Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 3., csütörtök

SEGITSÉG,LOP TŐLEM A GYERMEKEM !!

Segitség , lop tőlem a gyerekem!


Rajtakapta gyermekét, hogy engedély nélkül pénzt vett el Öntől, esetleg az Ön bankkártyáját használja online rendelésekhez? Sajnos a düh, a csalódottság, és mindazok a vegyes érzések, melyeket ezek után a leleplezett akciók után érez, könnyen elronthatják a kapcsolatát a gyermekével. Íme néhány tipp szakértőinktől, hogyan kezelje a fennálló problémát.

 

Miért lop a kamasz?

Valószínűleg az alábbi kérdések forognak a fejében: “Az én hibám? Rosszul neveltem”?
Ez a probléma a legtöbb kamasznál csak időleges, idővel elmúlik.
Lehet, hogy a kamasz azért lop, mert ezt látja a többiektől is az iskolában, és nem akar “kimaradni a buliból”, így akar beilleszkedni. Az is lehet, hogy valamire vágyakozik (például “menő” ruhadarabra, kütyüre- így akarván beilleszkedni).
Valószínűleg Ön sem akarja megrémíteni a kamasz gyermekét. Számos olyan lépést tehet, amivel segíthet a fiatalnak megérteni a tette következményeit, illetve azt, hogy más szituációkban mi lehet ennek a szankciója.

Miért lopott?

Ha megtudja, vagy látja, hogy gyermeke pénzt vesz el Öntől, ne gondolja, hogy ez az Ön rossz nevelésének következménye!
Sok gyerek fel sem fogja teljesen, mit csinál, és az alábbiakkal nyugtatja magát: “Anya úgyse veszi észre”/“ Nem számít neki, ha csak ilyen kis összeget veszek el”/ “Nem baj, ha elveszem, úgyis adna...”
Üljön le a gyermekével és beszéljen vele! Az elvett pénzt azonnal kérje vissza, vagy ha a fiatal már vett valamit az összegből, vegye azt el. Magyarázza el neki a tettének súlyosságát, és azt is, hogy ”komoly” élethelyzetben ez milyen következményekkel járhat.
Sokakkal fordul elő, hogy a gyermekük lopott tőlük, vagy akár boltból, drogériákból. Soha ne hagyja, hogy a kamasz megtartsa az adott tárgyat! Vitesse vele vissza, és vegye rá, hogy kérjen elnézést. Fontos elmagyarázni gyermekének a pénz értékét. Ha elég nagy már, vegye rá, hogy dolgozzon, vagy esetleg segítsen be a szomszédoknak. Ha imseri a munka értékét, kevesebb az esély arra, hogy legközelebb is elveszi a pénzt.

Ha a gyerek az Ön bankkártyáját használja

A legtöbb online fizetésnél elegendő, ha tudjuk a kártyaszámot és a biztonsági kódot.
Egyes fiatalok játékokra (például internetes póker, egyéb szerencsejáték) költik az összeget, vagy divatos kiegészítőkre.
Ha úgy gondolja, hogy gyermeke használja az Ön kártyáját, akkor hívja fel a bankot, és változtassa meg a biztonsági kódot, vagy kérjen egy másik kártyát. A második lépés ismét a higgadt, de nem elnéző beszélgetés. Fontos, hogy elmondja gyermekének, hogy mennyit dolgozik, és hogy komoly bajban lesz, ha ezt nem veszi figyelembe akkor, amikor engedély nélkül veszi el a pénzt, vagy a kártyát. Továbbá ne engedje, hogy megtartsa a megvásárolt dolgot.

Drog is lehet a pakliban?

Számtalan szülő esik pánikba, amikor észreveszi, hogy nagy értékű tárgyak tűnnek el az otthonukból.
Ha úgy érzi, hogy fia vagy lánya drogozik, vagy valami más illegális dologban lehet benne, akkor figyeljen a többi árulkodó jelre is!
Ha fáradékony, ingerült, és nagy hangulatingadozásai vannak, akkor valószínűsíthető, hogy valamilyen droggal került kapcsolatba. Ilyenkor jó ötlet lehet, ha felkeresünk egy pszichológust.
Fontos, hogy biztonságban érezze magát a saját házában. Folyamatosan tanítsa és hangoztassa gyermekének, hogy a lopás, illetve a kérdezés nélküli pénzelvétel, kártyahasználat miért nem jó, és mik lehetnek a következményei. Fontos megértetni a fiatallal, hogy a lopással nem csak pénzt vesz el, hanem az Ön bizalmát is csonkítja ezzel.

Ha továbbra is eltűnik a pénz

Ha ezek után is lopáson kapja a gyermekét, vagy észreveszi, hogy eltűnik a pénze, akkor minden bizonnyal a kamasznak komolyabb segítségre van szüksége, hogy kiderítsék, mi rejlik a probléma mélyén. Rengeteg jó szakorvos, pszichológus segíthet, ám addig is próbálja elrejteni a tárcáját, és a kártyáit olyan helyre, ahol a kamasz nem bukkan rá. Ezzel talán megelőzheti a bajt.
Fontos, hogy a gyermekével ne azt éreztesse, hogy ő semmirekellő ember. Ahelyett, hogy azt mondja neki, hogy “Rossz voltál, már megint nem tudsz viselkedni” mondja azt, hogy “Tudom, hogy nem könnyű, de szeretnék segíteni”. Ezzel a módszerrel a kamasznak is újra esélye nyílik arra, hogy megváltozzon, és nem veszti el teljesen az önbizalmát.

Ha nem vallja be a lopást

Sok szülő gyanúsítja a gyerekét lopással, és az esetek 90%-ában a gyerek elutasítja a vádakat. Csak akkor beszéljen a gyermekével, ha biztosan tudja, hogy eltűnt a pénze. Maradjon nyugodt, ne kiabáljon! Például “Láttam, hogy használtad a kártyámat, hogy letölts pár számot”.
 Ha a gyerek továbbra is tagadja a lopást, nincs értelme veszekedni. Magyarázza el neki a tettének súlyosságát, de ne kezdjen vitába, és ne gyanúsítgassa. Az is megtörténhet, hogy Ön csak elfelejtkezett egy apróbb összegről, amit kivett a pénztárcájából.

Megelőzés

A beszélgetéseik alkalmával kérdezze meg a kamaszt, hogy mire lenne szüksége, miért kell a pénz. Beszéljék át közösen, hogy érdemes-e megvenni az adott dolgot vagy sem. Nem kell minden ruhadarabot, vagy új sportcipőt megvásárolni, de időnként nem árt odafigyelni, hogy éppen mit szeretne a gyerek. Beszéljék meg, mennyivel járul hozzá a gyerek a vásárláshoz: esetleg Ön megelőlegezheti neki az összeget, amit később a kamasz ledolgozhat, vagy részletekben törleszthet a zsebpénzéből/fizetéséből. Így elkerülhető a lopás.
(www.empoweringparents.com)


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése