Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 29., kedd

ÓVJUK A GYERMEKEKET A KÖZUTI KÖZLEKEDÉSBEN

Óvjuk a gyermekeket a közúti közlekedésben 
Az egyre több gyermekbaleset hallatán felmerül a kérdés: természetes velejárója-e ez a motorizáció rohamos növekedésének? Aligha!
Ugyanis az esetek nagy többsége azt bizonyítja, hogy kellő gondossággal és a felnőttek fokozott felelősségérzete mellett a gyermektragédiák jelentős számát el lehetett volna, el lehetne kerülni. A közlekedésben elhunyt felnőtt esete igen szomorú, a gyermeké tragédia. Ez utóbbit legtöbb esetben a felnőtt okozza.
A közlekedésben résztvevő gyermekekkel kapcsolatban a gépjárművezetők feladatai és kötelességei bár jól ismertek, ennek ellenére még a mai napig nem vésődtek azok kellően valamennyiük tudatába.
 Márpedig a gyermekbalesetek elkerülése, megelőzése érdekében a gépjárművezetők közlekedését különös gondosság kell, hogy jellemezze az iskolák és játszóterek mellett való elhaladáskor, és minden olyan helyen, ahol gyermeki meggondolatlanságra számítani lehet. Mindenütt tehát, ahol fennáll annak a lehetősége, hogy az úttest közelében gyermekek tartózkodhatnak, akár játszadozhatnak, pajkoskodhatnak. Ahol gyermek tűnik fel az út mentén, a gépjármű sebességét a veszély lehetőségének fennállásáig a szükséges mértékben csökkentsük. Lakott területen áthaladva feltétlen gondoljunk mindvégig arra, hogy bármely pillanatban gyermek futhat  pl. labdája után  az útra. Nekünk, felnőtteknek tudnunk kell, hogy a gyermek ilyen irányú magatartása a játék hevéből adódóan természetes: a játszó gyermek érzelmi és indulati túltelítettsége folytán következik be.
A szülők is sokat tehetnek gyermekük testi épségének megóvása érdekében. Jártukban megismertethetik velük a veszélyes közlekedési helyeket, tudatosítva a gyermekben a lehetséges baleseti forrásokat. Az úton való átkelés, körültekintés a járda szélén, a zebrán történő áthaladás apróságnak tűnő dolgok, mégis rendkívül fontosak az esetleges tragédia elkerüléséhez. Mindennél fontosabb talán a személyes példamutatás, akár gyalog, akár járművel közlekedünk.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése