Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 22., kedd

ZSEBPÉNZÜGYEK-A GYERMEK ÉS A PÉNZ

Zsebpénzügyek: A gyerekek és a pénz


Anyagi helyzetünk, pénzügyi döntéseink egész életünkre hatással vannak, lehetőségeket és korlátokat teremtenek számunkra. Ezért az egészséges életmódra neveléshez hasonlóan fontos volna már gyerekkorban kialakítani a tudatos pénzügyi szemlélet alapjait.

Ha azt szeretnénk, hogy gyerekeink anyagi biztonságban éljenek, hogy képesek legyenek pénzügyileg is megalapozott döntéseket hozni, akkor még gyerekkorban meg kell tanítanunk őket arra, hol van a pénz helye világunkban és értékrendszerünkben.
 Az egészséges pénzhez való viszony kialakításában elsődleges a szülői példamutatás. Az iskolában nincs ilyen tantárgy, a magazinok, reklámok, filmek világa pedig hamis képet ad a pénzről, a gazdagságról. Felesleges vágyakat ébresztenek a fiatalokban, ugyanakkor a munka szinte soha nem jelenik meg pozitívumként ebben az álomvilágban.

Egy jól bevált módszer

A beosztást, a takarékosságot a gyakorlatban tanulja meg a legalaposabban egy gyerek.
 „Már kisiskoláskortól nagyon jó eszköznek tartom erre a célra a zsebpénzt  
– Fontos, hogy a beígért zsebpénzt nem lehet büntetésből megvonni, és nem szabad ellenőrizni a felhasználását. Hagyjuk, hogy tévedhessen a gyerek, lássan, tapasztalja meg az esetleges rossz döntések következményeit. Eleinte kisebb összeggel gazdálkodjon, majd fokozatosan egyre nagyobb pénzösszeget és felelősséget lehet rábízni.
Egy felsős már félrerakhat a zsebpénzéből, gyűjthet valamire, takarékoskodhat.”
A nagyobbak ismerkedhetnek az elektronikus pénzügyi világgal, lehet saját bankkártyájuk, vásárolhatnak mobiltelefonról, intézhetik a bankügyeiket az interneten keresztül. Nagyon fontos, hogy tudatában legyenek az ezzel járó veszélyeknek és saját felelősségüknek. Tizenhat éves kor fölött már nyári diákmunkát is vállalhatnak, később pedig a diákhitellel kapcsolatos ügyintézésben kérhetik a szakemberek segítségét.

A család anyagi ügyei

„Fontos, hogy a gyerekek egészen kicsi koruktól fogva tisztában legyenek a munka és a jövedelem jelentőségével –. – Már az óvodáskorúak is szembesülhetnek vele, hogy a pénz nem áll korlátlanul rendelkezésünkre.
A család anyagi erőforrásait, céljait, az ezért hozott áldozatokat, a kompromisszumokat pedig meg kell beszélni a gyerekekkel is – természetesen a saját életkoruknak megfelelő szinten.
 Fontos, hogy a gyerekek tudjanak az esetleges anyagi gondokról, de ne érezzék a létbizonytalanságot, ne érezzék veszélyben magukat.” A felső tagozatos iskolásokat be lehet avatni a családi költségvetés részleteibe, és a szülőknél alkalmazott módszerek hasznosak lehetnek a zsebpénz beosztásánál. Érdemes a gyerekekkel is megbeszélni a családot érintő fontos kérdések, döntések anyagi vonzatait, hogy tisztában legyenek azok súlyával.
Látni fogják, hogy meg kell tanulni a vágyak és szükségletek között fontossági sorrendet felállítani, hogy bizonyos dolgokra várni kell, másokról le kell tudni mondani. Ezek a beszélgetések alakíthatják a gyerekek későbbi vágyait, hiszen ha tudják, mennyit kell dolgozni egy márkás cipőért, egy autóért vagy a reklámban látott nyaralásért, reálisabb célokat tűzhetnek maguk elé. Aki szülőként természetesen viszonyul a lemondáshoz, nem merül bele az önsajnálatba, annak a gyereke is könnyebben veszi majd ezeket az akadályokat.
Minél korábban meg kell ismertetni a gyerekeket a munkával is. Vegyenek részt az otthoni házimunkában, legyen mindenkinek feladata a családban, segítsenek kifesteni a lakást, rendbe tenni a kertet, karbantartani a háztartási gépeket. Fontos lépés az önállóság felé vezető úton az első munkahely, az első fizetés. Ha csak lehet, már diákmunka keretében próbálják ki magukat a tizenévesek.

Tervezés hosszú távra

A saját jövőjüket érintő anyagi kérdéseket mindenképp beszéljük meg a nagyobb gyerekekkel. A továbbtanulás ma már nagyon költséges, a legtöbb családnak évekig tartó, komoly anyagi terhet jelent. Érdemes tervezni és tudatosítani a gyerekben, hogy az ő erőfeszítései is szükségesek vágyott céljai eléréséhez.
 Legyen közös a problémafelvetés, a megoldáskeresés, válaszolják meg együtt a felmerülő kérdéseket: a tovább- tanulás költségeiből mennyit tudnak állni a szülők, a választott iskola mellett tud-e diákmunkát vállalni a gyerek, fel kell-e vennie diákhitelt? Már a pályaválasztás során sem hanyagolhatóak el az anyagi szempontok, végig kell gondoltatni a gyerekkel, milyen kilátásai vannak, hogyan lehet a jövőben a választott szakmából megélni.
„A munkához, pénzhez való viszonyt elsősorban a szülői minta alapján sajátítják el a gyerekek Az elmúlt időszakban szembesülni kellett azzal, hogy a gazdasági fejlődés nem mindig töretlen, jöhetnek rosszabb évek, és ilyenkor más életstratégiákkal lehet boldogulni, mint korábban. Az öngondoskodás, az egyéni felelősség, a tudatos pénzügyi szemlélet a felnőtteknek is viszonylag új fogalmak, így a gyerekek sokszor a szülők keserű tapasztalataiból kénytelenek tanulni.”

Ami biztos: a változás

A pénzügyi tudatosság, az átgondolt döntések, a hosszú távra tervezés önmagában nem fog senkit gazdaggá tenni. De hozzájárul ahhoz, hogy anyagi biztonságban éljünk, hogy elkerüljük a kiszolgáltatott helyzeteket, és ez hosszú távon lényegesen fontosabb az életminőség szempontjából, mint a divatos fogyasztási cikkek. A tét az egészségünk megőrzése, a méltóságteljes öregkor megteremtése. Ha sikerül átadni a gyerekeknek ezt a szemléletet, ezeket az értékeket, akkor biztosak lehetünk benne, hogy felkészülten állnak majd a modern és gyakran bizonytalan világ sokszor fenyegetőnek tűnő kihívásai elé.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése