Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 6., vasárnap

HÉT TIPP GYERMEKÜNK MEGGAZDAGODÁSÁHOZ

7 tipp gyerekünk meggazdagodásához

Az elmúlt évek alatt több ezer szülővel folytatott konzultációm során előbb vagy utóbb megkaptam azt a kérdést, hogy mit kellene tennie a szülőnek ahhoz, hogy gyermeke jobban bánjon a pénzzel, mint saját maga. Amit szinte mindig megkapunk, hogy hány éves kortól érdemes foglalkozni a gyermek pénzügyi nevelésével, érdemes-e zsebpénzt adni.
7 könnyen elérhető tippet hoztam a sok százból, amivel érdemes elkezdeni a gyermekek pénzügyi intelligenciáját fejleszteni.
1.  A pénz nem tabu!
Sajnos sok családnál látom, hogy a pénz vagy csak veszekedés tárgyaként kerül elő, vagy csak akkor, amikor már késő róla beszélni. Ahelyett, hogy tabuként kezelnénk, érdemes már egészen kiskorban elkezdeni a pénzügyi nevelést. Játékos formában arról, mi a pénz, akár egy szótárt is érdemes összeállítani a pénzügyi alapfogalmakkal. Mi a pénz, bankkártya, kamat, hitel stb. Mindezt minél egyszerűbben fogalmazzuk meg:
Mi a pénz? Amit arra használhatsz, hogy valakinek fizetsz valamilyen dologért vagy azért, hogy csináljon neked valamit. Röviden: pénzzel fizethetsz valakinek egy tárgyért vagy szolgáltatásért.
2.  A pénz felismerése és számolás
Akármennyire is furcsán hangzik, már egy négy éves gyermek is tudja a pénz lényegét mindenféle külön magyarázás nélkül. Pontosan látja, hogy apának az ATM-ből van pénze, amiért korábban megdolgozott. Ha már kicsit is ismeri gyerekünk a számokat, bátran megkezdhetjük az indirekt pénzügyi képzést is.
Jó módszer lehet az érméket és papírpénzeket megismertetni, mindezt játékos formában. Bevált játék a pénztáros-vásárló szituációs játék, aminek keretében megtanulja megkülönböztetni a különféle érméket. Ha ez már kiválóan megy, pláne később, akár forinton kívül ki lehet próbálni dollárral, euróval is.
3.  Pénzbeosztás
Sok kellemetlen perctől szabadulhatunk meg, ha egy boltba belépve egy keretösszeget adunk gyermekünknek, amit elkölthet. Se nem többet, se nem kevesebbet. Itt fogja első alkalommal megtanulni, hogy kell beosztani a pénzt. Segíthetünk neki, hogy pl. 500 Ft-ból vehet 5 db túró rudit, vagy 2 kg almát. Későbbiekben a saját háztartási naplónkat is megmutathatjuk neki, hogy lássa, hogyan vezetjük a kiadásainkat.
4.  Vásároljunk tudatosan!
Megtaníthatjuk neki, hogy mielőtt megveszünk valamit, milyen kérdéseket teszünk fel magunknak, hogy biztosan helyes döntést hozzunk vásárláskor.
o        Valóban szükségem van rá?
o        Mennyire akarom megvenni?
o        Megengedhetem magamnak?
Sokszor felnőtteknek is szoktam javasolni, hogy miután kinéztünk valamint a boltban, menjünk ki 10 percre (ha nagyobb tétel, akkor aludjunk rá egyet), majd ha ezután is úgy gondoljuk, hogy szeretnénk, akkor vegyük meg.
5.  Az a bizonyos malacpersely
Szinte minden pénzügyi szakember egyetért abban, hogy a zsebpénz mint a pénzügyi oktatás eszköze, kiváló lehet. Hogy ezt külön munkáért (fűnyírás, takarítás, kutyasétáltatás), jó osztályzatokért cserébe, vagy csak úgy kapja, már megoszlanak a vélemények. Egy jó tipp: ha kap zsebpénzt, lehetnek sajátos szabályok, pl. hogy ha annak egy részét (pl. 10-20%) nem költi el, akkor arra kamatot fizet a szülő. Ezáltal könnyebben megtanul takarékoskodni. Fontos, hogy a banki kamatoknál jóval magasabb kamatot fizessen a szülő, hogy a gyermek gyorsabban lássa a megtakarítás hasznát. Persze elkél a szülői segítség a célkitűzésben, hogy mire gyűjtsön (pl. bicikli) és azt mennyi idő alatt fogja elérni. Különböző színre festett befőttes üvegeket is be lehet vetni, egy a biciklire, egy a babaházra stb.
6.  Pénzügyek a mindennapokban
Ma már több pénzügyi társasjáték fellelhető, jó, ha egy-egy délután ilyen is előkerül, vagy egy-egy pénzügyi mese, amit akár mi is kitalálhatunk. Ami ennél is hatásosabb lehet, ha a mindennapok során kisebb pénzzel kapcsolatos feladatokat adunk a gyerekeknek, pl. a rég nem használt játékoknak vagy más tárgyaknak találhat új gazdát.
Ez kamaszkorban lehet jó feladat, ahol az internetet immár nem csak játékra használja, hanem pénzkeresetre is. Vásárlásnál segíthet megtalálni, hogy melyik boltban akciós az áru, vagy van-e megfelelő kupon.
Nyugat-európai pénzügyi tervező kollegáink a kiadások 10%-át jótékonykodásra javasolják. Ha ezt a mintát már a fenn említett befőttes üvegeknél elkezdjük, az talán még egy erkölcstan órával is felérhet. Kiválaszthatja, hogy az általa kedvelt kutyák vagy megmentésre váró csecsemők javára tesz félre, akár csak 10 forintot is.
7.  Mutassunk jó példát!
Beszélhetünk a pénzügyekről a gyerekeknek naphosszat, mégis a legjobban az a minta rögzül be, amit a szülőktől lát. Ha a szülő anyagi gondoktól mentesen éli életét, tudatosan kezelve pénzügyeit, felkészülve a jövőbeli anyagi kihívásokra, valószínűleg ezt a mintát könnyebb lesz majd átadni.
A 20. század második felében a bevételek 8 %-át takarították meg az Egyesült Államokban élők, ez napjainkra mindössze 2 %-ra csökkent. Japánban ez a szám majdnem 25 % vagy ennél magasabb. Hogy a mi saját családi költségvetésünkben mindez hány százalék lesz, elsősorban tőlünk függ.
Könnyű lenne ezek után egy kötelező olvasmány listát adni, és azt mondani, aki kiolvassa a szakirodalmat, örök életében mindent tud a pénzről. Az igazság az, hogy pénzről és pénzügyekkel egészen addig kell foglalkozni, amíg használjuk. Sok sikert az élethosszig tartó tanuláshoz!
Szerző: Bíró Nóra


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése