Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 7., hétfő

A KISKAMASZOK MÁR MEGBECSÜLIK A PÉNZT

A kiskamaszok már megbecsülik a pénzt - érdemes-e pénzzel jutalmazni a félévi bizonyítványt?

 

Január közepe a félévi bizonyítvány osztás ideje, amikor a gyerekek és szüleik visszajelzést kapnak az eddigi iskolai teljesítményről. Minden szülő számára kihívás és egyben döntés is, hogy milyen elvárásokat támaszt a gyermeke elé, illetve milyen módon próbálja motiválni a jobb teljesítmény elérésére. Sok szülő pénzjutalommal honorálja a jó eredményeket, ez azonban csak akkor működik, ha a gyermek már elsajátította a pénzkezelés alapjait..


A szülői jutalom sok esetben pénz formájában jelenik meg egy kiugró teljesítmény esetén, így a kisiskolások már korán kapcsolatba kerülnek a fizetőeszközzel. Ezért nagyon fontos, hogy helyén tudják kezelni a pénzjutalmat: tisztában legyenek annak értékével és a pénzkezelés alapjaival.

A nevelési tanácsadó szerint ahhoz, hogy egy gyermek értse a pénz fogalmát és tudatosan kezelje azt, absztrakt gondolkodás szükséges, ami 8-10 éves korra alakul ki. Ekkortól lehet megengedni, hogy a gyermek önállóan kezelje a zsebpénzét.

„A tanulás lényege igazából nem a jó jegy megszerzése, hanem a személyiségfejlődés, a kíváncsiság kielégítése, a kompetencia megszerzése. Ezt veszítheti el a gyermek, ha nincs a helyén kezelve, miért és mennyi anyagi ellenszolgáltatás vagy jutalom jár” –

A pénz fogalmának magyarázatát, a tudatosságra nevelést korán el kell kezdeni. Ma már a technikai eszközök, okostelefonok, tabletek világában a gyermekek másra vágynak, mint tíz évvel ezelőtt.
Ráadásul egyre nagyobb nyomás hárul a szülőkre a gyerekek részéről, akik társaikhoz akarnak hasonlítani. Ezért fontos, hogy a szülők felállítsanak szabályokat, és tudatosan kezeljék a gyerekek pénz vagy vagyontárgyak iránti igényét.

.

Fontos tehát, hogy a gyermek „megdolgozzon” a pénzéért, de figyelembe kell venni az életkori adottságait, ezért nem érdemes fél éves, egy éves távlatnál hosszabb időben gondolkodni. Olyan megállapodást kössünk gyermekünkkel, amivel ennyi idő alatt elérheti az áhított dolgot.
 Lehet valamilyen eredményhez is kötni a jutalmazást, ám ne az legyen a kizárólagos cél. Például ha egy laptopra gyűjt gyermekünk, mondhatjuk neki azt, hogy egy évig gyűjtenie kell rá a zsebpénzét, és ha letette a nyelvvizsgát, akkor kiegészítjük úgy a pénzét, hogy megvehesse a kiszemelt laptopot.

Figyeljünk arra is, hogy egyszerre csak egy cél lebegjen a gyerek szeme előtt, és ne túl gyakran állítsunk fel neki újabb célokat.

A pszichológus szerint a gyermek belső érettségét jelzi, ha már van igénye a zsebpénzre, érzi a tervezés örömét, és felfogja az elvégzett munka – megszerzett pénz arányát.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése