Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 6., vasárnap

TÉNYLEG KI KELL TÖMNI A GYEREKET ZSEBPÉNZZEL

Tényleg ki kell tömni a gyereket zsebpénzzel?



Sok gyerek számára a zsebpénz jelenti az első lépcsőt a pénzügyi tudatosság felé: egy csoki a büfében, vagy inkább egy játék? Vannak rendkívül tudatos szülők, akik már az árrés játékos bevezetését is elkezdték, de vannak olyanok is, akik kevésbé rendszerezik a zsebpénz kiosztását, az elkényeztetés pedig nem biztos, hogy javít a helyzeten.
Hamarosan kezdődik a vakáció, amikor a gyerekek általában szerteszéjjel szélednek különböző táborokba, a nagyszülőkhöz, vagy csak le a legközelebbi vízpartra fürödni. A szülők számára talán még inkább fontos kérdéssé válik: mikor és mennyi pénzt adjon a gyereknek?
Azt egyre több szakértő mondja, hogy a zsebpénz a gyerekek, tinédzserek életében fontos szerepet tölt be: így tudják megtanulni azt, hogyan osszák be pénzüket, mire költsenek, hogyan próbáljanak – és mire – takarékoskodni. Általában 8-10 éves kor környékén kezdenek a szülők zsebpénzt adnia gyerekeknek, a 10-14 évesek már a felnőttekére hajazó pénzügyi eszközöket is szeretnének igénybe venni: ez saját bankszámlát, illetve bankkártyát is jelent.
Az átlagot megkapargatva ugyanakkor igencsak vegyes kép rajzolódik ki a zsebpénzről. Körképünk alapján vannak olyan szülők, akik rendkívül tudatosak, például már kamatot is bevezetnek a megtakarításra, ám vannak olyanok is, akik rendszertelenül adnak pénzt gyereküknek, a teljesítménykényszer pedig nem igazán motiváló.

Zömmel kajára megy el a zsebpénz

Először is érdemes azt leszögezni, hogy az általunk megkérdezett szülők jelentős része úgy tekint a zsebpénzre, hogy az a "kötelező", megszokott dolgokon felüli juttatás a gyerekek számára, s aminek elköltéséről ők dönthetnek. Az ebédjegyre, különórákra, sportolásra elköltött pénzek nem tartoznak a zsebpénz kategóriájába: ezek fix célra meghatározott költségek. A zsebpénzt mindezen felül adják, jellemzően megkötések nélkül, ám a szülők többsége tudni szeretné, hogy mire költi a gyerek a pénzt.

Több olyan megoldással is találkozunk, hogy a gyerek heti rendszerességgel kap bizonyos összeget. Ezzel az összeggel saját belátása szerint cselekedhet: uzsonnát általában visznek magukkal a gyerekek a suliba, de ha mégis megkívánnak valamilyen enni-, vagy innivalót emellett, akkor ebből a pénzből tudnak arra költeni. Ez a pénz ugyanakkor például már egy mozijegyre sem elég: arra külön adnak pénzt a szülők, a zsebpénz szigorúan csak a szabad felhasználásra megy el.
A zsebpénznek külön csoportját alkotják azok a "juttatások", melyek bizonyos tevékenységek elvégzéséért, teljesítmény eléréséért járnak. Egy jó félévi bizonyítvány, a mosogatás, porszívózás, jó iskolai magatartás, esetleg a focimeccsen lőtt gól is száz, vagy pár száz forintot jelent bizonyos családokban a gyerekeknek. Gólonként például jár egy plusz százas, emellett van olyan megoldás is, hogy az iskolai magaviselettől függ az összeg: ha piros pontot kap a suliban a gyerek aznap, akkor jár a szintén száz forint, ha feketét, akkor nincs zsebpénz arra a napra.
Az általunk megkérdezett szülők fontosnak tartották, hogy a gyereknél mindig legyen valamennyi pénz, , hiszen "bármi történhet". Ellophatják az iratait, a mobilját, így legyen annyi pénz nála, amiből tud venni egy buszjegyet, vagy haza tud telefonálni egy utcai készülékről.
Fontos kiemelni, hogy a tinédzsereknek már elérhetőek különböző bankszámlák is, az egyik általunk megkérdezett szülő nemrég nyitott bankszámlát 15 éves lányának. A fő motiváció az volt, hogy a lánya ismerje meg a magánpénzügyi folyamatok mibenlétét, a pénz "közlekedését", bankolás alapvető elemeit, tanulja meg, hogyan is működik az internetbank, illetve tudja meg, hogy ha mozgatja a pénzt, utal, akkor annak költségei vannak.
A saját maga bőrén tanulja meg, hogyan is működik a bankolás. Egy másik szülő ugyanakkor úgy vélekedett, hogy amíg havi pár ezer forintos zsebpénzből gazdálkodik gyermeke, addig ekkora összegnél felesleges bankszámlát nyitni, ha majd lesz nagyobb megtakarítása, akkor lehet ezen elgondolkodni.
Emellett olyan tudatos szülővel is találkoztunk, aki a kamat és árrés fogalmával is kezdi megismertetni 7 éves gyermekét. Szoktak boltosat játszani, szaloncukrokkal például: a boltba bejönnek a plüssmedvék, akik drágábban vásárolják meg a cukrokat, mint amennyiért "leszállították" azt a boltba, a különbözet pedig ott marad a gyereknél Ezzel párhuzamosan az említett szülő azon is gondolkodik, hogy a következő iskolai évben a zsebpénzből történő megtakarításra már valamekkora kamatot is fog adni, hogy ezzel igyekezzen megmutatni gyerekének – megéri félretenni.
Megtakarítás: ha Matchboxra és Legóra kell, akkor nincs akadálya
A szülők egy része kiemelte, hogy ha kell, akkor a gyerekek tudnak takarékoskodni. Egy Matchbox, vagy Lego komolyan meg tudja mozgatni a gyerekek fantáziáját, ezért tudnak takarékoskodni is, ám könnyen előfordul, hogy a cél elérése előtt elcsábulnak egy másik vágyott dolog irányába. Találkoztunk ugyanakkor olyan szülővel is, aki azt mondta, hogy 11 éves lányának annyi pénzt sikerült megtakarítania, hogy tudott magának vennie egy fényképezőgépet is. Ezt persze semmiképpen sem lehet általánosnak tekinteni, hiszen ebben az esetben a szülő elmondása szerint a gyereket a családban sokan elkényeztetik, a szülei elváltak, így mindenki a legjobbat szeretné neki megadni, így elképzelhető, hogy átesnek a ló másik oldalára.
Emellett jellemző még, hogy ahogy egyre idősebbek lesznek a gyerekek, úgy egyre inkább nő a költési igény is.
A nyári időszakra kitérve döntően olyan megoldásokkal találkoztunk, hogy amennyire lehet, a készpénz használatát igyekeznek a szülők a minimálisra leszorítani. Egy aktívan sportoló gyerek szülője arról számolt be, hogy az edzőtáborban van büfépénz, vagyis létezik egyfajta virtuális számla, amire ők töltik fel a pénzt, és amiről gyerekük lehúzhatja az összeget, ha az ottani büfében vásárol. De olyan megoldásra is van példa, hogy a sporttáborba a gyerek visz magával ennivalót – a táborokban általában teljes ellátás van, ez a kiegészítő élelmiszerre kellhet –, ez általában pár napig kitart, a tábor többi részére pedig adott esetben helyben vásárolnak közösen, és együtt főznek a maradék napokra.

Az elkényeztetés a zsebpénz rovására mehet

A rendszeres zsebpénzt adó szülők mellett ugyanakkor találkoztunk olyan példával is, ahol nincsen keret közé szorítva ez a rendszer. Egy 11 éves lány anyukájának elmondása szerint ő nem szokott rendszeresen zsebpénzt adni, ad hoc jelleggel működik a dolog. Ez szerinte azért is lehet így, mivel gyerekkorában ő nem kapott zsebpénzt, már egészen fiatal korától kisebb munkákat vállalt, így abból tudott gazdálkodni. Ő ugyanakkor mégis egyfajta szisztémát próbál bevezetni: a háztartásban elvégzett munkákért ad pénzt, ám itt már nem feltétlenül magas a sikerráta, sokszor nem végzi el lánya a kiosztott munkát.

A teljesítményért zsebpénz motivációt az is ronthatja ebben az esetben a lány anyukája szerint, hogy elvált szülők gyermekeként a családban mindenki elkényezteti a gyereket, így nincs teljesítménykényszer a plusz zsebpénzért. A szülő elmondása szerint ugyanakkor saját személyes tapasztalata is meghatározó lehet: ő maga sem igazán megfontolt költő, a lánya is lehet, hogy ezt látja tőle.
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése