Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2014. július 27., vasárnap

A PÁRVÁLASZTÁS DILEMMÁI

a párválasztás dilemmái

Úgy érzed, hogy valamit mindig elszúrsz? Soha nem amellett az ember mellett vagy, akit igazán szeretnél?
Miért is...
A rossz választások mögött sokszor a gyerekkorra visszamenő lelki tényezők állnak, amelyekről bár úgy véljük, hogy feldolgoztuk őket, mégis kihatnak a későbbi párkapcsolatainkra. A gyerekkorban látott szerepeket sokszor újrajátsszuk a felnőtt kapcsolatainkban is, így érdemes tudatosítanunk ezeket a dolgokat, hogy sikeresebbek lehessünk a párválasztásban.
Pasizós anyukák
Az az egyedülálló anya, aki túl gyakran váltogatta partnereit és ezt a gyermek mind megélte és látta nem feltétlen jó példa a gyermek számára. Az egyre változó apukajelöltek ugyanis azt az érzetet kelthették a csöppségben, hogy a férfiak egytől egyig mind megbízhatatlanok. Ráadásul nem alakult ki benne egy olyan állandó apakép, amely biztonságot és szeretetet nyújtott volna, így sokszor a későbbiekben is úgy éli meg a kapcsolatokban a később már felnőtt nő, hogy a férfiakra állandóság és szeretet terén nem számíthat.
Apakomplexus
Sokak nem rendelkeztek megbízható apával, így a későbbiekben is egyre inkább az apafigurát keresik a férfiakban, azt, aki majd egyszer talán biztonságot nyújt. Így meghatározóvá válik a párválasztásban az a fontos kulcsjelenség, hogy a lányok az apjukra hasonlító és az apjuk legfontosabb tulajdonságaival rendelkező férfiakkal ismerkedjenek meg. Így sokszor olyan férfit választasz, aki mellett átélheted ugyanazokat a stresszhelyzeteket, amelyeket a gyermekkorodban átéltél, hiszen ezek az érzések nyújtanak biztonságot számodra.
A középső gyermek
A legtöbb kutatás szerint a középső gyermekre jut a legkevesebb figyelem a háromgyerekes családokban. A gyermek úgy érezheti, hogy nem fordítottak rá elég figyelmet és ennek következtében sokszor a felnőttkorban a férfiaktól is úgy érzi, hogy nem kap elegendő odafigyelést és törődést, illetve egy idő után már nem is várja el azt a figyelmet, hiszen sohasem kapta meg.
Az első szerelem
Ez az egyik legmeghatározóbb élmény, hiszen számos sztereotípiát teremthet, valamint követendő mintaként szolgál a későbbi kapcsolatokban. Sokszor a nők egy-egy nagy csalódás után már nem mernek annyira nyitott szívvel járni és teljesen átadni magukat a másik félnek, hiszen félnek az újabb csalódástól. Gyakran biztonságot nyújt ebben az esetben, hogy valamiért elérhetetlenné válik számodra az a férfi, akivel ismerkedsz, ha egyáltalán ismerkedsz egy nagy csalódás után.
Önbizalomhiány
Sokszor a szülők nem éreztetik a gyerekkel, hogy ő egy értékes személy, vagy az iskolában csúfolják őt valamilyen tulajdonsága miatt, mindez pedig erősen kihat a későbbi életre. Sokan ugyanis úgy érzik, hogy ők nem elég értékesek, éppen ezért nem is érdemlik meg, hogy az adott férfivel legyenek.
Járj nyitott szemmel és próbáld meg feldolgozni a téged ért traumákat, legyen önbecsülésed és hidd el egy idő után biztosan megismered majd azt a férfit, aki tényleg neked való.
 


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése