége.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése