Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 2., szerda

BOLHÁK,ATKÁK,POLOSKÁK A MATRACBAN

Bolhák, atkák, poloskák a matracban...


Ki gondolná, hogy míg a mindennapi életünket abban a boldog illúzióban tengetjük, hogy mi választjuk, kivel is osztjuk meg ágyunkat, addig valójában milliónyi kéretlen vendéggel hálunk együtt minden éjjel?



Atka allergia élőben...

Az atkák mennyisége matraconként, milliós nagyságrendben mérhető. Sajnos az atkákat nem valahonnan kintről hurcoljuk be, ők életünk levakarhatatlan potyautasai. Túl sok kárt nem tesznek az emberben, egyedül az allergiára hajlamos szervezetett viseli meg a túl nagy koncentrációjú jelenlétük. 



Támad az atka hadsereg!

Persze, nyilván nem túl kellemes belegondolni, hogy millió bogár zsezseg alattunk, míg álmodunk. Egyetlen dolgot tehetünk megnyugvásunk érdekében: megpróbáljuk a matracot minél tisztábban tartani, hogy lassítsuk az atkák szaporodását. Az állandó porszívózás, ágyneműcsere, és a szobatakarítás mellett, matracvédő használata javasolt.


Ágyi poloska a matracban


Az ágyi poloska már keményebb játékos. Nem szórakozik, a vérünket akarja! Szerencsére ő nem ’automatikusan lakótárs’ hisz passzív módon kerül a hálószobába, például ha hazavisszük egy antikvár könyvvel, vagy nyaralásról a hálószobából, de akár a szomszédtól is „átsétálhat”…stb. Rejtőzködő életet él, éjszaka mászik elő kuckójából, s míg alszunk, támad.

De honnan tudhatjuk, hogy áldozatok lettünk?

Jelenlétükre több dolog is felhívhatja a figyelmet: szúnyogcsípéshez hasonló bőrelváltozások, döglött fajtársak, levedlett bogárbőr, az ágyneműn hagyott vérpöttyök, bogárürülék és persze az ágy környékén rakott peték.





Az ágyi poloska csípése könnyen felismerhető...

Az ágyi poloska irtása nehéz feladat, érdemes szakemberre bízni. Célszerű kidobni a fertőzött matracot és nem kockáztatni, de legalábbis nagyon gondosan kitisztíttatni. Az ágyneműt, a függönyöket és az összes textíliát mossuk ki alaposan (60 fokon), hogy elpusztuljon az összes kártevő. 

Mivel a fát különösen kedvelik, ezért minden fafelületet porszívózzunk/ töröljünk föl- és át, majd szórjuk be rovarirtó szerrel.

Bolhák a matracban


A bolhák igazi kommandósok. Mivel legjobban utazni szeretnek – főként kutyán, cicán – ezért legegyszerűbben az említett élőlények vihetik be a házba. Aztán egyszer csak azt vesszük észre, hogy összenyámmogták a bőrünket, és vígan pattognak körbe-körbe a százezres matracon… Jó hír is van! Ők igen könnyen kiirthatók: legegyszerűbb bolhapor + egy alapos takarítás, és volt- nincs desszantos bolhagyülekezet.




Ügyeljünk matracaink épségére, az ágy tisztaságára, hisz életünk 1/3-át töltjük benne, nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között. A matrac időről- időre való lecserélésével, matracvédő használatával s körültekintéssel elkerülhetjük a nemkívánatos vendégeket.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése