Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 12., szombat

GYERMEK INKONTINENCIA

Gyermek inkontinencia


Diszfunkcionális vizelés


Mi állhat a hagyományos kezelésre nem reagáló nappali vizelet elcsepegés, éjszakai bevizelés hátterében? Melyek a leggyakoribb tünetek, amelyek diszfunkcionális vizelésre utalhatnak?
Miért kell kezelni a diszfunkcionális vizelést? Hogyan kezelhető a diszfunkcionális vizelés? Kihez kell fordulni diszfunkcionális vizelés gyanúja esetén?

 

1. Mi állhat a hagyományos kezelésre nem reagáló nappali vizelet elcsepegés, éjszakai bevizelés hátterében?

A vizelési zavar, a nappali és/vagy éjszakai vizeletvesztés gyakori tünet gyermekkorban. Sokszor találkozunk olyan gyermekkel, aki nem szán elegendő időt a vizelete kiürítésére, nem megy el kellő gyakorisággal WC-re attól tartva, hogy „lemarad” valamiről. Gyakran halljuk a szülőktől, hogy a gyermekem „eljátssza” az időt, így néhány csepp pisi „bemegy” vagy hirtelen olyan erős vizelési inger jön rá, hogy mozdulni sem tud, nem ér oda a WC-re, bepisil. Amennyiben ez gyakorivá, rossz szokássá válik, a vizelet akaratlagos visszatartásáért felelős izmok túlműködése jön létre, mely nem engedi a húgyhólyag teljes kiürítését. A nem megfelelően koordinált medencefenék izomzat működése következményeként gyakorivá válnak a vizeletfertőzések, megjelenik a vizelet elcsepegés.
A tünetek hátterében általában nem áll szervi elégtelenség.
 Az így kialakult vizelési zavart diszfunkcionális vizelésnek nevezzük. A szülők a rendszerint ritkán előforduló enyhe tüneteknek nem tulajdonítanak jelentőséget, nem viszik a gyermeket szakemberhez vagy, ha mégis orvoshoz fordulnak, gyakran kapják azt a választ, hogy „nyugodjon meg anyuka, majd kinövi a gyermek”.

2. Melyek a leggyakoribb tünetek, amelyek diszfunkcionális vizelésre utalhatnak?
A leggyakoribb tünetek közé a nappali vagy éjszakai vizelet elcsepegés vagy bevizelés sorolható.
Gyakori tünetnek számít a hirtelen vizelési inger, a fájdalmas vizeletürítés, a visszatérő húgyúti fertőzések, a hasfájás, a deréktáji fájdalom és néha a véres vizeletürítés. Előfordul, hogy a gyermek a hirtelen fellépő vizelési inger miatt jellegzetes testtartást vesz fel, sarkára guggol, lábait összekulcsolja. Vizelési zavarra utal a gyakori, néha fél óránként, óránként jelentkező vizelési inger vagy a ritka - napi egy-három - vizeletürítés is. Kísérő tünet lehet a székrekedés, ami tovább nehezítheti a húgyhólyag kiürítését a végbélben felhalmozódó széklet hólyagnyakra gyakorolt nyomása miatt.

3. Miért kell kezelni a diszfunkcionális vizelést?

A fel nem ismert, kezeletlen diszfunkcionális vizelés következményeként a húgyhólyag jelentős fokban kitágul, a hólyagfali izomzat, olyan visszafordíthatatlan károsodást szenvedhet, mely a későbbiekben nem teszi lehetővé a normális úton történő vizeletürítést, a panaszok állandósulnak. Ebben az esetben előfordulhat, hogy a vizelet kiürítése csak katéter segítségével biztosítható, vagy a hasfalra műtétileg kialakított nyíláson át végezhető el.
 Elhanyagolt esetekben a betegség súlyos vesekárosodást is előidézhet. A súlyos szervi elváltozások lelhetősége mellett nem elhanyagolható a hosszan tartó betegség lelki hatása és következménye. A rendszeresen pisis alsónemű hosszú ideig nem maradhat rejtve az osztálytársak előtt. A gyermeket csúfolják, kiközösítik, amelynek súlyos pszichés következményi lehetnek.

4. Hogyan kezelhető a diszfunkcionális vizelés?

A diszfunkcionális vizelési kezelése speciális felkészültséget és tapasztalatot igényel. A gyermekek ellátása egy komplex Vizelési Tréning Program során történik. A kezelést több szakember együttes jelenlétével, úgynevezett team-munka keretében valósul meg. A team tagja gyermeksebész, gyermek-nephrológus, pszichológus, gyógytornász és uroterápiás nővér. A tréning kórházi körülmények között történik, 3-4 napot vesz igénybe. A gyermek és szülő együttes részvétele szükséges. A tréning során a diszfunkcionális vizelésben szenvedő gyermekek mindegyik szakemberrel találkoznak. Kontrolállt folyadékbevitel mellett regisztrálásra kerül az ürített vizelet mennyisége, a vizeletürítések gyakorisága, a vizeletelcsepegések vagy bevizelések előfordulása. Csoportos speciális gyógytorna történik, mely során a gyermek megtanulja a medencefenék izmok koordinálását, normál működtetését.
Ezt követi az egyéni gyakorlás, az un. bio-feedback kondicionálás. Ez egy speciális berendezés segítségével történik, mely segítségével a gyermek vizuális visszacsatolás útján játékos módon sajátítja el a medencefenék izmok megfelelő, tudatos működtetését (ellazítását és megfeszítését). Ugyanez a berendezés regisztrálja a gyermek vizeletürítésének mennyiségét, időtartalmát, szakaszosságát. Amennyiben a vizsgálati eredmények indokolják úgy a kezelés a hólyag izomzat tónusát befolyásoló gyógyszeres kezeléssel is kiegészíthető, vizeletfertőtlenítővel kombinálható. Egyetlen tréning nem elegendő a teljes gyógyuláshoz, annak ismétlése 1-3 havonta indokolt.

5. Kihez kell fordulni diszfunkcionális vizelés gyanúja esetén?
. A gyermek-nephrológus, a betegség kialakulása, lefolyása és a tünetek alapján el tudja dönteni, hogy a panaszok hátterében állhat-e diszfunkcionális vizelés. A kivizsgálás fontos része a szervi rendellenességek kizárása. A kivizsgálást követően kerülhetnek az érintett gyermekek a Vizelési Tréning Programba. A gyermek-nephrológiai gondozó hálózaton kívül lehetőség van közvetlen véleményt kérni a Vizelési Tréning Program szakembereitől is (www.gyermekinkontinencia.huinfo@gyermekinkontinencia.hu).







#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése