Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 2., szerda

PIHENÉSRŐL VAGY SOK PROGRAMRÓL SZOLJON A GYERMEK NYARA ??

Pihenésről vagy a sok programról szóljon a gyerek nyara?


 Minden évben dilemma az iskoláskorúak szüleinek, hogy hogyan szervezzék meg a nyarat a 11 hetes nyári szünetre.

- Sokan tartanak attól, hogy elegendő program hiányában csak tévézik vagy számítógépezik egész nap a gyerek, ezért minden hétre jut tábor, családi nyaralás vagy egyéb elfoglaltság. Ahogy minden más területen, úgy a nyaralás során is az arany középút a megfelelő, azaz hagyjuk otthon pihenni is a kicsiket, de egyes hetekre szervezzünk tartalmas programokat, a család anyagi lehetőségeinek függvényében –
-Sokan úgy vélik, hogy akkor vagyunk jó szülők, ha mindent megadunk gyermekünknek. Ezért nyáron is igyekeznek a diákoknak folyamatos elfoglaltságról gondoskodni: nyelvi tábor, lovas tábor, kalandtábor, kézműves tábor, közben családi nyaralás a kikapcsolódás jegyében, amikor minden napra jut egy új látnivaló.
Akármilyen hihetetlen, a gyerekeknek nemcsak a programok kellenek, hanem a nyugodt hétköznapok is a szüleikkel, hogy kipihenhessék az egész éves tanulás fáradalmait. Nem kell feltétlen túlszervezni a nyarat a szülőknek, hanem célszerű átgondolni és ajánlatos a gyermeket is megkérdezni mondjuk egy repülővel tervezett utazás előtt arról, fél-e, van-e kedve azzal utazni”.
Az arany középút választását tanácsoljuk. A nyári programok tervezésekor érdemes megfogadni a régi mondást: addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér! „Minden szülő szeretne változatos, színes programokat szervezni, azonban sokszor ezek nem olcsók. Egy egyhetes nyári tábor átlagosan 20-30 ezer forintba kerül, egy belföldi nyaralásra családonként átlagosan 50 ezer forinttal kell számolni, külföldi út esetében pedig, főleg, ha repülővel utazunk, százezres nagyságrenddel kell tervezni. A gyerekeknek ugyanakkor nem csak az a kikapcsolódás, ha utazik a család, hanem az is, ha otthon pár napot együtt töltenek, senki nem rohan sehová, van idő és lehetőség egymásra figyelni.
 A lényeg a közös tevékenység, legyen szó fagyizásról, strandolásról vagy kertészkedésről. Akár egy-egy film közös megnézése is kellemes nyári emlék lehet a gyerekek számára, ha a hétköznapi rohanásban ilyesmire nem jut idő”
Érdemes változatos nyarat szervezni, legyen egy hét pihenés, amikor a gyerek otthon lehet, majd ezt kövesse egy tábor, amikor minden napra új élmény jut, amit utána napokig lehet feldolgozni a diáknak, ismét egy otthoni, lazább hét alatt. Az élmények befogadása le is terheli a kicsiket. Ha elutazik a család például külföldre, tengerpartra, akkor is ügyeljünk rá, hogy egyaránt jusson idő a látnivalók megnézésére és a pihenésre, strandolásra is, így mindenki – szülők és gyerekek egyaránt – kipihenten, élményekkel gazdagon kezdhetik meg az újabb tanévet.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése