Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 20., vasárnap

HÁZI PRAKTIKÁK CSIPÉSEK ELLEN

Házi praktikák csípések ellen - Elsősegély ecettel, citrommal, szódabikarbónával

A rovarcsípésekre egyéni érzékenységünktől függően reagálunk. Van, akinél csak enyhe panaszt okoznak, azonban különösen a gyermekek esetében találkozni súlyosabb válaszreakciókkal. A duzzanat, vörösség és viszketés kezelésére szerencsére számtalan házi praktika létezik.

Zümmögéstől a viszketésig
A nyári időszak talán legzavaróbb jelenségei közé tartoznak a szúnyog-, hangya-, méh- és darázscsípések. A normális reakció lehet helyi, vagyis viszketés, fájdalom, vörös duzzanat a csípés helye körül, illetve kiterjedt, a csípésen túlterjedő - például a bokán történő csípés esetén beduzzadhat az egész láb. Noha ez ijesztőnek látszik, ez is normális válasz.
Az általános reakciókat a méregben lévő toxinok okozzák. A csípés során a szervezetbe jutott méreganyagok ellen az immunrendszer védekezni kezd, ezért hisztamint szabadít fel. A kisgyermekek szervezete éppencsak ismerkedik az idegen anyagok legyőzésének folyamatával, ezért a felnőtteknél normális körülmények között néhány nap alatt megszűnő piros duzzanat náluk jóval tovább tarthat, és intenzívebben is jelentkezhet.

Házi praktikák a csípések kezelésére

Méh- és darázscsípés
A méh váladéka savas kémhatású, ezért a csípést lúgos folyadékkal jó bekenni, ehhez szódabikarbónát keverj el kis vízben. A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt savas oldattal, például citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni. Mindkét rovar okozta csípés esetén mosd le a bőrt langyos, szappanos vízzel, továbbá használhatsz antihisztamin, illetve lidokain tartalmú kenőcsöt és jeges borogatást is.
Hangyacsípés ellen
Alkalmazz gyenge lúgot, például szódabikarbóna-pasztát vagy híg ammóniát, hogy semlegesítsd a hangya által csípés közben kibocsátott hangyasavat.
Szúnyogcsípésre ecet
Nagyon jó házi gyógymód, ha enyhe ecetes vízzel mosod le a csípést - legjobb az almaecet erre a célra.  Ecetes borogatást  is tehetsz a  bőrre.
hirdetés

Mikor fordulj orvoshoz?
A lakosság közel 2%-a érintett rovarcsípés-, leggyakrabban méh- és darázsméreg-allergiában. A tünetek ez esetben egyértelműen különböznek a normális reakcióktól. Az allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a gyulladásos folyamatokban. Enyhe esetben "mindössze" az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel. Súlyos esetben szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, sokk alakulhat ki. Ezen tünetegyüttest anafilaxiának nevezzük. Kialakulása akár a csípést követő pár percben is megtörténhet. Ha 24 órán belül nem kezdődik el, akkor már azután sem kell tartani a jelentkezésétől.
Az allergia kimutatása vérből való ellenanyagszint meghatározásával történik, amit allergológus szakorvos végezhet. A kivizsgálás azért nagyon fontos, mert valódi allergia esetén a beteg folyamatos életveszélyben van. A kivizsgálás célja megállapítani, hogy valódi allergiáról van-e szó, és ha igen, akkor a túlérzékenység méh- vagy darázsméreggel szemben áll-e fenn. Aki az egyik rovar csípésére allergiás, az a másikéra legtöbbször nem az.
http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120116-szalka-darazscsipes-vagy-olomgolyobis-a-torokfajasrol-bovebben.htmlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110609-azonnali-elsosegely-csipesek-ellen-hatekony-hazi-praktikak.html http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110318-orakkal-a-diplomaoszto-utan-vesztette-el-a-labat-egy-bogarcsipes.html


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése