Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 20., vasárnap

Mi a teendő, amikor gyermeked félbeszakít beszélgetés közben?

Mi a teendő, amikor gyermeked félbeszakít beszélgetés közben? Amikor egy kisgyerek félbeszszakít beszélgetés közben, többnyire azért történik, mert annyira koncentrál az ő kis dolgaikra és mondanivalójára, hogy észre sem veszi, hogy te épp elfoglalt vagy.
A gyermekek jó modora életük első éveiben alakul ki. Akár telefonon, számítógépen vagy élőben beszélgetsz, igazán frusztráló lehet, hogy állandóan meg légy szakítva egy gyermek által. Meglepő módon ők azért csinálják mindezt, mert ilyenkor választ is kapnak a felnőttek részéről. Megszokták, hogy válaszolsz nekik, abbahagyva, amit épp csinálsz – minden alkalommal, mikor erre kérnek.
A kisgyerekek könnyen megtanulják, hogyan tartsák tiszteletben mások szükségleteit és ne vágjanak a beszélgetés közbe. Néhány egyszerű szabály betartásával és példamutatással hamar megérti, hogy mikor szakíthatja félbe a felnőttek beszélgetéseit.

 Hozz fel példákat arra, amikor megszakíthat a beszélgetésben! 
Beszéld meg vele azokat a helyzeteket, amikor szükség van arra, hogy megszakítsák a felnőttek beszédeit. Ilyen eset például, ha valaki áll az ajtóban vagy ha valaki megsérült a házban.
 Tanítsd jó modorra! Tanítsd meg a gyermeket arra, hogy várja ki, míg szünet van a beszélgetések között és kérjen elnézépst, amiért beleszól a beszélgetésbe. Ha erre emlékezni fog, pozitívan felelj vissza neki. Ha a közbeszólása nem ok a sürgősségre és még várhat vele, add ezt a tudomására.
 Ne válaszolj a kérdéseire! Sok szülő veszekszik gyermekével, mert megszakítja a beszélgetéseit, de ugyanabban a pillanatban mégis válaszol kérdéseire. Ez  csak megerősíti a gyermek rossz szokását.
 Figyelj a saját modorodra! Néha a szülők annyira el vannak foglalva, hogy a gyerekeiknek a jó modort megtanítsák, hogy észre sem veszik, hogy milyen szemtelen stílusban válaszolnak vissza gyermekeiknek. Mutass jó példát gyermekednek!
 Jelezzetek egymásank! Tanítsd meg a gyermeket arra, hogy ha szeretne tőled valamit egy beszélgetés közepén, jó, ha közben feléd fordul. Tanítsd meg, hogy finoman szorítsa meg a kezed, jelezvén, hogy szeretne valamit és majd válaszként te is ugyanezt fogod vele tenni. Így tudtára adod, hogy megértetted és hamarosan válaszolni fogsz neki. Kezdetben, miután a kezét visszaszorítottad, gyorsan válaszolj. Később azonban meghosszabbíthatod ezt az időintervallumot, néha újból megszorítva a kezét, jelezvén, hogy emlékszel a kérdésére.
 Készíts különleges játékdobozt számára! Tölts meg számára egy külön dobozt játékokkal és akkor add oda neki, amikor te telefonon beszélgetsz vagy épp vendéged van. Variáld ezeket a játékokat és figyelj oda, hogy újdonság is legyen bennük, ne legyenek egyhangúak. Figyelj arra is, hogy a játék a beszélgetésed végéig eltartson.
 Tervezz! Mielőtt felhívnál valakit telefonon vagy beszélgetni kezdenél a vendégeddel, mondd el neki, mire számíthat: „Telefonálni fogok, és egy jó ideig tartani fog. Gyere, készítsünk össze játékokat az időre, ameddig én telefonon fogok beszélgetni.”
 Dicsérd meg, amikor megérdemli! A legkiválób tanítási mód az, ha elismered azokat a pillanatokat, amikor szépen és helyesen viselkedik. Dicsérd meg a jó modoráért, mert emlékezett, hogy kérjen elnézést mielőtt közbeszól, illetve hogy csak indokolt ok miatt szakított félbe.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése