Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 12., szombat

KAMASZODIK A GYERMEK

Kamaszodik a gyerek


Egyetlen anya vagy apa sem ússza meg a kamaszkor megpróbáltatásait. A kedves, aranyos kisfiúból egyszer csak morcos, hangos, indulatos kamasz lesz, aki mindenkinél jobban tud mindent, mindig szembeszáll a felnőttekkel, és a kis semmiségből hatalmas vitát rendez.
 A bájos leányka pedig túlérzékeny mimózává változik, nemcsak kiszámíthatatlan és lázadó lesz, hanem könnyen agresszívvá is válhat.
Ez lenne az én gyerekem?" - kérdezi ilyenkor riadtan a tanácstalan szülő. Pedig tudomásul kell venni, hogy ez az a bizonyos ?leválási" folyamat, amin ő maga is átesett, de talán erről már megfeledkezett: ilyenkor a kamasz tele van bizonytalansággal, félelemmel, s ez vetítődik a gyakori dühkitörésekbe. Ami eddig megszokott és jó volt, most a visszájára fordul.

Pedig tegnap született

A búcsú a gyermekkortól fájdalmas dolog mindkét részről, a meghittségből, a szeretetből minden ellenkezésbe csap át. A fékezhetetlen kamasz nemegyszer átlépi a szülői tolerancia határait. Minden, amit ebben a korban kipróbál - alkohol, drog, kimaradások otthonról és az iskolából, később az első szexuális élmények - az útkeresés egy-egy állomása, a köldökzsinór végleges elvágására tett kísérlet. 
Az apának, anyának nemcsak jó idegekkel, megértéssel, de kellő humorérzékkel kell ezt az időt átvészelni. Hogy mennyi ideig tart, az gyermekenként változó.
 S hogy pontosan hány éves korban jelentkezik, arra sincs általános recept. Ami biztos: megúszni nem lehet. 
Az olyan anya, aki szorosan magához akarja kötni a leányát és mártírarccal veszi tudomásul gyermeke önállósodási törekvéseit, bizony helytelenül jár el: tartós önvádat ültet el gyermekében.


Mivel jár a kamaszkor?

A kamaszkor korai szakaszában, már úgy tizenkét éves kor körül figyelemmel kell lenni arra, milyen testi-lelki változásokon megy át a kiskamasz. Szüleivel szemben újfajta érzésekkel viseltetik. Tizennégy éves kor táján a pubertáskor is új fázisba érkezik. Az egyre konokabbá és passzívabbá váló kamasz magában titkon megsiratja az elveszett biztonságot, a szülei melletti védettséget. Ekkor kezd szerephez jutni az alkohol, a dohányzás - esetleg a drog - és a feltétlen zenerajongás. A harmadik korszak a tizenötödik születésnap körül köszönt be. Ekkorra már az ?öregeket" is mintha jobban elviselné, az elszakadási törekvés mind reálisabb életcélokkal váltakozik.

Érdemes megfogadni

Dr. Stephan Lermer müncheni pszichológus - maga is gyakorló apa - tanácsaival igyekszik a döbbent szülőknek segíteni.
- Mindig arra kell koncentrálni, hogy ez átmeneti időszak.
S ha bármilyen kellemetlenséget is él át a szülő, ez a periódus döntő fontosságú a személyiségfejlődés szempontjából.
- Új szerepkör vár a lányos anyukákra is. Az okos anya megpróbál komolyan elbeszélgetni cseperedő lányával a problémáiról. A lányok számára is tanulási időszak ez, ekkor sajátítják el azokat a lényeges stratégiákat, amelyek felnőtt karakterük sajátosságait alakítják.
- A megértő szülőnek minden esetben ki kell jelölnie azt  határt, amit a kiskamasz hangerőben és durva hangnemben nem léphet át.
- Ajánlatos ilyenkor más, hasonló cipőben járó szülőkkel kicserélni a tapasztalatokat, s így felkészültebben szembenézni az új helyzettel.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése