Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 5., szombat

TUDNIVALÓK A CANDIDA FERTŐZÉSRŐL

Tudnivalók a candida fertőzésről


A candida fertőzés a candida csoportba tartozó gombák által okozott fertőzés. Az esetek 80%-ban a Candida albicans a kórokozó, a maradék 20%-on közel 150 további candidafajta osztozik. A candida fajok csekély mennyiségben tünetek kiváltása nélkül kimutathatóak az egészséges emberek egy részének székletében (50%), száj-garatüregében (30%), hüvelykenetében (25%), ritkábban pedig a bőrön. A hüvely- illetve a bélflóra egyensúlyának felborulása vagy az immunrendszer legyengülése esetén azonban kórokozóvá válhat. A candida fertőzés érintheti a bőrt és a nyálkahártyákat (mucocutan candidiázis), vagy az egész szervezetet (szisztémás candidiázis).

A candida fertőzés előfordulása

Mucocutan candidiasis esetében a fertőzés jellemzően a szájüreget, a hüvely nyálkahártyáját, a nemi szerveket, a végbélnyílást, a hónaljat, illetve nőknél az emlők alatti területet érinti.

A candida fertőzés okai

A fertőzés oka a kórokozó candidafajta túlzott elszaporodása, amit okozhat a helyi körülmények megváltozása, vagy a szervezet meggyengülése. Gyakrabban alakul ki a candida fertőzés az antibiotikumokkal kezelt betegeknél (elpusztul a nyálkahártyák természetes baktériumflórája), kortikoszteroidok és immunszupresszív szerek tartós szedése esetén (autoimmun betegségek, asztma, szervátültetés), valamint terheseknél, túlsúlyos embereknél (összefekvő bőrredők) és cukorbetegeknél. A candida fertőzés kialakulásának kedvező körülmények közé tartozik a meleg, párás idő, a műszálas alsóneműk használata, valamint a nem kielégítő személyi higiénia.

A candida fertőzés tünetei

A tünetek az érintett testrésztől függnek.
·                  A szájnyálkahártyán fájdalmas, letörölhető sárgásfehér lepedék (soor) formájában jelentkeznek. A candida fertőzés következtében berepedhet a szájzug is (perleche), amennyiben valamilyen helyi ok miatt a szájzug folyamatosan nedves (pl: ujjszopás, fogszabályozó, műfogsor), ezáltal a candida elszaporodik.
·                  A bőrredők- (intertrigo), vagy a köldök fertőzése égő, viszkető vörös kiütés formájában jelentkezik, az esetek egy részében apró hólyagokkal az érintett terület szélein. Ha a candida fertőzés a körömágyakat is érinti, akkor azok fájdalmas, vöröses duzzanatát okozza. A fertőzött körömlemez sárgás-fehérré változik, és idővel leválik a körömágyról. Ez az elváltozás típusosan az immungyenge, diabeteses betegeket érinti (régebben még a mosónők között fordult elő nagyobb számban).
·                  A hüvely megfertőződése (vulvovaginitisz) elsősorban a terhes, cukorbeteg, vagy antibiotikumot szedő nőknél gyakori. A hüvelyi candidiázis sárgás-fehéres túrószerű hüvelyi folyással, valamint a hüvelyfal és a hüvelybemenet környékének égő, viszkető, vörös kiütésével jár.
·                  A férfiak közül a cukorbetegek és a candida fertőzésben szenvedő szexuális partnerrel bírók veszélyeztetettek a hímvessző candida fertőzésére. A tünetek általában a hímvessző elülső részén, illetve néha a herezacskón jelentkeznek, vörös, néha fájdalmas kiütések formájában.
·                  A végbélnyílás körül a candida fertőzés fehér vagy vörös, viszkető bőrelváltozás formájában jelenhet meg. Csecsemőkön a pelenka alatti bőrterületen jelenhet meg a candida fertőzés.


A candida fertőzés lefolyása


A helyi tünetek az immungyenge betegeknél az egész szervezetre ráterjedhetnek, és candida szepszishez, disszeminált viszcerális (szétterjedő belszervi) candidiázishoz vezethetnek, amelyre jellemző a veseérintettség, a gyapottépés gócok a szemfenéken, a szívbelhártya gyulladás (endokarditisz) és a candida okozta tüdőgyulladás (candida-pneumonia).

A candida fertőzés diagnózisa

A candida fertőzést a tünettanból, valamint a letörölhető, sárgás-fehér lepedékből lehet legkönnyebben azonosítani. A diagnózis megerősítésére az elváltozásból mintát lehet venni, amely aztán mikroszkóp alatt beazonosítható, esetleg táptalajon tenyészthető. Szisztémás fertőzés esetén a candida antigén kimutatás lehet célravezető. Amennyiben az IgM antitest titer 4-6 hét lokális kezelés után sem csökken, akkor valószínűsíthető a mélynyálkahártya-fertőzés, vagy a szisztémás candida fertőzés.

A candida fertőzés terápiája

A candida bőrfertőzés általában könnyen kezelhető mikonazolt, klotrimazolt, oxikonazolt, ketokonazolt, ekonazolt, ciklopiroxot vagy nisztatint tartalmazó krémekkel. A krémeket általában 7-10 napon át, naponta kétszer kell felvinni. A helyi kezelésre nem reagáló candida fertőzés esetén szájon át szedhető gombaellenes szereket (amphotericin B, flucytosin, flukonazol, itrakonazol) lehet adni, az alapbetegség (immungyengeség, cukorbetegség) kezelése mellett.

A candida fertőzés megelőzése

A bőr tisztán, szárazon tartása segíti a candida fertőzés megelőzését, illetve a fertőzés kiújulásának a megelőzését. A mindennapi személyi higiénia mellett a talkum hintőpor, illetve a nisztatint is tartalmazó talkum hintőpor segíthet a megelőzésben a veszélyeztetett populációban.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése