Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 4., péntek

SE FÜLE SE FARKA

Megjelennek c.d-én a


-SE FÜLE SE FARKA-

KORTÖRTÉNETI ÉS  KÖZÉLETI IRÁSAIM


Esszék,pamfletek,karcolatok,helytörténeti írások és minden más betűvésés stílusgyalázata amit kipróbáltam és meggyaláztam és. amikhez őszintén bevallva nem értek.

ELŐSZÓ

Kultúrám tisztessége,emberi elmém vívódásai,igazságérzetem veleszületett kényszerei,embertársaim szeretete ültettek a billentyűzet elé.
Nem az irodalmi sopánkodások bármilyen formája, hanem az életem,életünk gúzsba kötött nyavalyái késztettek a papírra vetés kötelező tisztességére.
Nem voltam elhivatott orvos. Még az érettségi vizsgám letétele után sem éreztem különösebb hivatástudatot.. Vonzott az irodalom, a színművészet,az utóbbi különben végigkísérte és meghatározta a további érdeklődésemet. Elemi iskolától kezdve sokat szavaltam iskolai rendezvényeken,nemzeti ünnepeken. Imrédy Béla akkori magyar miniszterelnök fogadási ünnepségén szatmáron engem jelöltek egy ünnepi vers elszavalására a Cecil teremben. Nagy tisztesség volt egész családunknak. A Kölcsey  líceum és a Pázmány Péter Katolikus Főgimnázium,úgymond strapa-szavalói között voltam.. Egyetemi éveim alatt sem szakadtam el az irodalmi élettől. Számos irodalmi esten szavaltam a Marosvásárhelyi Székely Színház szavaló estjein a Szentgyörgyi Színiakadémia növendékeivel és művészeivel  Szamossy Kornélia,Bács Ferenc,Tarr László,Lohinszky Lóránd,Sinka Károly,Palóczy Frigyes,Kocsmáros Jenő/. ADY-JÓZSEF ATTILA-TÓTH ÁRPÁD- ÁPRILY LAJOS,PETŐFI SÁNDOR szavaló esteken.
1954-ben a Magyar Autonóm Tartomány/az egész székelyföld/szavalóversenyén első helyezést értem el és egyúttal a  jogot is, hogy én képviseljem a tartományt az országos szavalóversenyen- A zsűri tagjai közül csak néhányat említek Szabó Ernő,Kovács György,Hamvay Lucy,Mende Gabi,Csorba András,Tanay Bella-művészek-
1955-ben rendezték meg az országos szavaló versenyt a fővárosban/Bukarest/a szakszervezeti székházban. Az országos versenyre Szabó Ernő érdemes művész /későbbi Kossuth díjas színész/ készített elő egy hónap alatt a Székely Színház egyik kistermében. Megtiszteltek részvételükkel Majtényi Erik és Páskándi Géza költők akik személyesen osztoztak örömömben mert nyertese lettem az országos szavalóversenynek.

Tehát ismertem a kimondott és le nem irt magyar szó értékét,értelmét és tisztességét.A betüvésés nem hivatászerü gyakorlása,észlelehető minden irásomban,de a botladozó próbálkozásaim mégis elengendőnek tünnek egyéni érzésvilágom kifejezésére. 
#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése