Keresés: gyermekek orvosi cikkekben - Children medical articles: Search box

2016. július 18., hétfő

A terhesség apró, ám megbízható jelei

A terhesség apró, ám megbízható jelei
A terhesség apró, ám megbízható jelei
Amikor még a teszt sem mutatja ki
Ha figyelsz a tested jelzéseire, akár napokon belül is megtudhatod, hogy megfogantál-e.
Manapság számos, nagy érzékenységű teszt kapható, melyek már napokkal a menstruáció esedékesség előtt is megbízhatóan kimutatják a terhességet.

Ám, ha a menzesz még odébb van, és nincs miért gyanakodni, akkor is változik a tested. Ha az alábbiak közül legalább néhányat tapasztalsz, jó esély van arra, hogy egy új élet kezdett növekedni a szíved alatt.
A szervezett megváltozott működésének tünetei
Miután megfogantál, szervezeted a megszokottól eltérően kezd működni, ami az alábbiakban nyilvánulhat meg.
Kívánósság vagy undor
Nem törvényszerűen bár, de már a fogantatást követő pár napon belül jelentkezhet az egyik tipikus tünetként ismert kívánósság, vagy éppen megmagyarázhatatlan undor egyes korábban kedvelt ételektől.
Az is lehet, hogy nem bizonyos ennivalók látványa, hanem valamilyen szag hatására fordul fel hirtelen a gyomrod.
Reggeli hányinger
Bár sokszor csak a menstruáció esedékessége után jelentkezik, nem kevesen már a teherbeesést követő napokban is tapasztalják a reggeli hányingert. A kellemetlen tünetnek két oka lehet: az egyik a cukoranyagcsere zavara, ami inzulinhiányhoz vezet, a másik pedig az az úgymond mérgezés, amit, mivel ilyenkor még nincs méhlepény, a baba okoz a szervezetben.Szédülés
Az alacsony vércukorszint miatt könnyen elkaphat a szédülés, elsősorban akkor, ha éhes vagy. Próbálj meg gyakrabban és kiegyensúlyozottabb enni, az étkezés során pedig az úgynevezett jó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket - például a teljes őrlésű lisztből készült termékeket - részesítsd előnyben, mivel ezek viszonylag stabil vércukorszintet biztosítanak.
A hormonszintváltozás jelei
Miután megfogansz, a szervezetedben bekövetkező hirtelen és viszonylag nagymértékű hormonszintváltozás különös panaszok formájában adhat hírt magáról.
Úgy érzed, semmi erőd
Ha nagyjából akkora terhelésnek vagy kitéve, mint korábban, ám most érthetetlen módon a szokásosnál hamarabb elfáradsz, vagy eleve úgy érzed, hogy híján vagy az energiának, könnyen lehet, hogy a kis pocaklakó - pontosabban a jelenlétével járó hormonszintváltozás - idézi elő ezt az állapotot.

Gyakori vizelés, renyhe bélműködés
Korántsem biztos, hogy felfázásról van szó, ha a megszokottnál gyakrabban kell látogatást tenned a WC-ben. A hormonszintváltozás egyebek közt gyakori vizeléshez is vezethet. Ez egyébként még csak a kezdet, hiszen a baba, ahogy növekszik, nyomást fejt ki a hólyagodra, így a terhesség előrehaladtával mind többször kell majd kimenned.
A hormonális változások hatására a simaizmok ellazulnak, emiatt a béltartalom lassabban távozhat. Segít a problémán, ha étrendedet rostokban gazdag élelmiszerekből állítod össze, és a kellő mennyiségű – napi két, két és fél liter – folyadék elfogyasztását sem próbálod elbliccelni.

Hangulatingadozás, ingerlékenység
Megeshet, hogy olyan apróságokon is felkapod a vizet, amiket korábban észre sem vettél, vagy mindenféle kézzelfogható ok nélkül válsz lehangolttá vagy feltűnően jókedvűvé - a kettő pedig látszólag teljesen következetlenül váltogatja egymást. A hormonális változások ugyanis nemcsak a fizikai, hanem a lelkiállapotodra is kihatnak.
Mi vár rád a szülőszobán?
Ijesztőnek tűnik, ám itt minden a baba és a mama biztonságát szolgálja. Ismerd meg jobban videónk segítségével!
Mire számíts a szülőszobában?
Nemsokára világra jön a kisbaba. Amikor az anyuka a szülőszobába kerül, akkor döbben rá, eddig azt sem tudta, mi és hogyan fog valójában történni ebben a helyiségben. A femina.hu dúla szakértője elmondja, mire számíthatsz.
Premenstruációs jellegű panaszok
A has feszülése és nyomásérzékenysége, illetve a görcsölés nemcsak a terhesség elejére jellemző - esetenként a továbbiakban is annyira intenzív lehet, hogy menstruációs görcsre, netán vetélésre is gyanakodhatsz, holott erről szó sincs. Nem kizárt az sem, hogy késszúrásszerű alhasi fájdalmat érzel, amely a hüvelybe is kisugározhat. Mindehhez a szintén a premenstruációs szindróma részét alkotó puffadás párosulhat.
Gyakori a mell feszülése, bekeményedése, valamint látványos megnövekedése is, ami egyébként ugyancsak a havi vérzés megérkezése előtti napokban tapasztalható. Lehetséges, hogy a fentiekkel párhuzamosan a mellbimbók is érzékenyebbé, illetve sötétebbé válnak, a mellen lévő erők megduzzadnak, színük élénkebb és sötétebb kékre vált.


#1 Dr.BauerBela

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése